• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Filtr paliwa

Dżuno

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 JTD 16V 140km 2004 r.
Witam,Pomocy wymieniałem dziś filtr paliwa i przy wkręcaniu od dołu filtra czujnika ukręciłem go i została dziura,od czego jest ten czujnik? i czy da się filtr od dołu zaślepić? czy niestety muszę kupić znowu nowy filtr i ten czujnik? Masakra dałem stówe za filtr! Proszę o rade.:(:(:(

Prawdopodobnie to czujnik wody w filtrze paliwa, do filtrów MANa i pewnie innych też dają takie zaślepki, u CIebie nie było?
W starej kappie tds lata jeździmy bez tego, jak w 16v jtd to będzie działało nie mam pojęcia.
Powinno być ok bez niego.

niebyło zaślepki filtr kupiłem z filtrona ale teraz niemam pojęcia jak go zaślepić jest dziura około centymetra średnicy

Generalne w filtrze na dole powinna być cos a`la plastikowa śruba w miejscu na czujnik wody

była ale jak wkręcałem czujnik to urwałem gwint i wpadł do filtra i została teraz dziura

Nie zrozumiałeś mnie, kupując filtr powinna być fabrycznie wkręcona plastikowa śruba w miejscu czujnika wody, jeżeli była to znajdź ją wykręć jakoś zwłoki czujnika z filtra i wkręć tą śrubę zamiast czujnika. Zero błędów, Jak nie to masz dwie opcje: pierwsza to kupić czujnik druga to kupić filtr z tą śrubą zaślepiającą

była wkręcona ta plastikowa śruba w miejscu czujnika i mam ją ale problem jest w tym że jak chciałem wykręcic zwłoki czujnika to za mocno nacisnołem i wpadło mi to do środka filtra i teraz niemam do czego wkręcic tej zaślepki bo to był kawałek plastiku z gwintem

To jak ci wpadło do środka to raczej kupuj nowy filtr...

Tak jak napisał Maciek: kup nowy filtr a bez czujnika można jeździć.

Można spokojnie jeździć z zaślepką. Koszt czujnika obecności wody w paliwie to koszt w ASO 150 zł. Mi kiedyś mechanik ukręcił przy wymianie i zostawił same kable. Przejeździłem tak do następnej wymiany którą sam robiłem i komputer nie pokazał podczas tego czasu błędu.

dzięki za rade,w poniedziałek będe musiał kupić nowy filtr,człowiek się uczy na błędach.

- - - Updated - - -

jeszcze jedno pytanie jaki filtr kupic żeby nieprzepłacać? filtron kosztuje 100zł.są jakieś tańsze wmiare dobre?

A nie została Tobie ta końcówka czujnika wkręcona w filtrze? Jeżeli tak to może przyklej coś do niej i ją wykręć, szkoda nowiutkiego filtru. Ja mam też założonego Filtrona.

była ta końcówka nawet kawałek wystawał,ale jak sie zaparłem kombinerkami to wpadło mi to do środka filtra

ale to lekko się kręci przecież bowiem otwór jest gwintowany. Spróbuj może ją jakoś lekko połamać i wykruszyć z środka, to już nic nie kosztuje.

ale to jest tak,obudowa filtra jest cała metalowa na dole jest ten otwór na czujnik, i ten wlasnie gwint jest jakby to określić? gwint jest plastikowy wmontowany w tą metalową obudowę i właśnie ten gwint plastikowy co był wmontowany w obudowe oderwał się i wpadł do środka tak że teraz mam dziure.

Ja nie wiem czemu FILTRON 100 ZŁ jak ja zapłaciłem 40zł :)

Ja nie wiem czemu FILTRON 100 ZŁ jak ja zapłaciłem 40zł :)

kupiłeś pewnie brandowanego chińczyka,cudów nie ma.Jeśli Ty płacisz 40zł,a przed Tobą jeszcze dwóch albo trzech zarobiło to szału z tym filtrem nie może być.

p.s.kolego założycielu tematu,musiałeś się okrutnie spiąć żeby gwint wywalić,a jesli chodzi o sam filtr to nadaje się do kosza bo niczym już go nie uszczelnisz.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót