[159] Fotelik dla dziecka

raz że pewniejszy, dwa... mam i Romer na isofix + TT i Recaro na pasy.. Romer jest nie do ruszenia, Recaro na pasach z czasem potrafi sie poluzować..
w dodatku montaż na sam isofix jest zdecydowanie szybszym rozwiązaniem.

No tak ale ja przez używanie pasów miałem na myśli że dziecko jest przypięte pasami auta a nie fotelik. Ale to dla nieco większych dzieci tylko.

Ja zakupiłem dla małej zestaw z Isofix firmy Jane, fotelik nazywa się Strata. Za całość na allegro zapłaciłem chyba 550zł. Można znaleźć coś ciekawego za nie duże pieniądze. Fotelik sam w sobie dość ciężki, ale bardzo solidny. Zajmuje dość dużo miejsca kiedy zamontowany jest w bazie. Fotel pasażera trzeba przesunąć mocno do przodu, za mną się nie mieści, mam 193cm :)
Ogólnie polecam, montaż banalny i szybki. Bardzo stabilnie.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

No i jeszcze fotelika nie kupiłem... ale już czas najwyższy :)

Niestety mam zagwozdkę, bo - byłem już na 100% zdecydowany na Avionaut Glider z isofix, ale kolega, który jest użytkownikiem takiego właśnie mocno mi odradza, bo ponoć pasy/szelki mega upierdliwe w zapinaniu (ponoć skręcają się czy jakoś tak).

No i teraz nie wiem... jaką byście dali alternatywę (najlepiej 9-25) z isofix do 9-tki tak aby przy tym nie zbankrutować (np. do 800 pln).
Da się?

Im więcej czytam tym mnie wiem. Już głowa puchnie...

Niestety mam zagwozdkę, bo - byłem już na 100% zdecydowany na Avionaut Glider z isofix, ale kolega, który jest użytkownikiem takiego właśnie mocno mi odradza, bo ponoć pasy/szelki mega upierdliwe w zapinaniu (ponoć skręcają się czy jakoś tak).
U mnie nie zauważyłem niczego takiego, pasy łatwo się zapinają, raz tylko zdarzyło mi się, że pas się przekręcił, ale co z tego? Żaden przecież kłopot...
Pozdrawiam.
- Rafał

W sumie uważam podobnie i chyba jednak na tym foteliku się skończy, ale fajnie by było gdyby ktoś podpowiedział jakąś alternatywę.
O ile oczywiście w tym przedziale coś w ogóle jest ;)

Ja polecam Kiddy z linka poniżej. Pierwszy fotelik z najwyższą oceną w testach.
Oczywiście był "skandal", że niby dzieci wypadają podczas dachowania, ale szybko sprawa została sądownie zaskarżona i wytknięto wiele nieprawidłowości w przeprowadzanych testach. Słowem- nie ma szans żeby dziecko wypadło przy dachowaniu (oczywiście jeśli jest prawidłowo zapięte).

Dziecku jest wygodnie, a na dzień dzisiejszy chyba nie ma bezpieczniejszego fotelika na rynku. No i nie jest specjalnie drogi.

http://www.kiddy.de/pl/foteliki/fot...miesiecy-do-4-lat/kiddy-phoenixfix-pro-2.html

Jedyne co, to jeśli będę go chciał do swojej Alfy wrzucić to chyba skisne... przedliftowa skórzana kanapa jest żenująca jeśli chodzi o podłączenie fotelika do mocowań... na szczęście rodzinowozem jest C4 Grand Picasso :P
Przed zakupem próbowaliśmy zainstalować go u mnie... 20 minut ku**enia pod nosem... ale zapewne szybko doszedłbym do wprawy gdybym musiał. Poza tym w moim przypadku fotelik jest bardzo rzadko przenoszony.

W mojej Alfie bez specjalnych tunelów odsłaniających haki isofix'a ani rusz!!

Być może materiałowe tapicerki nie są tak problematyczne...

