• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

filtr paliwa

Kotu

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 116 PS Distinctive
Witam. Po około 30 minutowej jeździe i około 30 minutowej przerwie próbowałem odpalić alfę a tu lipa... Kręcić kręcił ale nie chciał odpalić. Zajrzałem więc pod maskę i zdziwiło mnie to że filtr paliwa jest cały zalany paliwem(jakieś 2 tyg temu filtr ten był wymieniany). Zauważyłem także że przed zapaleniem(zawsze czekam aż choinka zgaśnie) nie zgasła kontrolka silnika ale na wyświetlaniu nie było sygnału o jakimkolwiek błędzie. Poruszałem trochę czujnik od spodu filtra paliwa no i spróbowałem odpalić... Na szczęście odpalił i kontrolka też zgasła. Po wybadaniu problemu doszedłem do tego że uszczelka od góry filtra popuszcza i trzeba ją chyba wymienić.
Moje pytanie brzmi...czy mogę sam spokojnie sobie tą uszczelkę wymienić i czy nie lepiej byłoby gdybym przeczyścił też czujnik od spodu(być może został zalany)?? A może przy okazji układ mógł się zapowietrzyć i należałoby podjąć jeszcze inne kroki...?? Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

ten czujnik wkręcony od spodu filtra paliwa to czujnik obecności wody w filtrze paliwa- jak najbardziej można go przeczyścić, co do uszczelki występuje ona razem z filtrem paliwa, w tym silniku układ zasilania odpowietrza się sam

zawsze jak auto nie odpali za pierwszym razem swieci sie czerwona kontrolka (check) :)
mialem podobnie z odpalaniem, jak mi zamarzl filtr, po wymianie problemy ustaly
jak leci z niego.. to kup nowy jeszcze raz.. koszt 60 zl nie jest duzy :)

Amortyzatory
Powrót