• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] Filtr paliwa 1.4 bx

L

los3r

Guest
Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum, na wstępie chcę się ze wszystkimi serdecznie przywitać ;) Od niedawna jestem posiadaczem Alfy 145 z silnikiem 1.4 boxer. Auto kupiłem w raczej zaniedbanym stanie, ale za dość przyzwoitą cenę, więc teraz staram się małymi kroczkami doprowadzić ją do jak najlepszego stanu. Kolejną rzeczą do wymiany jest filtr paliwa - i tu moje pytanie. Gdzie znajduje się filtr paliwa? Nie zlokalizowałem go nigdzie pod maską. I przy okazji pytanko - oprócz filtrów: paliwa, oleju i powietrza są w tym aucie jakieś dodatkowe filtry?

Witam. Filtr powinien być pod plastikową osłoną która jest przed prawym (strona pasażera) tylnym kołem. Jak podniesiesz auto lub wjedziesz na kanał to zobaczysz tą osłonę. Jak masz klimę to może być jeszcze filtr kabinowy.

Faktycznie jest w tamtym miejscu osłona. Co do filtra - jakiś konkretny producent jest zalecany czy szukać jak najtańszego do tego silnika?

O konkretnym producencie nic mi nie wiadomo. Ja bym kupił po prostu najtańszy. Tylko zwróć uwagę jaki masz u siebie ten filtr, na stronie intercarsu są podane dwa rodzaje do boxera.

A się nie przestrasz jak przy wymianie poleci trochę paliwka. :)

Kolejna sprawa to, czy po wymianie konieczne jest jakieś specjalne odpowietrzanie, czy może przy próbie odpalenia sam dociągnie paliwko?

Kolejna sprawa to, czy po wymianie konieczne jest jakieś specjalne odpowietrzanie, czy może przy próbie odpalenia sam dociągnie paliwko?

Żadne odpowietrzanie paliwko dopłynie z prędkością światła. :)

acha i po wymianie filtra możesz dolać jakiegoś uzdatniacza do przeczyszczenia wtrysków np. ceramizer.

Odgrzebię mój stary temat - gdzie można dostać te złączki, które zakłada się na króćce przy filtrze paliwa? Starych za cholerę nie mogłem wyjąć i popękały przy wyjmowaniu starego filtra, na takich popękanych złożyłem, ale mam wrażenie, że układ się zapowietrza, ponieważ przy odpalaniu za pierwszym razem muszę dłużej trzymać rozrusznik, a przed wymianą filtra tak się nie działo.

po wymierze sa dostepne w kazdym pukncie zajujacym sie hydraulika silowa:) czyli naprawa wozkow widlowych:)

Amortyzatory
Powrót