• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Witam

Mam pewien problem otóż zakupiłem felgi do swojej Alfy 159 SW. I Nowe felgi nie pasują W sensie że felga dotyka zacisków na przodzie mimo że ET oba komplety felg mają takie same .
Tutaj pojawia się pytanie jakie dystanse założyć ? mój mechanik mówił żeby dla pewności założyć 20 mm na przód ale wydaje mi się że to dużo za dużo. Może jakieś podpowiedzi dlaczego nowe felgi są inne i ewentualnie jakie te dystanse ?
Kupiłeś pewnie nie oryginalne felgi i pomimo tego samego et i może nawet tej samej ich szerokości nie pasują bo mają inne wyprofilowanie ramion. Nikt nie odpowie jakie masz założyć dystanse, trzeba pomierzyć np podkładając pod te felgi coś co wypchnie felgę na zewnątrz. Ogólnie temat był wałkowany nie raz i zawsze powraca. Pokaż chociaż jakie masz te felgi, nazwe lub coś innego bo może ktoś takie założył i się wypowie.

Znaczy właśnie dokładnie tak było że felgi nie są orginalne z ALFY. Były bodajże na jakimś opelku. I też jeden z fachowców ze sklepu powiedział własnie że orginalne felgi są inaczej wycięte tak aby idealnie pasowały.

byłem dzisiaj w budowalnym kupiłem nakładek żeby było do 20 mm w wolnej chwili będę sprawdzał jak to będzie wyglądało .

Przechwytywanie.jpg

Hej, czy ktoś się orientuje czy tych felg racinline 1664 w rozmiarze 18 cali wystarczy dystans 5mm pod duże brembo czy trzeba jakiś większy?

Pokaż załącznik 277400

Hej, czy ktoś się orientuje czy tych felg racinline 1664 w rozmiarze 18 cali wystarczy dystans 5mm pod duże brembo czy trzeba jakiś większy?
U mnie przy małym brembo wchodzi na styk, cały tamten sezon tak jeździłem. Dla świętego spokoju w tym sezonie dałem 3mm dystans i dłuższe śruby.
Kupisz to zobaczysz ile miejsca ci trzeba, raczej nikt z fusów nie wywróży, chyba że ktos ma identyczny zestaw.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Stelvio 18.jpgR17 Brock.jpg
Witam sympatyków marki, uprzejmie proszę o sugestię jeśli ktoś się spotkał z podanymi wzorami felg, czy takie R18, szerokość 8cali, ET34 ze Stelvio wejdzie bez żadnych przeróbek? moja Alfa 159 to sedan z 2007r. tarcze 305mm, zacisk ATE, planuję opony wielosezonowe, jeśli natomiast nieoryginalne R17 jak tutaj 7,5 szerokie, ET38, to czy dobrze interpretuję forum że najlepiej wybrać opony 215/50?

[lang=en]Hello to all members. I have Alfa 159 SW TBi Stage 3+ with tyres 235/45/18 and rims 18/8J/ET41 and want to upgrade it to 9J rims.
Does fit Giulia 18 rims 9J ET34 to 159? Does somebody done that? Also can 265/40/18 fit to car?[/lang]

Zauważyłem u siebie coś dziwnego. Przy pełnym skręcie i dynamiczniejszym ruszeniu do tyłu i czasami do przodu mam zjawisko jakby niedokręcone koło, tak jakby coś przeskoczyło. Jest to tylko na 19" i śrubach pływających. Mam koła 5x108. Czy to sprawa śrub pływających i to normalne czy co to może byc? Dodam, że koła są dokrecone dobrze.

Zauważyłem u siebie coś dziwnego. Przy pełnym skręcie i dynamiczniejszym ruszeniu do tyłu i czasami do przodu mam zjawisko jakby niedokręcone koło, tak jakby coś przeskoczyło. Jest to tylko na 19" i śrubach pływających. Mam koła 5x108. Czy to sprawa śrub pływających i to normalne czy co to może byc? Dodam, że koła są dokrecone dobrze.
Coś jakby uślizg opony...a szczególnie na kostce brukowej?

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Zakład wymieniający opony zniszczył mi nasadkę na śrubę zabezpieczającą przed kradzieżą koła.... Wyparli się tego, bo uwazają, że inny zakład, który przed zimą zmieniał opony, za mocno i na siłę dokręcił tę śrubę... Ten drugi zakład z kolei twierdzi, że dokręcił właściwie, na dowód odkręcił mi płynnie i bez problemu dowolne dwie inne śruby....
Nie dojdę, kto spieprzył robotę. Fakt jest taki, że mam zniszczoną nasadkę, nie jest ona oryginalna, alfowska. Nic się już nią nie wykręci. Nie uśmiecha mi się rozwiercanie czterech śrub zabezpieczających, bo takie coś mi proponowano....
Ma ktoś jakiś pomysł?

Zakład wymieniający opony zniszczył mi nasadkę na śrubę zabezpieczającą przed kradzieżą koła.... Wyparli się tego, bo uwazają, że inny zakład, który przed zimą zmieniał opony, za mocno i na siłę dokręcił tę śrubę... Ten drugi zakład z kolei twierdzi, że dokręcił właściwie, na dowód odkręcił mi płynnie i bez problemu dowolne dwie inne śruby....
Nie dojdę, kto spieprzył robotę. Fakt jest taki, że mam zniszczoną nasadkę, nie jest ona oryginalna, alfowska. Nic się już nią nie wykręci. Nie uśmiecha mi się rozwiercanie czterech śrub zabezpieczających, bo takie coś mi proponowano....
Ma ktoś jakiś pomysł?

Właśnie dla tego i podobnych temu akcji nie używam takich srub

Ma ktoś jakiś pomysł?
Nie wiem jaką dokładnie masz tą nasadkę, ale jednym ze sposobów, który u mnie się kilkakrotnie sprawdził, jest dobranie nasadki klucza wielokątnego, wbicie jej na siłę na łeb tej felernej śruby i odkręcenie. Przy czym wspomniana nasadka musi być naprawdę bardzo solidna, żeby zwyciężyła w starciu z łbem śruby.
Pozdrawiam.
- Rafał

Oto ona... zniszczona od środka...

- - - Updated - - -

a tutaj z boku...t2.jpg

Załączniki

• t1.jpg
    t1.jpg
    56.2 KB · Wyświetleń: 39
Ostatnia edycja:
Mój pierwszy samochód Kadett E z 92r miał ten sam problem. Alusy z opla corsy zabiezpieczone taką śrubą sprawiły nie lada problem przy wymianie opon. Od tego momentu nigdy już nie stosuję śrub zabezpieczających nawet przy najdroższych felgach :) Jak będą chcieli to i całe auto porwą.??????

Zrobię to samo... ale najpierw muszę je wykręcić.... Jest firma, która podobno to rozwierca.... ale może jest jakiś inny sposób, może Alcesa pomysł ma sens? Ktoś tak już robił?

Amortyzatory
Powrót