• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] filtr oleju

coachu

Aktywny
Auto
159
Hej.

Czy w silniku 1.9 JTDM w 2008r nastąpiła zmiana typu filtra oleju ?
Pytam, bo podobno tak i nie wiem jaki mam kupić.

Są 2 typy systemów UFI i MANN, nie są zamienne i po vinie nie dowiesz się jaki masz, trzeba naocznie sprawdzić. Sam zamówiłem w znanym tu sklepie internetowym filtr i niestety okazało się, że mam system MANN, a dostałem typ UFI :( pisałem o tym ponad rok temu.

No właśnie napisałem, że nie zawsze się da, jak wpiszę swój vin to pokazuje 2 numery i są to 2 różne filtry/systemy. Na zewnątrz to nie wiem, jeden system ma taki normalny wkład/filterek (mann), a drugi jest wkręcany i ma małą uszczelkę (ufi).

PS
Najlepiej kup tam gdzie robisz wymianę i nie martw się tym na zapas :)

Też sam wymieniałem olej i nie wiedziałem jaki mam typ filtra, więc kupiłem oba.
Okazało się że mam MANN-a. Ufi oddałem.
Jeśli się nie mylę to u góry plastikowej nakrętki obudowy filtra mam napis MANN (może da się zobaczyć od góry).

Zmiana filtra nastąpiła w maju 2008r

Też sam wymieniałem olej i nie wiedziałem jaki mam typ filtra, więc kupiłem oba.
Okazało się że mam MANN-a. Ufi oddałem.
Jeśli się nie mylę to u góry plastikowej nakrętki obudowy filtra mam napis MANN (może da się zobaczyć od góry).

ja tez do wymiany kupiłem oba filtry, a teraz jednego nie chca mi przyjąć, więc gdyby ktos potrzebował, to mogę odsprzedać...

Gdzieś tak do pierwszego liftu.

Do liftu jest loteria :) Włóż smartfona i zrób zdjęcie obudowy filtra, inaczej się nie dowiesz.

W polifcie u mnie jest bez dziubka czyli tzw system Mann i bez sprawdzenia organoleptycznie z katalogu nie da rady dobrać. Przykładowo katalog Filtrona pokazuje, że po lifcie powinienem mieć system UFI. Sprawdzenie jest operacją jednorazową, którą każdy musi przeżyć.

Kup przez internet oba rodzaje i masz 14 dni na zwrot. Albo dogadaj się w sklepie żeby Ci dali oba typy, i że jeden oddasz. U mnei w sklepie nie robili problemu jak się okazało, że mam już ten "nowszy" typ (bez dziubka).

Czyli mam taką, bo zakładam że Ufi jest z góry na klucz. Jak tego manna odkręcić jak jest gładki ?

Amortyzatory
Powrót