• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Filtr panelowy

Frajbe

Nowy
Auto
Mito 2012 1.4 MultiAir (955 A6.000)
Witam,
Zdecydowałem, że na zimę kupię do mojej Alfy jakąś sportową wkładkę. W zimie jak w zimie mniej krąży kurzu i pomyślałem, że jej nie zaszkodzi :) Pomińmy dyskusję czy to coś daje czy nie w sensie osiągów :) Zastanawia mnie czy ten będzie pasował: http://www.knfilters.com/search/product.aspx?prod=33-2842 . Szukałem po necie lecz nic oprócz tego jednego zdaje się nie ma. Czy ktoś kupował już taki bądź podobny filtr do Mito 1.4 105 i chciałby podzielić się doświadczeniami?
Pozdrawiam

Ja tylko mogę doradzić jedno > daruj sobie ten zakup.
Miałem tego typu wynalazki w poprzednich autach i teraz już nigdy nie założę tego do samochodu.
Nie chodzi tutaj o to czy jest zima czy lato. Tego typu filtry nie wyłapują wszystkich zanieczyszczeń.
Olejek, którym są nasączone często przedostaje się na przepływkę i ją uszkadza.
Jak go za dużo nałożysz to masz przepustowość bardzo zbliżoną do papierowego filtra.
Jak go za mało nałożysz to znowu silnik dostaje dużo zanieczyszczeń.

Mam w Mito 135KM nie widzę żadnego problemu, wnętrze układu ssącego ( od filtra do turbiny ) czyściutkie ( sprawdzałem białą ściereczką)

Mam w Mito 135KM nie widzę żadnego problemu, wnętrze układu ssącego ( od filtra do turbiny ) czyściutkie ( sprawdzałem białą ściereczką)

Tego typu miejsce zawsze będzie czyste. Zobacz rurę wlotową, która znajduję się przed filtrem powietrza (również w środku jest czysta).

Tego typu miejsce zawsze będzie czyste. Zobacz rurę wlotową, która znajduję się przed filtrem powietrza (również w środku jest czysta).
Jak rura wlotowa ma być czysta skoro jest przed filtrem? Ważne jest czy za filtrem jest czysto, czy filtr zatrzymuje drobiny.

Ostatnia edycja:
Czyli ten w kształcie kwadratu jest dla silnika z turbiną, a ten prostokątny dla silnika bez. Jeszcze przed zakupem sobie sprawdzę w samochodzie jaki mam żeby nie było niespodzianek :)
edit. Do Mito 1.4 105 km pasuje filtr k&n 33-2842

Ostatnia edycja:
Jak rura wlotowa ma być czysta skoro jest przed filtrem? Ważne jest czy za filtrem jest czysto, czy filtr zatrzymuje drobiny.

Weź ściereczkę i włóż ją do środka. Zobaczysz że rura jest czysta.
Wcześniej jeździłem Hondą i tam tego typu modyfikacja zawsze dodawała "coś" na plus.
Mieliśmy na forum parę wątków ze zdjęciami itd. i w końcu sam test użytkowników, z którego wynikało że te filtry przepuszczają bardzo dużo syfu.

Po zimie sprawdzę dokładnie i dam znać :)

Najpierw sprawdź przed założeniem, porównasz wtedy stopień zanieczyszczenia.

Sprawdziłem i było 100% czysto. Miałem wtedy przejechane 3.8kkm.

Amortyzatory
Powrót