Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
dobrze siedzi w siedzeniu
Czy jest możliwość zamontowania fotelika z isofix na przednim siedzeniu?
A co to znaczy?
w Alfie masz z tyłu standardową kanapę jak w milionie innych aut, nie ma profili i nie ma uwypukleń. Kupujesz fotelik to nie zasiegaj informacji na forum tylko podjedz do pierwszego lepszego sklepu z fotelikami i przymież je do auta. Jezeli to nie isofix to trzeba pare innych rzeczy przymierzyć, np dlugosc pasów i latwosc jego montazu. Opinie jak dupa kazdy ma swoją. A bezpieczenstwo i wygoda dziecka ponad wszystko.
Ja mam ten właśnie fotelik- nie ma z nim żadnych problemów, stabilny a montaż jest intuicyjny, zresztą na foteliku jest obrazkowa instrukcja prawidłowego montażu za pomocą pasów.Jestem na etapie zakupu fotelika dla dziecka 9-18 kg. Wstępnie wybór padł na romer king plus (bez isofix). Czy ktoś używa taki fotelik w 159, czy ten fotelik dobrze siedzi w siedzeniu i nie ma problemu z montażem?
Ktoś jeszcze wypowie się na temat fotelika?
Zastanawiam się czy wybrać 9-18, czy może 9-36?
To, że z ISOfixem to już jasne, tym bardziej, że mam skórzaną tapicerkę.
Możecie polecić jakiś sensowny model, który w przyzwoitej cenie będzie oferował wysokie bezpieczeństwo i komfort dla dziecka?
Pozdrawiam.
- Rafał
A moja do takiego za chiny wsiąść nie chciała. No i na recaro się skończyło (roemer Kingplus jest mniejszy - jak masz większe dziecko zwróć na to uwagę żeby zimą się nie okazało że się nie mieści na szerokość)
Zalezy czego szukasz. Ja zawsze patrzylem na bezpieczenstwo, niewazne jakie koszta. używałem Bimbo G 0/I Fix - baza osobno. Najpierw mocowalem go tylem do kierunku jazdy, potem jak maly podrosl kupilem baze i wpinalem go przodem do kier jazdy. Pasowal tez do drugiego auta bez Iso fix. Potem kupilem Pallas 2 fix i uzywam do dzis- uchwyty Iso fix chowane, wiec latwo wpiac na tylna kanape, co nie jest proste w 159 w porownaniu z innymi autami, ktore mialem. Fotel rosnie razem z dzieckiem i faktycznie pasy na poczatku go nieograniczaly. Przewaga Bimbo to wiekszy zakres pochylenia fotelika do spania.
Ktoś jeszcze wypowie się na temat fotelika?
To, że z ISOfixem to już jasne, tym bardziej, że mam skórzaną tapicerkę.
Możecie polecić jakiś sensowny model, który w przyzwoitej cenie będzie oferował wysokie bezpieczeństwo i komfort dla dziecka?
Pozdrawiam.
- Rafał
Tak, jestem z niego zadowolony.Przymierzam się właśnie do zakupu Pallas'a, o wady i zalety pytał nie będę, zapytam tylko czy kupiłbyś go drugi raz![]()
Przymierzam się właśnie do zakupu Pallas'a, o wady i zalety pytał nie będę, zapytam tylko czy kupiłbyś go drugi raz![]()
ja mam już Cybex'a z osłoną tułowia i ISOfix od prawie 3 lat (poprzedni model Pallas) i fotelik jest genialny i (według testów) bardzo bezpieczny.
ma dwa minusy:
- trudniejsze zapinanie dziecka w porównaniu do fotelika z pasami
- mały zakres pochylenia gdy dziecko śpi
reszta to plusy:
- chowany ISOfix - można zamontować fotelik na przednim siedzeniu
- dziecku jest bardzo wygodnie ponieważ nie ograniczają go pasy
- bardzo bezpieczny (według testów)
- fotel rośnie z dzieckiem, moja Jula ma 3 lata i 9 miesięcy, 18kg żywej wagi i jeździ jeszcze z przesłoną.
Odpowiadając na pytanie (choć nie było skierowane do mnie), tak z pewnością kupiłbym go ponowie bez wahania.
Nie ma pasow tylko belke zapinana pasami auta.
Do tego jest to 1 z 2 modeli w przedziale 9-18 ktory ma 5 gwiazdek w testach adac.
grzesioz napisał:ja mam już Cybex'a z osłoną tułowia i ISOfix od prawie 3 lat (poprzedni model Pallas) i fotelik jest genialny i (według testów) bardzo bezpieczny.
ma dwa minusy:
- trudniejsze zapinanie dziecka w porównaniu do fotelika z pasami
- mały zakres pochylenia gdy dziecko śpi
I słusznie, ja też się zastanawiałem. Weź pod uwagę to że często te foteliki z większym zakresem mają mniejszą możliwość regulacji nachylenia siedziska (robienie "kołyski") co w przypadku tych mniejszych dzieci, długich podróży i snu w trakcie jazdy ma jakieś tam znaczenie. Mojej córce głowa leciała w trakcie snu w bardziej pionowej pozycji i wolała do spania pochylanie fotelika. Ponadto te większe foteliki rzadziej mają własny pas a dziecko trzyma pas samochodu co dla maluchów jest na pewno mniej wygodne a gdy jeździsz z pustym fotelikiem to bez jego zapięcia może "latać" po aucie. Te foteliki mniejsze mają własny pas, a samochodowym są przymocowane na stałe do kanapy. Jak często będziesz woził dziecko (np. codziennie do przedszkola) to zapięcie fotelikowego pasa i jego ściągnięcie żeby dobrze trzymał jest wygodniejsze niż nurkowania do wnętrza żeby wpiąć pas samochodowy, szczególnie zimą w kurtce itd.alces1 napisał:Ktoś jeszcze wypowie się na temat fotelika?