• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Gałka zmiany biegów automat Opel Insignia

Piotr_wawa

Nowy
Auto
Alfa 159 SW 1.9JTDM 150KM Carbonio Black
Czy ktoś wie czy można podpasować gałkę od Opla Insigni? Wyglądają podobnie a oplowski zamiennik kosztuje grosze w porównaniu do ceny oryginalnej od Alfy.
Pozniżej przykładowy (pierwszy lepszy link) http://allegro.pl/show_item.php?item=6138581354

Załączniki

• gałka.jpg
    gałka.jpg
    34.9 KB · Wyświetleń: 31
Chyba trzeba zamówić i sprawdzić bo z tego co widzę to do automatów niema w ogóle części na allegro...

Sam chciałem wymienić co nieco, np. ten pierścień maskujący który trzyma tą srebrną "rurkę", chętnie wymieniłbym też tą gumę która się przesuwa wraz ze zmianą biegów.

Podłączam się pod prośbę. U mnie też warto by wymienić gałę.

Niech ktoś zamówi, a jak nie będzie pasowała, to ma 14 dni na zwrot ;)

Niech ktoś zamówi, a jak nie będzie pasowała, to ma 14 dni na zwrot ;)

W oryginalnym opakowaniu i bez śladów używania... Więc wszelkie próby montażu raczej ciężko będzie przeprowadzić. Za takie gorsze nawet bym się nie zastanawiał i brał w ciemno. Tym bardziej, że można innym przez to pomóc. Jak nie będzie pasować to pewnie jakiś klient się na nią znajdzie za 25-30 zł:)

W oryginalnym opakowaniu, to chyba nie problem, to samo tyczy śladów użytkowania, chodzi przecież wyłącznie o sprawdzenie/przymierzenie, a więc raczej żadnych śladów użytkowania nie będzie, pod warunkiem, że ktoś to zrobi z głową, bo chyba nie jest tak, że sam jej montaż pozostawi na niej ślady.

W oryginalnym opakowaniu, to chyba nie problem, to samo tyczy śladów użytkowania, chodzi przecież wyłącznie o sprawdzenie/przymierzenie, a więc raczej żadnych śladów użytkowania nie będzie, pod warunkiem, że ktoś to zrobi z głową, bo chyba nie jest tak, że sam jej montaż pozostawi na niej ślady.

Woreczek oryginalny rozwalisz i już po zwrocie. Niech ją Tomek z Autka.pl kupi i sprawdzi. Mieszka w KRK i na 99% ma teraz jakąś 159 w automacie pod warsztatem.

Woreczek oryginalny rozwalisz i już po zwrocie.

Jeśli tak byłaby zapakowana, to można odesłać bez przymierzania czyli rozrywania woreczka - ryzyko zerowe, a zawsze może coś dałoby się chociażby podpatrzeć - trzeba jedynie chcieć, a nie patrzeć na wszystko przez pryzmat ewentualnych problemów - jak nie kupisz losu, to niczego nie wygrasz, co nie znaczy, że jeśli kupisz, to wygrasz, ale przynajmniej spróbujesz.

Jeśli tak byłaby zapakowana, to można odesłać bez przymierzania czyli rozrywania woreczka - ryzyko zerowe, a zawsze może coś dałoby się chociażby podpatrzeć - trzeba jedynie chcieć, a nie patrzeć na wszystko przez pryzmat ewentualnych problemów - jak nie kupisz losu, to niczego nie wygrasz, co nie znaczy, że jeśli kupisz, to wygrasz, ale przynajmniej spróbujesz.

Przymierzyć bez rozrywania woreczka:) Dobre. Czyli ocenić wizualnie skanerem 3D czy może opierać się na intuicji? Ty tak serio piszesz? Ja podałem konkrety ale na naszym forum zaraz będzie się kruszyło kopie o 47 zł:)

- - - Updated - - -

Patent z montażem wydaje się podobny, prześledziłem wątek na Oplu, kwestia jak działa ten mechanizm zwalniania blokady no i średnica. A może ktoś ma Insignię i zmierzy? (tfu, tfu... Opel, a w zasadzie to już nawet Peugeot :) )

http://www.opel-insignia.com.pl/viewtopic.php?f=12&t=14654&start=10
https://www.youtube.com/watch?v=UNSutjV4v6k

Mam w domu gałkę od 159. Regenerowałem 2 takie i montaż jest nieco inny niż tej od Insigni. O ile samo mocowanie jej było by do przeskoczenia to już kotwiczenie guzika różni się na tyle, że nie jest to na 100% plug&play. Teoretycznie da się to przerobić aby guzik działał ale tutaj trzeba być ostrożnym, żeby sobie auta nie unieruchomić byle rzeźbą przy gałce:)

Ostatnia edycja:
No od tego jest forum by dyskutować ;) Kwota za eksperyment praktycznie żadna. Moja gałka też jest po "regeneracji" ale wytrzymało to 2 lata i teraz znów woła o reanimację. W Oplu jest zawleczka, która to trzyma, muszę poszukać więcej zdjęć z mocowania w jednym i drugim aucie by na sucho to ocenić.

Przymierzyć bez rozrywania woreczka

Kolego, czy Ty masz problem ze zrozumieniem prostego tekstu?
Wskaż mi, gdzie w mojej wypowiedzi, którą zacytowałeś, jest cokolwiek o przymierzaniu, bez rozerwania woreczka - wskaż mi proszę to miejsce, bo być może Twoja przeglądarka coś przekłamuje, albo ja jestem ślepy.

Ja podałem konkrety ale na naszym forum zaraz będzie się kruszyło kopie o 47 zł

A, co to znaczy, że będzie się "kruszyło kopie o 47 złotych", czyżby o to, żeby potraktować 47 złotych, jak nic nie znaczącą kwotę, która nie jest warta zauważenia?

