• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Forestrates 2.0 XT

Auto
Alfa Romeo Giulietta 2011 1.4 MA 170KM / Subaru Forester 2004 2.0 XT 265KM/400NM
Zanim założę oddzielny wątek dla Giulietty 1.4 MA z 2011 roku to kilka słów o drugim naszym aucie w rodzinie

Forestrates czyli Subaru Forester 2.0XT z 2004 roku

Kolor: GRAPHITE BLACK MICA (18L)

Forester 2.0 XT manual z 2004 roku (seryjnie 177km/245nm), obecnie 255KM/380NM. Faktycznie zarejestrowany w 2005 roku. Pełne maksymalne wyposażenie (oprócz skóry). Obecny przebieg 180 tyś km.
Auto zakupione w Niemczech od pierwszego właściciela z Salonu Subaru w listopadzie 2010 roku z przebiegiem 65 tyś.

Inwestycje sprzętowe w auto - faktury i rachunki na ponad 50 tyś zł.
Serwisowany systematycznie co 7-10 tyś km w najlepszych serwisach m.in. ASO Zdanowicz, 4Turbo, 4Motors, OES Serwis - rachunki od 6 lat na - ponad 10 tyś zł na rzeczy eksploatacyjne.

Auto bezwypadkowe - przygody to wymiana szyby przedniej od kamyczka wymiana na oryginał Subaru ASO, wymiana błotnik prawy przedni (bryła lodu spadła z dachu) wymiana na nowy ASO, malowanie zderzak, listwy po przetarciu o słupek - trzy szkody zlikwidowane z AC (dokumentacja foto) w ASO Zdanowicz.
Jedna kolizja (6.2015) naprawa z OC sprawcy w ASO Zdanowicz na oryginalnych nowych częściach (wymieniona maska, zderzak, reflektor lewy, przeciwmgielne lewe, błotnik lewy, spryskiwacz reflektora i inne drobne rzeczy).

Silnik:
- 2.0T - 2.0L EMPI DOHC TURBO (205) z obecnym przebiegiem 180 tyś kilometrów
- Od 110 tyś km. remap silnika najpierw na 230KM/335NM potem na 255KM/380NM w 4turbo
- Turbosprężarka td04l
- Uppipe Perrin owinięty Nimbusem 1,75 cala
- Kocyk na turbo Perrin
- Intercooler STI
- Chłodnica sportowa Mishimoto
- Rura dolotu turbo Perrin
- Akumulator YUMASA (12.2015)

Płyny:
- Olej silnikowy od początku Motul X-CESS 5W40 wymieniany co 7-10 tys kilometrów
- Olej skrzyni biegów Motul GEAR 300 75w90
- Płyn hamulcowy Motul RBF660

Układ napędowy:
- Skrzynia biegów manualna 5 biegowa (rewizja skrzyni 4Motors), wymienione łożyska i tuleje przód i tył skrzyni
- Nowa poduszka skrzyni biegów
- Chłodnica oleju skrzyni biegów MOCAL (13 rzędowa zamontowana pod zderzakiem)
- Short Shifter Cobb
- Tuleje do shortshifter Perrin
- Krzyżak wybieraka i tuleje skrzyni biegów Turn In Concept
- Sprzęgło, docisk i łożysko OEM Subaru wymieniane w ASO Zdanowicz

Układ hamulcowy:
- Zaciski hamulcowe przód i tył Brembo STI pomalowane na czarno (4 tłoczkowe)
- Tarcze hamulcowe DBA 4000 przód (330 mm) i tył (310). Przód nawiercany i nacinany, tył gładkie
- Klocki hamulcowe Cosworth Streetmaster
- Przewody Hel w stalowym oplocie

Układ wydechowy:
- Downpipe Perrin ze sportowym katalizatorem owinięty taśmą termiczną 3 cale
- Adapter Grimmspeed 3 całe na 2,5 cala
- Center-pipe MGMotorsport z tłumikiem 2,5 cala
- Backbox Prodrive dedykowany Forester XT z owalną końcówką 2,5 cala

Zawieszenie:
- Przód seryjne amortyzatory i sprężyny
- Tył KYABA amortyzatory i sprężyny
- Rozpórki przód i tył Whiteline
- Stabilizatory przód i tył Whiteline, wzmocnione mocowania tylnych stabilizatorów Whiteline, łączniki STI
- Dystanse 1,5 cm oraz nowe dłuższe szpilki kół

Wnętrze:
- Fotele STI przednie czarne z Solberg Edition (takie jak w Spec C) wersja UE
- Kierownica STI 2006 z tempomatem (kierownica pięknie obszyta w MAFF Rumia)
- Gałka zmiany biegów STI 5MT oryginał
- Nakładki na pedały STI (czerwone)
- Profesjonalnie wytłumione drzwi przód i tył, bagażnik, tylne nadkola, pod tylną kanapą - maty GMS 01 i 05
- Głośniki przód i tył Hertz DSK
- Radio Subaru ze zmieniarką i wyjściem GROM na iPoda
- Dywaniki welurowe OEM Subaru
- Dywaniki gumowe OEM Subaru
- Mata bagażnika OEM Subaru

Zewnątrz:
- Lakier czarny perłowy metalic ze złotymi drobinkami
- 2 krotny detaling auta i pokrycie lakiery kwarcem
- Wlot na masce STI 2002
- Spojler tylny OEM Subaru
- Przyciemnione szyby
- Chlapacze Rallyarmour z szarym napisem