Ostatnia edycja:
Pamiętam, że na początku miałem delikatne problemy z wciśnięciem ISOfix na zaczepy. Chwilkę to potrwało. Teraz robię to od ręki. Kwestia wprawy. Ale mam materiałowa tapicerkę.

Fajne te foteliki pokazujecie, super temat, za chwilę będę miał ten sam problem z wyborem :)

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Ja mam Avionaut Glider Royal bez iso i zdecydowanie polecam. Super fotelik. Mały zadowolony z nigdy nie narzeka na brak komfortu a już nie raz robił 1000+ km trasy, oczywiście z przystankami. ;)

Ja polecam Kiddy z linka poniżej. Pierwszy fotelik z najwyższą oceną w testach.
Oczywiście był "skandal", że niby dzieci wypadają podczas dachowania, ale szybko sprawa została sądownie zaskarżona i wytknięto wiele nieprawidłowości w przeprowadzanych testach. Słowem- nie ma szans żeby dziecko wypadło przy dachowaniu (oczywiście jeśli jest prawidłowo zapięte).

Dziecku jest wygodnie, a na dzień dzisiejszy chyba nie ma bezpieczniejszego fotelika na rynku. No i nie jest specjalnie drogi.

http://www.kiddy.de/pl/foteliki/fot...miesiecy-do-4-lat/kiddy-phoenixfix-pro-2.html

Jedyne co, to jeśli będę go chciał do swojej Alfy wrzucić to chyba skisne... przedliftowa skórzana kanapa jest żenująca jeśli chodzi o podłączenie fotelika do mocowań... na szczęście rodzinowozem jest C4 Grand Picasso :P
Przed zakupem próbowaliśmy zainstalować go u mnie... 20 minut ku**enia pod nosem... ale zapewne szybko doszedłbym do wprawy gdybym musiał. Poza tym w moim przypadku fotelik jest bardzo rzadko przenoszony.

W mojej Alfie bez specjalnych tunelów odsłaniających haki isofix'a ani rusz!!

Być może materiałowe tapicerki nie są tak problematyczne...

Mam ten fotelik i jest swietny. Mam tapicerke materialowa i bez wiekszych problemow da sie go zamontowac...

Ja również polece Avionaut Glider(ja mam akurat wersje Royal), problemu z pasami nie zawuważyłem, co do isofix to tak jak koledzy pisali przy przedliftowej skórzanej kanapie montaż tego isofix'a jest tragiczna, a że często przekładam fotelik między dwoma autami to bralem bez isofix'a. Córa również nie narzeka już dwa razy w tym roku byly wypady nad morze i bez problemów.

Ostatnia edycja:
AirAjti, dzięki za podpowiedź :)
Co do montażu to właśnie kwestia jest taka, że mam przedliftową, skórzaną kanapę :rolleyes:

No to chyba będzie ten Avionaut w takim razie skoro po wcześniejszych bojach również go wybrałem, a sporo osób już napisało, że są zadowolone.

Pozostaje tylko pytanie, czy ktoś montował wersję z isofix'em na przedliftowej, skórzanej kanapie? Gra to ze sobą?
Wiem, że powinienem pojechać do sklepu, przymierzyć i nie zadawać pytań na forum, ale będę mógł dopiero za tydzień, a ciekawość zżera ;)

Do fotelika powinny być zamieszczone tunele adaptery odsłaniające isofix ja kupiłem babydesign jest tani ok jak pamiętam niecałe 300 zł. Jednak jak bym teraz szukał to tylko taki fotelik co ma możliwość opuszczania oparcia. Ze wszystkich dzieci od znajomych jest zawsze to samo Zapinasz dziecko jedziesz i po 10-15 minutach śpi. Dla fotelików bez regulacji pochylenia dziecku opada główka i wisi na pasach. Czy mój fotelik jest mniej bezpieczny od tych za 1 tys? Być może ale po to kupiłem duże auto z kurtynami i innymi systemami bezpieczeństwa że tak moim zdaniem wystarcza. Tak swoją drogą kiedyś ich w ogóle nie było a ludzie mieli auta typu maluch

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Hah jak byłem w sklepie i przymierzaliśmy najpierw do Cytryny to po prostu było postawienie fotelika na siedzisku i klik... a w Alfie była kilkunastominutowa walka (pani się uparła, że ona pokaże jak to "łatwo zrobić")... w końcu poleciała do sklepu po te tunele i po kolejnych kilku minutach udało jej się w końcu zapiąć fotelik (z moją pomocą).

