• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Filtr powietrza

gramster

Nowy
Auto
alfa 156 2.0 T.spark 97r
Witam. Mam problem z wymianą filtra powietrza ponieważ standardowo śruby zardzewiały w puszce i sie kręcą z tulejkami , a ja nie mam możliwości ani czasu żeby bawić się w wyjmowanie puszki od spodu i rzeźbieniu nowych otworków na śrubki , więc mam prośbę , czy mógłby mi ktoś polecić filter stożkowy w przystępnej cenie pasujący do AR 156 2.0 ts , ewentualnie jeszcze jak ktoś ma fotki z zamontowanym takim filtrem to bym był wdzięczny za wrzucenie w temacie, chodzi mi o to jak ten stożek zamontować żeby za dużo ciepłego powietrza nie brał i żeby dużo nie trzeba było się z montażem mordować hehe.

Poszperaj w dziale tuning.
Ja w 156 miałem zamontowany filtr stożkowy Simota, który idealnie pasował w seryjną obudowę filtra, więc nie ciągnął ciepłego powietrza.
Szczerze mówiąc jeśli chcesz mieć dobry filtr i odpowiednio zamontowany (by osłonić go od źródła ciepła) to koszty i czas robocizny będą wyższe niż naprawa Twojej puszki...
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. jeśli jednak się uprzesz, to akurat mam na zbyciu filtr stożkowy Simota. Jest niemal nowy - przejechał 1.000km. Brat po prostu kupił samochód za granicą bez filtra powietrza, by móc nim przyjechać do kraju założył ten filtr, który obecnie leży u mnie w garażu. Jest wyczyszczony i zaimpregnowany olejkiem. Nie wiem tylko czy średnica montażowa pasuje do 156. Musiałbyś zmierzyć, a ja zmierzyłbym filtr. Jakby co to zapraszam na prv.

Ostatnia edycja:
wedlog mnie filtr stozkowy jest gorszym rozwiazaniem niez seryjny...Wiadomosci slyszane od osob zajmujacych sie mechanika i porady zaslyszane wlasnie od nich...Lepej zalozyc normalny filtr powietrza orginalny i wydajnosc jego bedzie npewno wieksza niz jakis badziewnych stozkow ktore nie daja nic po za lekko zmienionym dziekiem a czesto gorszym wydajnosciowo i jesli nie zamontujesz w odpowiednim miejscu gdzie bedzie ciagnal cieple powietrze to jest to o wiele gorsze rozwiazanie niz pogrzebanie i wymiana filtra z puszki

Amortyzatory
Powrót