Koła:
- Felgi BBS STI 5x100 pomalowane na grafit 4 sztuki
- Felgi STI Enkei 5x100 pomalowane na grafit 4 sztuki plus 1 zapasowa, dekielki STI
- Opony letnie 215/55/17 Nokian WR ZG2
- Opony zimowe 215/55/17 Nokian WR A3

Plany:
- Przekładnia kierownicza STI 2002-2004
- Konserwacja podwozia
- Blachy usztywniające konstukcję skrzyni biegów

Auto wykorzystywane zarówno w mieście jak i w trasie, kilka krotnie także na torze w szkoleniach doskonalących techniki jazdy (Szkoła Jazdy Subaru).

aF9cSxm.jpgBFEV0Kp.jpg7ZFLkD5.jpgOFBx8NM.jpgJg9Rord.jpgrhstgWI.jpgiggWYLh.jpgpost-6782-0-88593100-1473100434.jpgfhqripQ.jpgNysFH6w.jpg

Ostatnia edycja:
Stan ładny, ale czym ludzie się jarają przy tym modelu to nie wiem. Ot, zwykłe pudełko.

Nie są to wizualnie tak ładne auta jak Alfy, choć swój urok mają. Forestery z tego rocznika to prawie to samo co Imprezy WRX a mój to bardziej STI. Urok tych aut to mechanika. Fenomenalne prowadzenie, doskonałe zawieszenie na nasze drogi, świetny stały napęd na 4 koła, drzwi bez ramek, niezawodność, świetna widoczność (jak w akwarium), bezpieczeństwo, brzmienie wydechu, to także auta z duszą, tylko troche inną niż Alfy.

Ostatnia edycja:
Ja szukałem 4 łapa to w subaru bardziej niż Impreza interesował mnie Forester, bo może nie wygląda, ale jeździ nie gorzej od Imprezy

Subaru to jest taka specyficzna firma że można zarżnąć i to i to po symbolicznym przebiegu w tej konfiguracji. Jak nigdy nie siedziałeś to nie zrozumiesz, ale tam biegi zmienia się "ratalnie", a nie pyk i już

Auto nie ma 200tys. przebiegu, nie upalane na torze a już po wymianie sprzęgła i naprawie skrzyni biegów? Toć to sypie się jak 159-tka:D

A co dziwnego w wymianie sprzęgła oryginalnego po 120 tyś przebiegu po 9 latach? Auto miało rewizję skrzyni, co nie znaczy, że skrzynia była zarżnięta, ale delikatnie hałasowały łożyska w tyle skrzyni, to dość częsta przypadłość w Subaru, szczególnie gdy moment obrotowy ustawiony jest w okolicach granicznych dla tych skrzyń. Auto w praktyce nigdy mnie nie zawiodło, przez te 6 lat w gruncie rzeczy ekspolatacja, modyfikacje i drobne usterki.

- - - Updated - - -

Subaru to jest taka specyficzna firma że można zarżnąć i to i to po symbolicznym przebiegu w tej konfiguracji. Jak nigdy nie siedziałeś to nie zrozumiesz, ale tam biegi zmienia się "ratalnie", a nie pyk i już

Nie wiem co masz na myśli o zmianie biegów? Fakt skrzynia 5mt nie jest super precyzyjna seryjnie, ale u mnie po zmianach biegi wchodzą na kliknięcie, bardzo krótki skok lewarka, z miłym oporem. Niestety w porównaniu do Giulietty to niebo a ziemia, mam nadzieję, że Short Shifter Noviteca temat naprawi.

Piszecie, że osiągi zbliżone do imprezy, ale chyba na pierwszym zakręcie forester się wywróci przez wyżej położony środek ciężkości?

Oczywiście nie jest to obniżone auto. Jednak właśnie Forester szczególnie po drobnych zmianach (grubsze stabilizatory, szerszy rozstaw) w zakrętach jeździ bardzo sprawnie. Byłem kilkukrotnie na torze i na czasówkach objeżdżałem na krętym torze w Kielcach mocniejsze i niższe auta np. Audi S3 :) Oczywiście nie jest to Impreza, ale definitywnie to jednen z najlepiej prowadzących się podwyższonych samochodów. Pomocny jest silnik typu bokser o niskim środku ciężkości, a także dość niska waga. Zawieszenie ma twarde, ale świetnie wybierajace nierówności, bardzo stabilny w zakręcie. Kształt i wysokość auta bardziej przeszkadza na autostradzie, gdzie przy dużych prędkościach jest dość głośno, brakuje 6 biegu itp.

Aaaa kurde to 5 biegówka, ja do tej pory miałem przyjemność bawić się tylko Imprezami STi i myślałem że jest 6 biegowa z tego auta- tam się nie da szybko zmienić biegu, bez niemiłych konsekwencji w przyszłosci

czy to ten Leśnik, który często stoi w Gdyni na Starowiejskiej?

Podobają mi się te fury :)

Nie, to nie ten. Mój generalnie jeździ po Gdańsku. Tak te auta mają swój urok.

Niech mówią co chcą dla mnie to auto jest wyśmienite - silnik, napęd, wygląd (chyba najładniejsza generacja Forka); to wszystko może zrekompensować prostotę wnętrza ;)
Myślałem kiedyś poważnie nad takim dla siebie, ale kompletnie nie znam marki (części, mechanicy, rozwiązania itp.) stąd zabrakło mi odwagi. A jakiekolwiek problemy z autem to chyba wielokrotność nakadów finansowych na AR ?

Amortyzatory
Powrót