• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Brera] Filtry do Belli ;)

martin_626

Nowy
Auto
Alfa
Witam .
Zamierzam przeprowadzić podstawowy przegląd eksploatacyjny i mam pytanko do Alfaholików.
Mianowicie jakie polecacie filtry do Brery 3.2 ? :)
-filtr oleju
-filtr powietrza ( pytanie czy warto kupić K&N )
-filtr kabinowy węglowy
Interesuje mnie średnia i wyższa półka części
Przy okazji chciałbym spytać o olej .
w instrukcji jest 5W40.
Ja mam zalany 5w30 syntetyk (przez serwis boscha)
i pytanie czy to nie spowoduje jakiś komplikacji w czasie eksploatacji. Czy zalewać ten sam ( castrol edge bodajże ) ?
I jeszcze jedno pytanie , kiedy najlepiej zmieniać filtry ?
W przypadku filtra kabinowego słyszałem że przed sezonem zimowym najlepiej . Chciałbym to potwierdzić :)
Dzięki z góry za pomoc :)

Witam .
Zamierzam przeprowadzić podstawowy przegląd eksploatacyjny i mam pytanko do Alfaholików.
Mianowicie jakie polecacie filtry do Brery 3.2 ? :)
-filtr oleju
-filtr powietrza ( pytanie czy warto kupić K&N )
-filtr kabinowy węglowy
Interesuje mnie średnia i wyższa półka części
Przy okazji chciałbym spytać o olej .
w instrukcji jest 5W40.
Ja mam zalany 5w30 syntetyk (przez serwis boscha)
i pytanie czy to nie spowoduje jakiś komplikacji w czasie eksploatacji. Czy zalewać ten sam ( castrol edge bodajże ) ?
I jeszcze jedno pytanie , kiedy najlepiej zmieniać filtry ?
W przypadku filtra kabinowego słyszałem że przed sezonem zimowym najlepiej . Chciałbym to potwierdzić :)
Dzięki z góry za pomoc :)
Filtry oleju i powietrza daje knechta. Kabinowy nie ma znaczenia, warto tylko zeby mial wegiel. Castrol edge to sredni pomysl, wywal go, zrob porzadna plukanke, i zalej przyzwoitym syntetykiem.

Dlaczego akurat taki? Gdzie go kupiles i za ile?

Ten olej leją do silników w rajdowych samochodach. Polecił mi go jeden z kierowców rajdowych, jeździ np: na jakimś mitsubishi lancer. Ludzie z jego otoczenia bardzo sobie chwalą ten olej. Karty katalogowe już zamieszczałem na tym forum. Ja zmieniam go co 10k km. Zmieniałem go już 2 razy a poprzedni właściciel samochodu raz. Cena za 5L to koło 250 PLN. Ten olej ma zielony kolor :)

I jakie wrażenia?

Nie zauważyłem jakichś nieprawidłowości. Silnik chodzi bardzo cicho. Na tyle na ile udało mi się wepchnąć endoskop do kolektora ssącego nie stwierdzam jakiegoś mega nagaru. Kolor zaworów jak i głowicy nie jest platynowo srebrny i błyszczący ale czarnych zwałów nagaru tam nie widać (silnik ma przejechane dokładnie 98k km). Jest taki widok jak widok wałka rozrządu po odkręceniu korka wlewu oleju, taki złoty kolor metalowych części. I jeszcze to, że między wymianami oleju nie dolewam go wcale. Przez 2 zmiany oleju jakie zrobiłem do tej pory (kolejna będzie przy 104 k km) nie dolałem ani kropli. No i jeszcze temperatura. Bez względu na to jak bardzo go nie cisnę, to nie przekracza mi 118 stopni. I nie ma znaczenia jaka temperatura panuje na zewnątrz.

Kombinowałeś coś z fabrycznym separatorem odmy czy zostawiłeś jak jest?

Nie. Zostawiłem jak jest. Ale już widziałem takie rozwiązanie. Puszka na przewodzie. Miałem to kupić, ale to co widziałem zepsuło by mi to co widać jak podniosę maskę. Jednak pomysł jest bardzo dobry. I na pewno to założę, tylko muszę to wkomponować w ogólny widok, tak by nie psuło tego co jest.

Amortyzatory
Powrót