• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Felgi stalowe 147 JAKI ROZMIAR OPONY ?

KlaudioOs

Nowy
Auto
Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE
Witam, mam felgi stalowe do mojej ar147
6Jx15 H2
otwór centralny 58 mm
rozstaw śrub 5x98 mm
ET 37,5

proszę was teraz abyście mi podali możliwości i rozmiary opon zimowych jakie będą pasowały do auta i do tych że felg. z góry wielkie dzięki

Ostatnia edycja:
a co do edycji posta :

śrubki do stalówek
M12 1,25 dł. od 22mm ( lub więcej ) łeb kula ( chociaż z łbem stożek jak do alu też da radę )

Ostatnia edycja:
witam mam pewien problem, po założeniu tych felg w lewym przednim kole coś mi haczy podczas jazdy ;/ nasila się to podczas hamowania, zauważyłem rónież ze brakuje mi przy lewym kole przy zacisku tego "drucika zabezpieczającego" .. przy prawym jeest . zanim pojade do mechanika to wolał bym wasze zdanie usłyszeć.. bo mechanik może wymyślić że nie wiadomo co a może to być bzdeta

Tak, też wejdzie.
Ja mam założone 195/65r15 i wszystko jest ok. Większy wybór opon i ceny lepsze w porównaniu do 195/60. Żadnego tarcia, a i autko troszeczkę wyżej stoi co na zimowe zaspy jest dobre.

Tylko czy przy takim rozmiarze opon prędkościomierz i licznik nie przekłamuje ? Bo z tego co wiem to dla 147z silnikiem JTD 120
17 R opony 215/45
16 R opony 205/50
15 R opony 195/60
15 R opony 185/65

wita, jako że jestem laikiem w temacie kół a nie chcę popełnić błędu, zakupiłem opony o rozmiarze 185/65 r15 i teraz nie mam pojęcia jakie mam kupić felgi stalowe o jakim ET ?? czy śruby mocujące z moich 17 będą pasowały do stalowych czy je też muszę zmienić?
czy np. takie felgi będą pasowały? http://allegro.pl/felgi-stalowe-15-alfa-romeo-147-156-et37-5-i4641508392.html

z tego co mi wiadomo na zime dobrze miec wysoka opone :> chyba ze lubisz krzywe felgi potem miec od kraweznikow :D:D ja do siebie wziąłem 195/65/r15

Kupiłem właśnie oryginalne nowe stalówki 15' i opony GoodYear UltraGrip 9 185/65 R15. Takie rozmiary zaleca książka, dlatego nic nie kombinuję po swojemu. Na lato mam felgi TI i opony Uniroyal RainSport 1 215/45 R17.

Ostatnia edycja:
Kupiłem właśnie oryginalne nowe stalówki 15' i opony GoodYear UltraGrip 9 185/65 R15. Takie rozmiary zaleca książka, dlatego nic nie kombinuję po swojemu. Na lato mam felgi TI i opony Uniroyal RainSport 1 215/45 R17.

Też mam 15 stalówki oryginalne na zimę z dębicą frigo 2 (najlepsze opony na snieg i podjazdy,trochę gorzej radzą sobie z deszczem i zakrętami, ale na zimę świetne bo nowe, tanie, mięciutkie) i 17 na lato 215/45 utwardzane i jest twardo, na dziurach słychać łomot ale za to nadrabia wyglądem.

na tą zimę już nie ogarnę (rozwaliłem alusa i założyłem już zimowe) ale na przyszłą marzą mi się poszerzone stalówki :)
8j w naciągu wyglądałoby świetnie na 147 :)

Amortyzatory
Powrót