Felgi Racing Line

artur_ka

Nowy
Auto
Alfa GT CZARNA :-)
Witam

Czy ktos z szanownych forumowiczów używa w swoim aucie felg amerykańskiej firmy Racing Line ? Chciałbym sobie sprawić nowe fele do mojej belli właśnie tej firmy ale zanim się zdecyduje proszę o opinie na temat felg tej firmy.

pozdrawiam
Artur

Kupiłem własnie te felgi ale jeszcze na nich nie jezdziłem, czekam na wiosne:P

Witam

Czy ktos z szanownych forumowiczów używa w swoim aucie felg amerykańskiej firmy Racing Line ? Chciałbym sobie sprawić nowe fele do mojej belli właśnie tej firmy ale zanim się zdecyduje proszę o opinie na temat felg tej firmy.

pozdrawiam
Artur

Możesz jakiś konkretny link podać, bo ja mam takie felgi ale z Ameryką to raczej niewiele miały wspólnego...

A to nie są te chińskie sprzedawane na allegro ?

Chińskie które sprzedają na allegro ponoć są kiepskiej jakości ale czy to prawda czy raczej tzw marketing ("kupujcie u mnie bo są lepszej jakości a nie ta chińszczyzna!") ciężko powiedzieć. Jakiś czas temu rozmawiałem z gościem który sprzedaje nowe felgi w wulkanizacji i właśnie mówił że "to strata pieniędzy, kiepska jakość". W tym wypadku chyba powinien ktoś się wypowiedzieć posiadający właśnie kupione na allegro alusy. Nawiasem mówiąc ostrze sobie zęby na 1 chińskie gwiazdy ;)

Więc wypowiem się ja... Mam felgi tej firmy od 2 lat. Kupiłem je nowe (rozmiar 15', 5x100) jako drugie felgi na zimę. Oczywiście o ich wytrzymałości nie napiszę wiele, bo chwała Bogu przy profilu 195/65 ciężko jest ugiąć felgę, ale co do powłoki lakierniczej i wyważenia fabrycznego nie mogę złego słowa powiedzieć. Są użytkowana w zimie już drugi sezon i nie widać śladów zużycia.

Możesz jakiś konkretny link podać, bo ja mam takie felgi ale z Ameryką to raczej niewiele miały wspólnego...

Znalazlem jednego sprzedawce na allegro, zapytalem sie jakiej produkcji ma felasie, te ktore mnie interesuja.
W odpowiedzi dostalem info, ze felasie do AR 5x98 sa produkowane na Tajwanie pod zamowienie amreykanskiej firmy Racing Line.

Jak znajde link do sprzedawcy to wrzuce na forum.
Pozdro
Artur

Według mnie taka felga na 100% nie pęknie podczas szybkiej jazdy czy złamie gdzieś na mocowaniu śrub. Jedynie w skrajnych wypadkach może się wygiąć po wjechaniu na jakiś krawężnik czy dziurę, ale przecież firmowe też z tytanu nie są i się gną czy pękają. A jakby coś z nimi było nie tak po takim czasie jak są w sprzedaży w Polsce to napewno by się o tym usłyszało. Toora też miała przez jakiś czas problemy ze sztywnością felg jak uruchomili produkcję w Nisku.

Taa amerykańskie :D Kupiłem rok temu felgi, dostałem do nich właśnie nalepki na dekielki ze znaczkiem "Racing Line". Przejeździłem na nich bezproblemowo sezon, o ich wytrzymałości ciężko mi cokolwiek powiedzieć, bo nie zrobiłem im krzywdy. Do ich wad należy to, że (przynajmniej moje) mają otwory na dwa rozstawy, przez co jedynymi śrubami jakie w nie wejdą są na klucz torxa. Orginalne felgi mają te dziurki na małe śruby (nie wiem jak to sie fachowo nazywa), dzięki którym nie ma problemu przy zakładaniu felgi, te niestety nie i trochę trzeba się namęczyć żeby trafić śrubą w otwory w tarczy. Może dla kogoś kto robi to więcej niż 2x w roku nie jest problemem, ale mi parę "kurew" wymskło się przy zmienianiu kół.
7935d1257282177-155_rosso_alfa-p3090073.jpg

nalepki renomowanej firmy "racing line" darowałem sobie ;)

