• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Filtr kabinowy w AR 156

Siekier

Nowy
Auto
AR 156 1,8TS
generalnie w dziale "zrob to sam" jest opis jak go wymienic i tutaj moja mala niepewnosc:
1. idze ze zdjac nalezy lewa strone podszybia (strona pasazera), czy to oznacza ze filtr jest tam wlanie czy moze sa dwa filtry po jednej i drugiej stronie? ZAkładam ze po drugiej stronie jest mech od wycieraczek wiec pewnie jeden ale gwoli scislosci lepiej zapytac.
2. jakie filtry polecacie? Znalazlem na allegro Magneti Marelli, ale rowniez Filtron, Air Top Italia i jakies No name'y. All mniej wiecej w jednej cenie.

generalnie chyba musze powoli skłaniac sie ku wymianie gdyz widze zdecydowana roznice w pracy dmuchawy na obiegu zewn i wewn. :)

ja mam jeden.
kupilem jakis wloski, weglowy. ponoc pochlania zapachy, aczkolwiek nie zauwazylem, jadac za tirem ze swiniami.

Jeden jest, po lewej stronie podszybia. Ja stosuje filtry filtrona i jest spoko, chociaż przy deszczu po włączeniu nawiewu często szyby są zaparowane, właśnie przez filtr. tzn chłonie wodę. Dlatego jedyna rada, mieć włączoną klimatyzację, nie ma prawa samochód zaparować.

no wlasnie - generalnie filtr jest zupelnie nie zabezpieczony od wilgoci a chyba powinien! Powraca stary temat parowania szyb w AR - dziwie sie troche bo np we Fiatach - niby ten sm koncern a szyby nie paruja wogole (przynajmniej w tych ktorymi mialem okazje jechac).
Włączanie klimy nie powinno byc jedynym rozwiazaniem - chociaz fakt - jest skuteczne w 100% :)

Jeżeli zastosujecie wiltr z wkładem węglowym to szyby nie parują, przynajniej u mnie.

Specyfikacja firmy FILTRON:

Alfy 156 przed FL (do 2/02 oraz niektóre wersje po FL, wersje przejściowe generalnie do 02-2002):
papierowy:
http://www.wixfiltron.com.pl/2005/katalog/KartaFiltra.php?numer=6066&Typ_Pojazdu=1
węglowy:
http://www.wixfiltron.com.pl/2005/katalog/KartaFiltra.php?numer=6067&Typ_Pojazdu=1

Montaż w podszybiu od strony pasażera, trzeba odkręcić 2 wkręty i wycieraczki ustawić pionowo na szybie.
SZTUK 1.

Alfa 156 po FL (od 03/02 ->):
http://www.wixfiltron.com.pl/2005/katalog/KartaFiltra.php?numer=6142&Typ_Pojazdu=1

Montaż w kabinie od strony pasażera.
SZTUK 2.

Siekier napisał:
generalnie chyba musze powoli skłaniac sie ku wymianie gdyz widze zdecydowana roznice w pracy dmuchawy na obiegu zewn i wewn. :)

Kup sobie Filtron papierowy na lato a na zimę z węglem. Papierowy wkład Filtrona kosztuje w sklepie 24zł. Ja zalecam osobiście zmieniać dwa razy w roku. Koszt niewielki.
Robocizna: śrubokręt, 1 puszka piwa, 10minut.

Powodzenia.

:D

Siekier napisał:
no wlasnie - generalnie filtr jest zupelnie nie zabezpieczony od wilgoci a chyba powinien! Powraca stary temat parowania szyb w AR - dziwie sie troche bo np we Fiatach - niby ten sm koncern a szyby nie paruja wogole (przynajmniej w tych ktorymi mialem okazje jechac).
Włączanie klimy nie powinno byc jedynym rozwiazaniem - chociaz fakt - jest skuteczne w 100% :)

Jezeli parują ci szyby to sprawdź czy nie masz wilgoci w samochodzie, bo to jest główną przyczyną. I nie byłbym taki pewien na twoim miejscu zanim odpowiesz NIE.
Patrz tutaj:
http://www.alfa156.net/tech/fr_index.html?/tech/wet.html
http://www.flyvholm.dk/wetalfa/

Cytat ze strony:
"Check your Alfa 156 / 147 for water under noise-reducing carpet.
In my case it was there for 2 years and I had no idea!"

cysio napisał:
Montaż w podszybiu od strony pasażera, trzeba odkręcić 2 wkręty i wycieraczki ustawić pionowo na szybie.
.
bylem lekko nagrzany, jak wymienialem - ale ja odkrecalem 3 sruby i nie dotykalem w ogole wycieraczek.....

nie paruja - ale zapachow toto nie zatrzymuje.

cysio napisał:
ezeli parują ci szyby to sprawdź czy nie masz wilgoci w samochodzie, bo to jest główną przyczyną. I nie byłbym taki pewien na twoim miejscu zanim odpowiesz NIE.
Patrz tutaj:
http://www.alfa156.net/te...?/tech/wet.html
http://www.flyvholm.dk/wetalfa/

