• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Fotele elektryczne - przeróbka - dodanie regulacji kąta siedziska

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Wyższe odsoby (>185cm) mają problem w Giulii przy braku regulacji kąta siedziska - uda w powietrzu, szczególnie jak zjedzie się fotelem max na dół. Siedzenia Veloce tutaj nic nie wnoszą po wysunięciu podparcia ud - jest jeszce gorzej - wrzyna się krawędź części stałej siedziska w górny odcinek uda.

Chodzi mi po głowie pomysł przeróbki stelaży i dodania choćby manualnej regulacji (choćby jednorazowej), chociaż nie pogardziłbym pełną elektryką jak w fotelach z 8 kierunkami regulacji.

Zanim sam zaczną wyjmować u siebie fotele zastanawiam się czy ktoś już nie przyglądał się tematowi? Interesują mnie następujące kwestie:
1.Czy ma ktoś może fotki zwykłych stelaży jak i tych z 8 kierunkową regulacją, albo porówynwał już je ze sobą i coś może podpowiedzieć?
2.Czy da się istniejący stelaż przerobić choćby na manualną regulację - choćby coś regulowanego za pomocą klucza/blokad/dodania prostych metalowych/dorabianych elementó na stałe?
3.Czy ktoś rozkminiał podmianę stelaża np z siedzeń z wersji z pakietem Luxury (ewentualnie zostawić swój sterownik gdyby miały wystąpić problemy z lusterkami wariującymi albo np niemożliwością wyłączenia Easy Entry (starsze sterwoniki/ich firmwary?)
4.Czy w proxi coś siedzi odnośnie opcji jakie zapewnia sterownik 6 -o kierunkowy vs 8 kierunkowy fotel?
5.Czy stelaże ze Stelvio pasują 100% idealnie do Giulii czy jednak są jakieś różnice w gabarytach/mocowaniach itp (pomijam przyciski pamięci fotela w boczku drzwi zamiast w fotelu kierowcy)

Zastanawiam się nad kupnem zestawu siedzień lux, na allegro jest trochę kompletów ale tylko ze Stelvio. Czy ktoś byłby chętny w razie czego odkupić taki komplet taniej po robocie zarówno gdybym przełożył stelaże (czyli jako 6-o kierunkowy) lub gdyby fotele okazały się niekompatybilne i musiałbym od razu odpuszczać, czyli normalnie pełnowartościowy 8-o kierunkowy?

Na pytania niestety nie odpowiem, ale bardzo kibicuję temu projektowi.

Jedynie dodam, że to o czym ja myślałem (ale nigdy się tego nie podjąłem), to opcja 2: podłożenie jakichś wyprofilowanych podkładek pod przednie mocowania szyn na stałe. Wyobrażam sobie jednak że nie byłoby to byt eleganckie rozwiązanie.

Jeszcze bym ewentualnie pomyślał o konsultacjach u jakichś doświadczonych tapicerów samochodowych - mogą mieć doświadczenie w przeróbkach foteli (pewnie w starszych autach, ale zawsze coś).

podkładki ktoś na alfaowner dodał parę mcy temu, ale wydaje moim zdaniem nie osiągnie się wystarczającego podniesienia, albo inaczej przy wystarczającym podniesieniu (np o 1cm z przodu), różnica kąta wkręcanej śruby mocującej od kąta pod jakim nakrętka siedzi będzie totalnie poza możliwością w ogóle jej wkręcenia (bez uszkodzenia gwintu), do tego nawet gdyby się dało, co jeśli chodzi o wytrzymałość, skrzypienie, jakieś wykrzywienie się prowadnic - myślę że łatwiej i bezpieczniej przerabiać stelaż niż podkładać cokolwiek.

tapicer myślę że nie bardzo pomoże - diabeł będzie tkwił w szczegółach i to też elektroniki auta, na początek jednak konstrukcja - tu trzeba porównać (i to zarówno Stelvio vs Giulia jak i z i bez regulacji), ewentualnie wyjac fotel i pokminić czy coś tam nie idzie przerobić/dodać.

zanim zacznę wyciągać swój chciałem podpytać czy ktoś już coś w temacie rozkminiał, ot choćby żeby sobie zaoszczędzic na niepotrzebnym wyjmowaniu fotela pierwszy raz.