To nie lepiej jest kupic porządne felgi renomowanej firmy, choćby i używane oraz oddać je do renowacji?
Niedawno odebrałem moje felgi Ti,zmieniałem kolor, po renowacji wyglądają jak nówki.
Stopów aluminium jest wiele, jakość, czystość, też jest różna. A Chińszczyzna z całą pewnością bazuje na najwyższej jakości;)
Ja nie przepadam za takimi wynalazkami. Tanio kupisz, dwa razy zapłacisz.

Ostatnia edycja:
kupiłem swojej żonie do jej yariski felgi na spacerowej w Gdańsku, i powiem wam że ladnefelgi. była leciutka i miałem obawy (wiadomo kobieta za kierownicą) na razie jestem pozytywnie zaskoczony, kręcą się jak należy i wyglądają fajnie! a cena taka, że nie szkoda !!!

Załączniki

• yaris.jpg
    yaris.jpg
    8.9 KB · Wyświetleń: 800
ładne ....! a co do stronki to ja z tej firmy właśnie zakupiłem felgi o których pisałem wcześniej ....ja polecem, w wulkanizacjach straszą, że to chiny ale czy ja wiem....narazie wiekszych przygód nie było..... teraz po zimie jak dziury powychodzą, będzie to test ostateczny :)

Ja bym sobie darował. Jest sporo oryginalnych, ładnych felg do 156. Nie myślałeś o GTA? Pięknie wyglądają na samochodzie.
Ewentualnie te z pakietu TI. Miałem i te i te i powiem, że świetne są

ładne ....! a co do stronki to ja z tej firmy właśnie zakupiłem felgi o których pisałem wcześniej ....ja polecem, w wulkanizacjach straszą, że to chiny ale czy ja wiem....narazie wiekszych przygód nie było..... teraz po zimie jak dziury powychodzą, będzie to test ostateczny :)

pazdzioch.png

Tandeta i chiny tak jak mówią w wulkanizacjach. To że wyglądają ładnie nic nie znaczy, szczególnie że aluminium z którego są zrobione leci na pierwszej lepszej dziurze.

Miałem taki przypadek że wjechałem z prędkością ok. 70kmph w wystający na szosę ok. 10cm krawężnik z kostki brukowej (SIC!) moje felga na przednim kole wgięła się nieznacznie od strony zewnętrznej, tylna nic - Toora. Przy prostowaniu można było naprawdę docenić stop tego aluminium.

Z kolei kiedyś na chińczykach jak jeździłem jakiś czas, sytuacja przy prostowaniu wyglądała tak, że felga była jak plastelina, każde kolejne uderzenie w to samo miejsce robiło z niej naleśnika i nie było opcji zrobić tych felg na 100% tak jak trzeba.

Za 1500 zł można kupić ŁADNY komplet felg używanych, za 1000 zł można kupić felgi od 16 do 18" trochę pewnie zaniedbane ale dorzucając te 500 zł na regenerację - nowy kolor, prostowanie mamy komplet "nowych" felg z marką i atestami.

Dokładnie ja bym tak zrobił. U nas w bazarze Morbob ma piękne szprychy do sprzedania.
Ewentualnie Erni ma ładne też z GT za 1300zł z oponami

Ostatnia edycja:
takie trochę "hondziarskie" :) przez co nie mówię, że złe
te oryginalne są dobrej jakości i często wykorzystywane na torach, także raczej nie ma czego się obawiać.
Ale ja osobiście wolałbym O.Z.

wracam do tematu po roku....możecie wierzyć albo nie, ale jestem zadowolony z tych felg. Nawet podwójnie, bo nie przepłaciłem i mam ładne felgi. www.ladnefelgi.pl . Może być tak, że mi się akurat poszczęściło i jestem jedynym zadowolonym z jakości felg klientem, ale to mało prawdopodobne. Jak by ktoś miał pytania służę informacją :)

Amortyzatory
Powrót