• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Filtr powietrza K&N czy Simota ??

Ogólnie co o nim sądzisz ? Warto zakładać czy nie ? Zwilżałeś tylko raz tym olejem? Bo chodzi tu o przepływkę. Czy jest jakaś różnica?

Fabrycznie nawilżony był i go 2 razy dmuchałem to olejek dalej leciał. Nie wiem bo wsadziłem go 3 lata temu i teraz go zmieniam na coś fabrycznego. Myślę, że przy turbo to oprócz filtrowania to nie ma znaczenia co jest. Koni nie doda.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Jak ma być dobry filtr to szukajcie ITG miałem taki do Busso, gdyby go porównać do Pipercrossa to Pipercross jest jakby jedną warstwą z ITG, w którym są 3 warstwy gąbek o różnej strukturze.

Myślę, że przy turbo to oprócz filtrowania to nie ma znaczenia co jest. Koni nie doda.
Na pewno?Przy turbo da właśnie najwięcej

- - - Updated - - -

Ja mam K&N w oryginalną puszkę i jest ok.
A używam już parę lat filtry tej firmy.
Wada to częste czyszczenie.
Ale jest okazja pogrzebać w alfie:)

A ja mam suchą Fujite i jeżdżę tak ze 2 lata i nic złego sie nie dzieje. Ostatnio czyściłem stożek bo pasowało razem z olejem i patrzylem w dolot. Nic złego nie zaobserwowałem. W przyszłym miesiącu kupie jeszcze skarpetę na niego i juz. Doznania dźwiękowe tez sie troche zmieniają. Filtr oczywiście suchy.

Miałam w GT JTS wkład K&N dwa razy nowy. Łącznie przejechałam ok. 20-30kkm. Szczerze mówiąc różnic w jeździe, ani w parametrach nie zauważyłam.
- w JTS szkoda raczej kasy. ECU i tak nie da rady skompensować większej ilości powietrza, a jak silnik nie wytworzy stosownego podciśnienia, to żaden filtr tego nie zmieni. Benzyna nie kompensuje masą paliwa, jak disel. Nie umie.
- może w benzynie z niską normą emisji spalin, ale tak to wg mnie warto… płacić tyle za wkładkę K&N.
- przepływomierzowi nic się nie stało.

Są to filtry faktycznie które można eksploatować wiele lat. Ale po za tym dostarcza więcej powietrza a to już inny problem bo do standardowych dawek paliwa masz określoną ilość masy powietrza aby utrzymać optymalną mieszankę paliwowo-powietrzną. I tu trzeba to wszystko zgrać. Jest wiadomym że doprowadzenie większej ilości powietrza do tego zimnego ( zawiera więcej tlenu) poprawia spalanie ale co z tlenu bez odpowiedniej dawki paliwa.

Ja mam K&N już ponad 3 rok - zmieniłem bo po Remapie zwykły papierowy filtr Bravo mi wessało do środka przez co padł przepływomierz - od momentu założenia K&N wszystko ok - ale tak jak zauważył wyżej lufa K&N sprawdza się głównie w miejscach gdzie jest większe zapotrzebowanie na powietrze wszędzie indziej raczej nic nie zmieni. I jedna mała uwaga żeby wszystko było ok nie należy przesadzać z czyszczeniem i intensywnym nawilżaniem - raz na 4 miesiące w zupełności wystarczy

Ja mam K&N już ponad 3 rok - zmieniłem bo po Remapie zwykły papierowy filtr Bravo mi wessało do środka przez co padł przepływomierz - od momentu założenia K&N wszystko ok - ale tak jak zauważył wyżej lufa K&N sprawdza się głównie w miejscach gdzie jest większe zapotrzebowanie na powietrze wszędzie indziej raczej nic nie zmieni. I jedna mała uwaga żeby wszystko było ok nie należy przesadzać z czyszczeniem i intensywnym nawilżaniem - raz na 4 miesiące w zupełności wystarczy

to i tak często nawilżasz... Myślałem że raz do roku wystarczy.

Amortyzatory
Powrót