jak do czegoś dojdę to obiecuję też tu się podzielić/wkleić jakieś fotki/info

Cześć, czy udało Ci się coś podziałać z tym fotelem? Również zastanawiam się nad przerobieniem stelaża lub podłożeniem czegoś pod fotel. Giulię mam od niedawna - pół roku, 15k km za mną, ale do szału doprowadza mnie pozycja za kierownicą. Wcześniej kilka lat jeździłem bmw i z powodu pozycji zaczynam żałować zmiany. Zastanawiam się jak rozwiązać ten problem, zmartwiło mnie to co napisałeś o fotelach Veloce, już miałem na celowniku komplet do kupienia, ale w takim razie odpuszczę.

Odkopuję temat. Uruchomienie 8 kierunkowej regulacji fotela kierowcy wydaje się problematyczne i kosztowne, dlatego jestem ciekaw czy ktoś z tego powodu zdecydował się na stałe pochylenie przedniej części fotela przy pomocy podkładek/dystansów jak np. te od Centerline ? W żadnym innym samochodzie nie mam takiego problemu z ustawieniem wygodnej pozycji za kierownicą jak w Giulii, przez co moja miłość do niej jest każdego dnia wystawiana na próbę ;)

Załączniki

• Giulia tilt kit.jpg
    Giulia tilt kit.jpg
    37.4 KB · Wyświetleń: 16
powiem Ci, że gdybym jeszcze raz podchodził do tematu to bym zrobił stałe podkładki - od tych 4 lat jak mam retrofitowaną regulację, po prostu ustawiłem na max w górę i jeżdżę nie dotykałem już nigdy, a do tego tylko dodatkowe luzy z mechanizmu (mocowania są dość gibkie) przy dynamicznej jeździe fotel trochę dodatkowo pracuje właśnie przez tą regulację. A dodatkowo, najchętniej to bym to jeszcze dał ciut wyżej z przodu niż obecny max. Jak będzie ciepło planuję trochę pogrzebać przy autcie, też fotelach (próba usztywnienia tego/podokręcania itp) może sobie dołożę jakiś mini dystans jeszcze do regulowanych (nie pamiętam już jak to wyglądało, w zwykłych prosta sprawa, w 8 może podobnie a może gorzej. coś wykombinuję.

Dziękuję za odpowiedź, takiej potrzebowałem (y) Zaryzykowałem i zamówiłem te podkładki. Jedyne czego się obawiam, to zbyt mały kąt jaki dzięki nim osiągnę. Regulacja w fotelu pozwala na podniesienie przodu siedziska o ok. 3 cm w maksymalnym położeniu, a podkładki ok. 2 cm stałego podniesienia. Obecny brak pochylenia na tyle doskwiera, że pewnie każde rozwiązanie będzie lepsze niż ustawienie fabryczne.

myślę że jesteś w stanie osiągnąć niemniejszy kąt z dorobieniem swoich dystansów (niekoniecznie szukaniem gotowców - przecież to nie rocket science, z rzeczy z garażu/piwnicy bym coś wykombinował solidnego i w miare elegancko nawet wyglądającego (gdyby tam ktoś zaglądał)). regulacja elektryczna nie jest aż tak duża chyba jak piszesz

Zestaw zamontowany. Prosta robota na 15 minut, wymaga jedynie odpowiednich narzędzi (klucz torx T50 i imbus 8mm). Wymiary samego dystansu idealnie dopasowane, całość wygląda solidnie. Jeśli komuś by nie pasowało uzyskane tym sposobem pochylenie, to jest możliwość dołożenia dodatkowej podkładki dla zwiększenia kąta.
Po kilku jazdach testowych mogę potwierdzić znaczną poprawę pozycji za kierownicą. Dodatkowo na mocnych dohamowaniach jest zmniejszony efekt zjeżdżania z fotela na skórze. Pełna satysfakcja.
Wiem, że można ten sam lub zbliżony efekt uzyskać taniej, ale jak dla mnie, przez brak czasu liczyła się możliwość szybkiego montażu bez doktoryzowania się nad kompatybilnością i bezpieczeństwem zastosowanych elementów :)

Amortyzatory
Powrót