Hehe - Cysio dzieki za pomoc! jezeli chodzi o wode pod wykładzinami to jej nie mam, (w pierwszej kolejnosci to sprawdzilem :) )suchutko, zreszta co by dmuchac na zimne prysnalem solidnie bitexem cale podwozie, mam nadzieje ze na jakis czas zabezpieczy mni eto przed rdza i wilgocia od dolu.
Prawdopodobnie zatem musze zmienic filtr - cieszy mnie fakt ze jednak nie trzeba zdejmowac wycieraczek - bo to moglby byc problem :)

No dobra - odgrzewam temat parujacych szyb: :?
Bo - podazajac za wieloma wszelakimi radami
- wymienilem filtr kabinowy na nowy z aktywnym weglem,
- wymienilem trojniczek od dysz wycieraczek (z ktorego lecial plyn do podszybia),
- sprawdzilem podloge - sucho,
- spryskalem szyby antifogiem - troche pomaga ale tylko troche,
- sprawdzilem ujscie (za rada Marcins737'a) wody z podszybia - wedlug mnie jest okey i raczej nie powinno miec to wplywu na parowanie szyb............ i nic!

Szyby generalnie jak parowaly tak paruja. Ktos ma jeszce jakies pomysly? Ogolnie jak wsiada sie do samochodu ma sie wrazenie ze powietrze wewnatrz stoi.....

Gdzie natomiast znajduje się filtr kabinowy w Alfie 156 po liftingu wnętrza i jak zabrać się za jego wymianę?
Poproszę o pomoc, bo nigdy tego jeszcze nie robiłem, a chyba najwyższa pora nieco oczyścić atmosferę.
Poza tym czy aby na pewno są dwa? W takim układzie gdzie szukać jednego, a gdzie szukać drugiego, hm?
Pozdrawiam.
- Rafał

Siekier może to wina nagrzewnicy już kiedyś był temat z takim objawem w 166 popatrz czy się z niej nie leje albo czy się poci.

podpinam sie pod temat. a co jesli wlacze ogrzewanie w mojej Beli i przez pierwsze 5minut czuc plyn chlodniczy w samochodzie ,jesli przelacze na zimne to jest ok.czy to moze wina nagrzewnicy???

Małe sprostowanie z mojej strony do wszystkim mylacych strony samochodu. Filtr jest z PRAWEJ strony od pasażera, a nie z lewej. Strony w samochodzie podajemy tak jakbysmy w nim siedzieli - ZAWSZE. Dlatego prosze nie robić zamętu bo, ktoś gotów szukać np. wlewu paliwa z LEWEJ strony samochodu i nie zatankuje :D

alces1 napisał:
Gdzie natomiast znajduje się filtr kabinowy w Alfie 156 po liftingu wnętrza
Wewnatrz kabiny kolo wentylatora w tym samym miejscu co w AR147. I to sa dwa filtry. I link w PDF ktory tu poprzedni kolega podal jest bledny. AR156 po lifcie maja filtr kabinowy inny i gdzie indziej. Proponuje kupic Ci polski filtr Filtron K 1105A-2x i wewnatrz znajdziesz instrukcje ze zdjeciami jak i gdzie to wymienic :).
lacky: zapach plynu sugeruje niestety nieszczelna nagrzewnice wewnatrz auta. To najgorsze z mozliwych wyjsc niestety. Trzeba rozebrac pol auta zeby ja wyjac, massakra. Caly kokpit z przodu do demontazu, wspolczuje... A moze to jednak nie to?
Silne parowanie wewnatrz auta moze byc spowodowane tez ciaglym jezdzeniem z zamknietym ukladem recyrkulacji. Po prostu brak z zewnatrz swiezego powietrza.

Yaro napisał:
alces1 napisał:
Gdzie natomiast znajduje się filtr kabinowy w Alfie 156 po liftingu wnętrza
Wewnatrz kabiny kolo wentylatora w tym samym miejscu co w AR147. I to sa dwa filtry. I link w PDF ktory tu poprzedni kolega podal jest bledny. AR156 po lifcie maja filtr kabinowy inny i gdzie indziej. Proponuje kupic Ci polski filtr Filtron K 1105A-2x i wewnatrz znajdziesz instrukcje ze zdjeciami jak i gdzie to wymienic :)
Czyli kupić filtr i w środku jest instrukcja gdzie go znaleźć, co zdemontować by go wymienić itp, tak? A w ogóle jest z tą wymianą jakiś problem, czy może to lightowa sprawa?
No, a jak to w końcu jest - mam jeden filtr, czy dwa? Przypominam, że moja 156 jest po lifcie wnętrza :)
Pozdrawiam.
- Rafał

alces1 napisał:
mam jeden filtr, czy dwa?
Mozna powiedziec ze to jeden filtr w dwoch czesciach :D. Tak wiec w opakowaniu sa dwie identyczne sztuki :). I instrukcja tak jak pisalem.
Potrzebujesz klucz 10 do odkrecenia wytlumien pod wentylatorem (jesli je masz) oraz klusz nasadowy 5,5 z przedluzkami i najlepiej mala grzechotka, bo dostep jest dosc trudny.
Przy wymianie pamietaj o tym, ze te filtry maja kierunek przeplywu - nie pomyl :).

Amortyzatory
Powrót