• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Filtr kabinowy

• Autor wątku Autor wątku Misiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    filtr
M

Misiek

Guest
Witam !!

Wie ktos moze gdzie dokladnie znajduje sie filtr powietrza kabinowy w Alfie 166 ???
Szukam go i szukam i znalezc nie moge.

Strzelam - od strony pasazera, w podszybiu, za plastikowa oslona (ta pod wycieraczkami)...

Tutti jak w kazdej innej Alfie :D

Misiek na instukcji obslugi od nowego filtra (jesli mas zamiar wymienic) to bedize narysowane i opisane co gdzie i jak

Na środku podszybia jest taka pokrywa z otworami mocowana na czterech wkrętach. Pod nią jest filtr, mocowany na dalszych dwóch wkrętach.

Jurcio_8v napisał:
Na środku podszybia jest taka pokrywa z otworami mocowana na czterech wkrętach. Pod nią jest filtr, mocowany na dalszych dwóch wkrętach.

Tylko maskę najpierw otwórz.. :wink: I pamiętaj "strzałką w kierunku kabiny"...

Panowie ,tak ni ma w kazdej alfie :D
W podszybiu były, w 156 ,ale do roku 2001-obecnie filtr znajduje sie obok wentylatora pod nogami pasazera po lewej stronie-najpioerw trzeba zdjac osłonke -dwie nakretki 10 a potem malutki nasadkowy na przedłuzce 5,5.

kaiowas napisał:
Panowie ,tak ni ma w kazdej alfie :D
W podszybiu były, w 156 ,ale do roku 2001-obecnie filtr znajduje sie obok wentylatora pod nogami pasazera po lewej stronie-najpioerw trzeba zdjac osłonke -dwie nakretki 10 a potem malutki nasadkowy na przedłuzce 5,5.

No spoko, ale kolega, który zadał pytanie ma 166 i w tej znajduje sie on na środku podszybia.

Panowie wziełem się za wymiane filtra kabinowego niestety wymontowałem tylko 1 czy to znaczy że jest 1 szt czy ktoś poprostu wsadził tylko jeden. Choc wpychałem śrubokręt i nie ma tam miejsca na drugi tak jak w opisie który kiedyś znalazłem na forum ??

przed fl - filtr w podszybiu - sztuk 1
po fl - filtr w kabinie , okolice nóg pasażera , pod schowkiem , - filtr podwójny

przed fl :
images

po fl :
160.jpg

przed fl - filtr w podszybiu - sztuk 1
po fl - filtr w kabinie , okolice nóg pasażera , pod schowkiem , - filtr podwójny

przed fl :

po fl :
160.jpg
Kurde no moja jest po fl i wytargałem i to z ledwością bo po wyjeciu osłonki naprawde mało miejsca było jeden filtr o wymiarach dł : 27cm szer: 18cm. Czyli jakiś mądry wsadził mi filtr sprzed fl ?? Kurde bo filtr zawiozłem do sklepu i na jutro ma być taki a katalogowo niby 2 są. Kur... już zgłupiałem :/

Kurde no moja jest po fl i wytargałem i to z ledwością bo po wyjeciu osłonki naprawde mało miejsca było jeden filtr o wymiarach dł : 27cm szer: 18cm. Czyli jakiś mądry wsadził mi filtr sprzed fl ?? Kurde bo filtr zawiozłem do sklepu i na jutro ma być taki a katalogowo niby 2 są. Kur... już zgłupiałem :/
wg katalogu filtrona :
filtr kab. przed fl -
K 1035 dł. 288mm , szer.160mm
lub
K1035A 290mm / 159mm

po fl :
2 x K1105A
175mm/138mm

ostatni raz napiszę :
u ciebie będzie K1105A x 2
end

wg katalogu filtrona :
filtr kab. przed fl -
K 1035 dł. 288mm , szer.160mm
lub
K1035A 290mm / 159mm

po fl :
2 x K1105A
175mm/138mm

ostatni raz napiszę :
u ciebie będzie K1105A x 2
end

Spoko dzięki za pomoc. Juto trzeba będzie zmienić zamówienie na 2szt jak katalog podaje pewnie w szwabach wsadzili co mieli :/

Co zrobic sklepy motoryzacyjne :/ na wszystkim chca przyciac . Jutro zapytam jakiej to firmy sa te filtry.

Panowie wziełem się za wymiane filtra kabinowego niestety wymontowałem tylko 1 czy to znaczy że jest 1 szt czy ktoś poprostu wsadził tylko jeden. Choc wpychałem śrubokręt i nie ma tam miejsca na drugi tak jak w opisie który kiedyś znalazłem na forum ??

Hej, w AR156 po FL powinny być 2 sztuki filtra kabinowego - wkłada się je jeden po drugim obok siebie (jeden z nich jest dosyć głęboko), a wchodzą dosyć pasownie, ale bez większych problemów. Jeśli wymontowałeś tylko jedną sztukę, być może poprzednik włożył tylko jeden - jest to bardzo możliwe.

Tak mniej więcej wyglądają: http://www.mistralfilter.ru/Model_36-pl.aspx - osobiście używam firmy Mistral, węglowy od autoprado z allegro.

Pozdrawiam,

Amortyzatory
Powrót