• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Filtr kabinowy 156 fl

misiu7911

Aktywny
Auto
156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling
koledzy jak wymienic samemu to cudo,zabralem sie za to z instrukcja ze strony filtrona ale dupa,jakie srubki odkrecic?jest ich tam pelno na klucz 5mm

odkręcasz 4 albo 5 śrub, ściągasz uszczelkę i ten plastik do którego jest przemontowany spryskiwacz i później juz tylko wymieniasz filtr. Ja kupilem jakis filtr najtanszy na litere M i do filtra była dołączona instrukcja wymiany, jak nie będzie to na forum w dziale zrób jest instrukcja co i jak z obrazkami. Radze Ci przy wymianie filtra od razu zrobić odgrzybianie bo przy wentylatorze zbiera się duzo świństwa.

Odkręca się dokładnie 3 wkręty ale trzeba dysponowac kluczem nasadowym 5,5mm na dość dłogim chwycie. Trzeba po prostu zdemontować wygłuszenie nad nogami pasażera (dwie nakrętki M6), położyć się na plecach z latarką w zębach i odkręcić te 3 wkręty z takiej ramki plastikowej o szerokości ok 5cm

Te 3 wkręty na klucz 5,5 to zemsta pijanego włocha. :-)

wielkie dzieki znalazlem tez manuala z ladnymi fotkami,poprostu nie trafilem w odpowiednie srubki,ale rozmiar ich to rzeczywiscie porazka,dzieki wielkie

sa dwie wersje prze i po liftingu, po liftingu sciagamy schowek,, przed podszybie

po liftingu schowka nie trzeba ściągać ... tylko osłonę, która jest pod schowkiem, a póxniej nurkowanie ... link do instrukcji podał kolega bocian wyzej.

niby jestem pewien, ale dopytam, po fl na pewno nie ma żadnego filtra przy podszybiu? i są tylko te 2 już za dmuchawą...

Na 100% :D Ale oczywiście nie wszyscy producenci potrafią poprawić w swoich katalogach miejsce montażu (np. Filtron).

po liftingu schowka nie trzeba ściągać ... tylko osłonę, która jest pod schowkiem, a póxniej nurkowanie ... link do instrukcji podał kolega bocian wyzej.
Jedyne ale, to przydałoby się oznaczyć gdzie jest góra a gdzie dół na tych fotkach :P
...bo przez pierwsze 10 minut, to ciężko załapać co włosi mieli na myśli pakując te filtry tam :)

A teraz pytanie odnośnie wymiany.

Słyszałem, że filtr lepiej wymienić po serwisie klimy, bo cały syf wejdzie w stary filtr, wkładamy nowy i na dłuzej starczy.
A może pojechać na serwis bez filtra. Skoro ozonowanie zabija grzyby, to filtr stanowi tylko przeszkodę, bo stary jest już częściowo zapchany, a nowy po co brudzić??

co sądzicie??

Możesz spokojnie wbijać do serwisu bez filtra :) Ja swój zdemontowałem przed odgrzybianiem i sprawdzeniem czynnika :)

Amortyzatory
Powrót