• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Gasnie

sim_dr

Nowy
Auto
Almera
Witam, mam problem z autkiem alfa 159, 1,9 16v... gdy z luzuje go z byle jakiej predkosci obroty zatrzymuja sie na 1000obr i po jakims czasie faluj rownierz gasnie niekiedy podczas jazdy. Na starej przeplywce auto mi tak nie gaslo, czy mam przeplywke walnieta?

Czujnik położenia wału.

Odepne wtyczke i sprawdze. A gdzie znajduje sie czujnik polozenia walu?

jCz. p.w. jest nad rozrusznikiem, ale w przypadku jego awarii silnik gaśnie po nagrzaniu i po ostygnięciu odpala, dodatkowo wywala błąd. Masz całkowicie zaślepiony EGR?

No a mi auto odpala odrazu. Yyy egr jest otwaty na 4%, jest wylaczony komputerowo.

ale w przypadku jego awarii silnik gaśnie po nagrzaniu i po ostygnięciu odpala
Nie zawsze. Znam przypadki, gdzie silnik gasł po wrzuceniu na luz i nie miało to związku z temperaturą czujnika. A błąd wywaliło tylko raz, w późniejszej fazie choroby. Taka tylko sugestia.

Diagnostykę MES-em. Jeśli tam wszystko dostępne będzie OK to wtedy wymiana czujnika położenia wału.

Silnik gaśnie to do sprawdzenia w pierwszej kolejności EGR.

Na czujnik położenia wału czy przepływomierz przyjdzie czas.

BTW po odpięciu przepływomierza EGR jest na stałe zamknięty przez ECU, więc to pierwsza diagnoza do zrobienia.

Tylko egr u mnie jest wylaczony, wiec chyba nie ma go co sprawdzac

Amortyzatory
Powrót