Na temat zasadności dyskusji na forum, odpowiedział Ci już kolega wyżej.

Kolego, czy Ty masz problem ze zrozumieniem prostego tekstu?
Wskaż mi, gdzie w mojej wypowiedzi, którą zacytowałeś, jest cokolwiek o przymierzaniu, bez rozerwania woreczka - wskaż mi proszę to miejsce, bo być może Twoja przeglądarka coś przekłamuje, albo ja jestem ślepy.

A, co to znaczy, że będzie się "kruszyło kopie o 47 złotych", czyżby o to, żeby potraktować 47 złotych, jak nic nie znaczącą kwotę, która nie jest warta zauważenia?

Na temat zasadności dyskusji na forum, odpowiedział Ci już kolega wyżej.

Problem z czytaniem i myśleniem logicznym masz Ty i to poważny...
Powiedz mi, jak chcesz przymierzyć nową gałkę bez jej montażu? Skoro będzie montowana to już jest używana a pierwszym tego objawem będzie uszkodzenie opakowania/woreczka (bo w nim jest taka gałka dostarczana). Przez to jej nie oddasz. Więc skoro się jej nie odda to trzeba brać pod uwagę stratę rzędu 47 zł.
Takie to trudne?
Zasadność dyskusji istnieje wówczas gdy coś z tego wynika. Na razie dla posiadaczy 159 z automatem nic nie wynikło. Jaki problem zrzucić się np po 12 zł w 4 osoby i kupić jedną na próbę? Jak nie wypali to 12 zł w plecy. Jeśli się uda wszyscy będą szczęśliwi.

A dlaczego niby bez rozrywania woreczka?

Rozpakowanie przedmiotu i jego przymierzenie wcale nie pozbawia prawa do zwrotu. Nie wprowadzaj w błąd.

A dlaczego niby bez rozrywania woreczka?

Rozpakowanie przedmiotu i jego przymierzenie wcale nie pozbawia prawa do zwrotu. Nie wprowadzaj w błąd.

A to Ty chcesz koszulę w sklepie kupić czy może gałkę? Ile takich gałek do 159 zamontowałeś? Jeśli tą gałkę od Insigni chcesz zamontować, żeby działała to musisz pozostawić ślady użytkowania podczas jej ściągania. Jest przecież filmik w tym temacie, który pokazuje, jak ona jest mocowana. Jeśli się jej nie zaklinuje dołem to guzik ją będzie odpychał w górę za każdym razem. Więc co da komuś przymierzanie bez prawidłowego montażu? Poza tym mimo, że takie produkty niby mogą być w opakowaniu zastępczym oddawane to jego brak mówi o tym, że mogły być używane i każdy sprzedawca sobie to sprawdzi. Jak mu udowodnisz, że tylko wyjąłeś do przymierzenia?
Kup i zrób jeśli masz taką potrzebę. Będziesz mógł sam tego doświadczyć.

Ostatnia edycja:
Fajnie, pokrzyczałeś pokrzyczałeś.

Dalej nie zmienia to faktu że nie masz racji i rozpakowanie produktu oraz jego przymierzenie nie pozbawia prawa do jego zwrotu.

Fajnie, pokrzyczałeś pokrzyczałeś.

Dalej nie zmienia to faktu że nie masz racji i rozpakowanie produktu oraz jego przymierzenie nie pozbawia prawa do jego zwrotu.

A umiesz czytać? Oglądałeś filmik? Trzymasz się jakiegoś jednego teoretycznego stwierdzenia a z praktyką nie masz nic wspólnego. Nie ma to jak popisać bzdury w sieci. Przecież to nie kosztuje. Niech się inni męczą z gałką albo prawem do zwrotu... Wytłumacz mi w takim razie, jak Ty z Twoim poplecznikiem chcecie przymierzyć gałkę od Insigni do drążka w 159 bez jej montażu? Czekam:)

Co mnie to interesuje w jaki sposób?

Upominam Cię tylko, żebyś nie pisał że można zwrócić tylko produkt oryginalnie zapakowany i nieużywany bo nie jest to prawda. Ktoś to weźmie potem do siebie i będzie myślał, że faktycznie tak jest.

Woreczek oryginalny rozwalisz i już po zwrocie.

Rozerwanie woreczka absolutnie nie prowadzi do utraty możliwości odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.

Jeśli tą gałkę od Insigni chcesz zamontować, żeby działała to musisz pozostawić ślady użytkowania podczas jej ściągania. Jest przecież filmik w tym temacie, który pokazuje, jak ona jest mocowana. Jeśli się jej nie zaklinuje dołem to guzik ją będzie odpychał w górę za każdym razem. Więc co da komuś przymierzanie bez prawidłowego montażu? Poza tym mimo, że takie produkty niby mogą być w opakowaniu zastępczym oddawane to jego brak mówi o tym, że mogły być używane i każdy sprzedawca sobie to sprawdzi. Jak mu udowodnisz, że tylko wyjąłeś do przymierzenia?
Kup i zrób jeśli masz taką potrzebę. Będziesz mógł sam tego doświadczyć.

Nie musisz nic udowadniać, oddajesz i ewentualnie sprzedawca musi coś udowodnić. Ślady użytkowania nie świadczą o pozbawieniu prawa do zwrotu, ewentualnie sprzedawca może pomniejszyć kwotę wypłaty. Można o tym wszystkim przeczytać w ustawie albo na stronie uokik.

Oczywiście jest to dyskusja akademicka bo koszt niewielki i może ktoś chętny sprawdzić mi akurat gałka taka nie jest potrzebna a poza tym nie podoba mi się. :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót