[159] Fotelik a poduszki powietrzne

Macku

Nowy
Auto
AR159 była , jest Giulietta 2.0 z chipem na 201 kucy
Cześć!
Powiedzcie mi dobrzy ludzie, czy istnieje możliwość wyłączenia poduszek w przednich fotelach? Mam fotelik dla noworodka (świeżo upieczony tata ;)) który był w komplecie z wózkiem, oryginalnie on chyba powinien byc montowany na przedniej kanapie pasażera - odwrotnie do kierunku jazdy, ale moja ukochana buntuje się, żeby zamontować go z tyłu wtedy będzie miała bliżej dziecko, ale z drugiej strony nie może byc przed fotelikiem airbag! Ktoś zna jakiś złoty środek?

Wyłącznik powinieneś mieć na boku konsoli, po stronie pasażera, po otwarciu drzwi. Dość widoczny po otwarciu samych drzwi.
Ale by nie było łatwo - był montowany jako opcja, więc jest cień szansy, że możesz go nie mieć.

Co do foteliko-nosidełka zobacz czy faktycznie nie będzie pasować do tyłu (np mój wskakuje do tyłu), ew. wrzuć detale nt modelu to pewnie ktoś miał/ma podobny. Inna opcja to baza isofix do samego nosidełka montowana na tylnej kanapie - wtedy "wstawiasz" je w zaczepy i po kłopocie

I gratulacje :-)

Kolego przeczytaj instrukcję obsługi - tam jest opisane jak prawidłowo przewozić dzieci.

Zadymił diesel!

Od strony pasazera z przodu jak otworzysz drzwi masz wylacznik tylko nie wiem czy on nie wylacza tylko przedniej pasazera.

Powinien wyłączyć wszystkie poduchy pasażera (łącznie z kolanami i boczną fotela) i zaleca się cofnięcie max fotela do tyłu (aby dziecko nie lądowało na desce). Gratulacje dla taty oraz mamy. ;)
attachment.php

Załączniki

• bag.PNG
    bag.PNG
    158.4 KB · Wyświetleń: 649
Ostatnia edycja:
jaki masz problem z poduchami, jesli dziecko siedzi z tylu? generalnie ze wzgledow bezpieczenstwa odchodzi sie chyba od przewozenia dzieci z przodu. najbezpieczniejsze miejsce to fotelik na tylnej kanapie.

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

przerabiałem w Stilo.
Na przednim fotelu tylko i wyłącznie po wyłączeniu poduch (ja u siebie niestety nie mam wyłącznika, pozostaje mi wodzić fotelik na tylnej kanapie - czeka mnie to za 2 miesiace).
Z przewożeniem z tyłu nie powinno być chyba problemów skoro w Stolo 3D sie mieści :)

Na przednim fotelu bez wyłączania poduszek możesz wozić dzieci dopiero, kiedy jazda dziecka odbywa się przodem do kierunku jazdy.

Pzdr i gratulacje

z tego co wiem to ważne osobistości wozi się na tylnej kanapie po prawej stronie ( np prezydenta). Czy za pasażerem. według statystyk to najbezpieczniejsze miejsce.

Dzięki za odpowiedzi :) nieco głupotę palnąłem, bo byłem (nie wiem czemu) przekonany, że dla pasażerów z tyłu rówież są poduszki takie jak z przodu i dlatego zastanawiałem się jak wyłączyć również te z tyłu... No nic w takim razie nie mam problemów, żeby montować z tyłu fotelik, dzięki.

Czy za pasażerem. według statystyk to najbezpieczniejsze miejsce.
pokaż te stat jak można
bo po mojemu to kierowca odruchowo unika uderzenia w siebie a co za tym idzie także tego za nim a nie po prawej :-)
cały czas tak myślałem przynajmniej
i u mnie córka śmiga za mną

pokaż te stat jak można
bo po mojemu to kierowca odruchowo unika uderzenia w siebie a co za tym idzie także tego za nim a nie po prawej :-)
cały czas tak myślałem przynajmniej
i u mnie córka śmiga za mną

statystykami nie operuje ale jest kilka artykułów na ten temat. ( najbezpieczniej z tyłu na śrdoku, ewentualnie za pasażerem. Sadzanie dziecka za kierowca jako najbezpieczniejsze - mit )
http://gazeta.policja.pl/997/inne/tylko-zycie/57364,Zycie-dziecka-wtwoich-rekach-Nr-64-072010.html

I tak jak pisałem, prezydenci jeżdżą z tyłu za pasażerem.

moja córka to nie prezydent :lol:
czy mit ?
nie wiem
równie dobrze mogę uznać drugie miejsce za mit
tak na szybko poczytałem i napisali tylko "mit" - bez wyjaśnienia itp
czyli bezedura bo nie obala mitu tylko stwierdza że jest i koniec
a dla czego ?
a co tam
jest i już

a alfa się psuje...

