[Giulietta] Gaśnie gdy silnik ciepły

Adkinson

Nowy
Auto
Alfa Giulietta 1.4 MA TCT 2012
Gaśnie po odpaleniu gdy silnik ciepły

Hej,
Mam taki problem z moja Giulietta 1.4 MA 170KM :confused:

Warunki początkowe:
- silnik ciepły
- przerwa w pracy silnika ok. 10min

Co się dzieje:
Silnik gaśnie chwile po odpaleniu. Jeśli po odpaleniu od razu dodam trochę gazu to pracuje normalnie.

Jak często:
jeśli spełnione są warunki powyżej to >50%

Dodatkowo:

na zimnym zawsze ok
pierwszy wlasciciel
akumulator nowy, z ASO
świece, mniej niż 5k przebiegu, z ASO
S&S działa ok
DNA działa ok
Moduł MA nie był wymieniany

Błędy:
MES nie pokazuje błędów silnika, jest za to:
U1703 - Węzeł tablicy rozdzielczej
B1039 - Wejście selektora kontroli dynamicznej

Macie jakieś pomysły co to może być? Jestem umówiony na serwis i nie chce sobie wcisnąć niepotrzebnej wymiany modułu MA za 5k...

Filmik z problemem: http://www.youtube.com/watch?v=OV49ql1bDpA

Ostatnia edycja:
Hi
Wiesz co kup zimmy spray i spryskaj po kolei różne komponenty
Jak piszesz że zimny chodzi to schłodz te elementy na ciepłym silniku

Obstawiam elektrykę, sprawdź wtyczki, oglądaj czy nie ma brudu a raczej korozji styków.

Nie wiem co dolega twojemu silnikowi, ale u mnie też jest błąd B1039 ( przełącznik kontroli dynamiki wejście ). Samochód działa dobrze, może czasem trochę zafaluje na ssaniu.

To standardowy objaw padniętego czujnika położenia kątowego wału korbowego. Albo sonda lambda skończyła żywot

To standardowy objaw padniętego czujnika położenia kątowego wału korbowego. Albo sonda lambda skończyła żywot

Dzięki za podpowiedź :) Gdyby nie MES nic o tym błędzie bym nie wiedział (błąd sporadyczny nie wyświetlany na zegarach ). Trzeba by się pochylić nad tematem.

- Myślę, że ok. 86808 km.

Hehe :)

Dzięki [MENTION=203]Maciek-156[/MENTION] za podpowiedź z czujnikiem wału. Dam znać co na to serwis i czy pomogło - jadę tam na przegląd i wymianę rozrządu (ma 5 lat) więc może i to ogarną :)

Mały update. Serwis twierdzi, że te błędy to przez multiair. Wykasowali i wyczyścili filtr MA. Jakby się powtarzało to zapraszają na wymianę modułu za 5k. Będę testował...

Mały update. Serwis twierdzi, że te błędy to przez multiair. Wykasowali i wyczyścili filtr MA. Jakby się powtarzało to zapraszają na wymianę modułu za 5k. Będę testował...

Jaki masz przebieg? Wyczyszczenie filtra MA pomogło ? Swoją drogą który to serwis, że 5 kPLN chcą za wymianę MA? Widziałem na forum, że ludzie pisali, że w 4 kPLN można się zamknąć a ktoś wymieniał w ASO w Żorach i chyba go to kosztowało coś ok 3200.

Carserwis w Warszawie, pewnie tak tylko rzucili nie licząc zniżek itp. Mam niecałe 90k przebiegu, serwisowany tylko u nich. Wczoraj testowałem i wydaje się być ok. Potrzebuje kilka dni żeby potwierdzić. W każdym razie silnik pracuje trochę równiej, pewnie to zasługa nowego rozrządu.
Zawczasu zorientuję się czy w Warszawie jakiś warsztat może wkleić tuleje w MA żeby mieć spokój.

W Carserwisie obecnie bardzo kiepsko z prawidłową diagnostyka - najchętniej to by wymieniali część która zgłasza błąd, bez najmniejszej refleksji. Do tego horendalnie wysokie stawki.... Ostatnio rzucili mi ceną za wymianę EGRu 2tys zł część i robocizna - przy cenie zaworu 600zł to 1400zł za odpięcie wtyczki i odkręcenie 2 śrub???

W Carserwisie obecnie bardzo kiepsko z prawidłową diagnostyka - najchętniej to by wymieniali część która zgłasza błąd, bez najmniejszej refleksji. Do tego horendalnie wysokie stawki.... Ostatnio rzucili mi ceną za wymianę EGRu 2tys zł część i robocizna - przy cenie zaworu 600zł to 1400zł za odpięcie wtyczki i odkręcenie 2 śrub???

To jakie miejsce w Warszawie jest godne do polecenia do serwisowania Julki?

Są trzy serwisy autoryzowane, a który wybierzesz nie ma znaczenia

Problem został wreszcie naprawiony. Czyszczenie i adaptacja przepustnicy i odpala idealnie. Zdiagnozowali i poradzili sobie panowie z Arkuszowa 2a.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót