• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Filtr cząsteczek stałych/DPF

Bartol1122

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam, mam w sumie taki nietypowy jak dla mnie problem. Jakoś od 2 tygodni przepala mi się DPF niby normalne, ale gdy jeden się jeszcze nie skończy odpala się kolejny. W ciągu tych 2 tygodni DPF przepala mi się 3 raz aż do tej chwili, zmienia się tylko AVG: 707 (na ten moment) wcześniejsze AVG: wynosiło 659. Chciałbym się dowiedzieć czy to normalne czy jakoś można zapobiec temu, bo nie powiem komunikat na desce rozdzielczej jest troszkę dokuczliwy.

Pozdrawiam

Załączniki

• 89628013_783455375509667_3739495971562717184_n.jpg
    89628013_783455375509667_3739495971562717184_n.jpg
    79.7 KB · Wyświetleń: 31
A wypaliłeś do końca? Był komunikat "finished"?

I jaki komunikat na desce Cię niepokoi?

Są takie firmy w Polsce które, wyleczą twoje problemy z dpf-em do końca jej życia.

Dokładnie, polecam wszystkie problemy z dpfem się skończyły raz na zawsze ??????

No był 2 razy komunikat że skończony ale po tym komunikacie odpalał się nowy. Nie no po prostu ten komunikat denerwuje bo nie można nic zmienić żadnego spalania, menu nic.

Średnia odległość między wypaleniami filtra zwiększyła się z 650 na 700 km. Więc w czym problem?

Średnia odległość między wypaleniami zmienia mi się co chwile z 600 na 650 a teraz 700. Więc jestem ciekawy czy po tych 700 km, DPF się przepali czy zostanie włączone nowe przepalanie. (kończy się jedno przepalanie zaraz odpala się nowe, a komunikat ciągle jest i nie znika nie mogę korzystać z interfejsu).

Ostatnia edycja:
Odległość między wypaleniami wynosi 700 km. Czyli filtr się wypala, przejeżdżasz 700 km i dopiero filtr po raz kolejny sie wypala. Działa to tak, że w miarę pracy silnika filtr się zapełnia, by raz ma jakiś czas wypalić nazbierane cząstki.

Ja z tego co zrozumiałem to koledze cały czas się wypala DPF a odległości między wypaleniami mimo wszystko rosną. Jeśli chodź raz nastąpiło by wypalenie po wypaleniu to średni dystans spadł by drastycznie np. na 300 km a nie wzrósł. Niestety trzeba podpiąć pod komputer i tam sprawdzić co się dzieje. Bo to raczej wygląda na awarię kostki dpf monitora.

Amortyzatory
Powrót