Dodano po 3 minutes:

I tak jak pisałem, prezydenci jeżdżą z tyłu za pasażerem.
bo :
w Polsce jest ruch prawo
czyli pojazd zatrzymuje się przy prawej krawędzi jezdni - mister president wysiada na chodnik czy tam inny wynalazek itp

Ostatnia edycja:
Pampik - co do środkowego miejsca, to bym polemizował, bo dotyczy to tylko i wylącznie uderzenia bocznego. Natomiast przy czołowym w momencie uderzenia, jeśli cokolwiek jest nie tak z pasem bezpieczeństwa (nie wystrzeli blokada, etc.) czy jakimkolwiek innym elementem to praktycznie nie masz na czym się zatrzymać poza deską/szybą przednią. Stąd w moim przypadku - fotelik za fotelem pasażera i jestem dużo spokojniejszy.

Co do siedzenia za kierowcą, to zgadzam się (sorry bocian), że nie jest to najbezpieczniejsze miejsce. O ile przy bocznym czy tylnym - takie samo ryzyko (chyba, ze ktoś wyjeżdza na jednokierunkową skąd tylko z 1 strony nadjeżdża auto), to przy czołowym jakby nie kombinować to niestety od strony kierowcy powinno być wyższe ryzyko, bo wątpię by kierowcy zjechali tak, by zminimalizować uderzenia na swoją sekcję. Oczywiście można później iść w dalsze warianty uderzeń (np. uniknięcie czołówki i 'ślizg' w bok auta), ale chyba nie temu służyć miał ten temat ;-)

Edit:
"Jeśli miejsce środkowe nie posiada 3-punktowego pasa lub ISOFIX, to wybierz miejsce na tylnej kanapie za pasażerem. Przy awaryjnym zatrzymywaniu samochodu na ruchliwej ulicy możliwi to dziecku bezpiecznie wsiadać i wysiadać lub nam bezpiecznie wyjmować fotelik z niemowlęciem." (fotelik.info)
" W Polsce dosyć popularny jest "mit" o rzekomej przewadze siedzenia za kierowcą nad siedzeniem za pasażerem. Rzekomo ma być ono bezpieczniejsze, gdyż kierowca w trakcie kolizji podświadomie kieruje samochodem tak, by ocalić siebie. Jest to błędna teoria, która nie znajduje żadnego potwierdzenia w statystykach wypadków. Nawet jeśli miały miejsce pojedyncze przypadki tego typu zdarzeń, to są to tylko wyjątki i nie można na ich podstawie wygłaszać tego typu teorii. Niestety ten błędny "mit" jest u nas rozpowszechniany nawet przez funkcjonariuszy Policji." (PrawoDrogowe@news)
"Z reguły są to tylne siedzenia, najlepiej w środku. Dlaczego? Dziecko znajduje się wtedy w najbardziej odległym miejscu od potencjalnych kolizji i stref zgniotu. Drugim rekomendowanym miejscem jest tylne siedzenie z prawej strony (w prawostronnym ruchu ulicznym), gdyż wtedy dziecko wysiada po bezpieczniejszej stronie drogi." (Recaro)

Edit2:
A idąc za raportem z 2011 (znalezionym na szybkiego, a nie mam niestety zbytnio czasu wczytywać się specjalnie w kilka statystyk):
"Among children younger than 4 years in CSSs who have been in crashes, there seems to be a preference for placing the CSS in the right outboard seating position in the rear row (41%) compared with the center rear (31%) or left outboard (28%)" - co prawda dotyczyło to też poprawienia 'widoczności' na dziecko (Durbin, D. R. (2011). Technical report—Child passenger safety / Kallan MJ, Durbin DR, Arbogast KB. Seating patterns and corresponding risk of injury among 0- to 3-year-old children in child safety seats)

Ostatnia edycja:
bo :
w Polsce jest ruch prawo
czyli pojazd zatrzymuje się przy prawej krawędzi jezdni - mister president wysiada na chodnik czy tam inny wynalazek itp

Z tego samego powodu bezpieczniej mieć własnie z tej strony dziecko że gdzie się nie zatrzymasz masz do niego dostęp od chodnika / czy innej nie uczęszczanej strefy jezdni.
Na parkingach w sumie bez znaczenia.

Ja tam dziecka na ulicy nie wysadzam wiec jak piszesz - na parkingu bez znaczenia :)

heh a jechałeś z dzieckiem w dłuższa podróż ? mało to kiedy auto stoi na poboczu mamuśka nachyla sie nad dzieciakiem i go obrabia bo to się obrzygał..... albo go rozpina z fotelika bo musi w krzaki. Lepiej z prawej strony ;)

Przeciez Bocian nie jest statystycznym czlowiekiem,od tego trzeba zaczac:)a w nawiasie to moja córka tez jezdzi za mna:)widze ja w lusterku:)

Bo każda córunia tatunia jeździ za nim, moja też. :cool:

Psujemy statystyki:)

Amortyzatory
Powrót