Piszę dla przyszłych pokoleń.

Polecam fotelik Romer King II LS 9-18kg. Pasuje do naszych Belli bardzo dobrze (przynajmniej w stosunku do innych które sprawdzałem). Jest przemyślany, bezpieczny i ma bardzo, bardzo dobry stosunek ceny do jakości.
Tańszego o podobnych parametrach raczej nie ma szans dostać, a szukałem sporo.
Jeszcze lepszy jest Romer Trifix, ale w 159 montuje się go średnio. Pewnie jak ktoś ma kanapę przedliftową będzie ok, ale u mnie było ciężko. W aucie żonki pasuje idealnie, a trzymanie (IDEALNE) i jakość wykonania jest naprawdę bardzo dobra. Polecam oba z czystym sumieniem. Na pewno się nie zawiedziecie.
Jeśli macie 159 przedliftową, albo auto o "normalniejszej" tylnej kanapie to bierzcie Trifixa bez zastanawiania. Czytałem naprawdę masę artykułów na stronach niemieckich, angielskich i szwedzkich i jestem na 99% pewien, że bezpieczniejszego fotelika FWF nie znajdziecie. Lepszej jakości materiałów też chyba nie. Bezpieczniejsze są tylko RWF, no ale nie każde dziecko można do nich przekonać. Mojego z całą pewnością nie.

)
Jeśli chodzi o foteliki z osłoną tułowia to opinie są podzielone. Jakoś 60% ekspertów w PL i 70% zagranicznych jest na nie, ale trzeba poczekać na nowe testy w standardzie I-size. Osobiście chciałem kupić Cybex-a Pallas 2 FIX, ale dopóki sprawa się nie wyjaśni jednoznacznie to nie chciałem ryzykować. Ale na 100% "testy" tych fotelików zlecone przez Britax-a (Romer-a) są przekłamane. Potwierdzają to nawet eksperci przeciwni osłoną tułowia. Ogromnym plusem Cybexa jest to, że po zdjęciu osłony tułowia dla 18-36kg otrzymujemy fotelik Cybex Solution - jeden z najlepszych jak nie najlepszy fotelik w tej klasie, a na pewno cenie.
Mam nadzieję, że komuś się przyda. Poświęciłem dziesiątki godzina na zaznajomienie się z tym tematem (tak wiem to jest zboczenie), może dzięki temu ktoś inny nie będzie musiał tracić czasu.