Pani oraz żona miały wyraz twarzy w stylu "co za g**nianie włoskie auto" :D I niestety w tej kwestii musiałem przyznać im rację...

Ta poducha co zasłania haki powinna być jakoś wyjmowana... Włosi znów się popisali.

Pozostaje tylko pytanie, czy ktoś montował wersję z isofix'em na przedliftowej, skórzanej kanapie? Gra to ze sobą

Montaż dość utrudniony z racji tego że te uchwyty są dość głęboko schowane, i bardzo łatwo uszkodzić skórę bo te zaczepy z fotelika są dość ostre, koledzy tam pisali o jakiś adapterach które odsłaniają te mocowania ale jak tego nie próbowałem, moze z tym jest lepiej. Ale jak nie będziesz tego fotelika co jakiś czas przekładać to nie będzie większego problemu, tylko zaopatrz się w jakaś mate pod fotelik żeby sobie skóry na kanapie nie uszkodzić.

Zresztą pojedziesz przymierzyć to sam się przekonasz. Jak dla mnie ten isofix w alfie to lekki nie wypał bo ani to łatwe w montażu ani wygodne, ale tak to jest w 3/4 aut nawet w vw :D

Generalnie jak tego fotelika nie będziesz przekładać to problem nie staje się aż tak uciążliwy.

Generalnie jak tego fotelika nie będziesz przekładać to problem nie staje się aż tak uciążliwy.
Dzięki za info. Na chwilę obecną nie mam drugiego auta, więc raczej jak raz zamontuje to już nie będzie ruszany :)

tylko zaopatrz się w jakaś mate pod fotelik żeby sobie skóry na kanapie nie uszkodzić.
A to słuszna uwaga. Nie myślałem o tym. Zapytam też o te tunele, o których pisali koledzy.

Dzięki Panowie. W przyszłym tygodniu podjadę przymierzyć (i pewnie zakupić jak będzie ok) to dam znać co i jak i jak nie zapomnę to wrzucę jakieś fotki jak to wygląda ze skórzaną kanapą. Może komuś pomoże przy wyborze w przyszłości :)

witam

też bardzo długo zastanawiałem się nad kupnem fotelika bezpiecznego i praktycznego. Po przeczytaniu chyba milionów opinii oraz tysięcy artykułów wybrałem CYBEX SIRONA.

Najbezpieczniejszy, isofix, wygodny, obracany. Włożenie dziecka jest dużo prostsze gdy przekręci się fotelik w bok. Jeździmy już tak 4 miesiące i jestem zadowolony. Jakość materiałów super. No i RWFy najbezpieczniejsze.

pozdrawiam

witam

też bardzo długo zastanawiałem się nad kupnem fotelika bezpiecznego i praktycznego. Po przeczytaniu chyba milionów opinii oraz tysięcy artykułów wybrałem CYBEX SIRONA.

Najbezpieczniejszy, isofix, wygodny, obracany. Włożenie dziecka jest dużo prostsze gdy przekręci się fotelik w bok. Jeździmy już tak 4 miesiące i jestem zadowolony. Jakość materiałów super. No i RWFy najbezpieczniejsze.

pozdrawiam

Ale czemu piszesz, że najbezpieczniejszy skoro ma "zaledwie" 4 gwiazdki? Opierajmy się na faktach, czytaj niezależnych testach.
Chodzi mi tylko o to, żeby nie wprowadzać ludzi w błąd.

miałem na myśli:
.........jeden z najbezpieczniejszych.......

a co do gwiazdek w testach ADAC to jest dłuuuuga historia :)

pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót