[146] fotelik dla dziecka do Alfy 146. - problem z pasami

W

Wujek5

Guest
Witam,
Jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 146 1.6 TS z 1998r. Podczas przymierzania fotelików dziecięcych dla mojej pociechy (9-18 kg) dowiedziałem się w sklepie od sprzedawczyni, że żaden z dostępnych na rynku modeli fotelików nie będzie pasował do tego auta. Problemem są zbyt długie pasy przy zatrzaskach pasów bezpieczeństwa. Rozwiązanie takie powoduje, że klamra zatrzasku obija o plastik z fotelika co grozi ewentualnym wyłamaniem w razie zderzenia. Ponadto foteliki nie są dostatecznie stabilne po zamontowaniu.
Czy ktoś już spotkał się z takim problemem?
czy istnjie możliwość skrócenia tego paska przy zatrzaskach w autoryzowanych serwisach?
jakich modeli fotelików używacie w swoich 146?
Pozdrawiam i proszę o radę

miałem to samo - i to w 3 italiańcach pod rząd - thema, kappa i teraz w 146 to samo (fotelik poprzednio NANIA do 16kg i teraz CHICCO do 35kg)
doraźnie pomaga sztywna podkładka pod fotelik (tym bardziej że alcantara w lancii się dzięki temu nie wycierała)
dodatkowo sztywny fotelik często ma inny kąt oparcia niż "sportowe" tylne kanapy...
co do skrócenia - prędzej szukałbym kotwiczenia z krótszym paskiem

ZONK - ja u siebie nie mam z fotelikiem i pasami problemów.
Moj fotelik to caretero Diablo XXL. Bez problemów jeździ w 146, Escorcie, Omedze, Kappie itd :)

Ja swoją wnusię wożę też fotelikiem i żadnych problemów nie ma. Często wkładam fotelik do samochodu, mocuję go pasami według instrukcji obrazkowej, która umieszczona jest na foteliku i wszystko pasuje idealnie. Fotelik ma atest. Każdy fotelik z atestem powinien pasować!
Pozdrawiam.
Mietek

miałem to samo - i to w 3 italiańcach pod rząd - thema, kappa i teraz w 146 to samo (fotelik poprzednio NANIA do 16kg i teraz CHICCO do 35kg)
doraźnie pomaga sztywna podkładka pod fotelik (tym bardziej że alcantara w lancii się dzięki temu nie wycierała)
dodatkowo sztywny fotelik często ma inny kąt oparcia niż "sportowe" tylne kanapy...
co do skrócenia - prędzej szukałbym kotwiczenia z krótszym paskiem
widze kolega też z kappy na 146 się przerzucił, i jak się w tym odnajdujesz?

Amortyzatory
Powrót