• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Elo. Zakładał kolega te10" z Giulii z oponą 245/35/19. Tyle że wstępne foto po opuszczeniu z lewarka czyli jeszcze się nie ubilo i stoi jak seria. Jak widać felga jest mniej więcej równo z błotnikiem. Jak się ubije ( zawias z TI ) to zrobię kolejne fotki bo koło jeszcze deczko się schowa. Przy serii jest japa w nadkolu
52.jpg

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Elo. Zakładał kolega te10" z Giulii z oponą 245/35/19. Tyle że wstępne foto po opuszczeniu z lewarka czyli jeszcze się nie ubilo i stoi jak seria. Jak widać felga jest mniej więcej równo z błotnikiem. Jak się ubije ( zawias z TI ) to zrobię kolejne fotki bo koło jeszcze deczko się schowa. Przy serii jest japa w nadkolu
52.jpg

Kurcze no narazie to tak średnio się zapowiada,spory naciąg,do tego profil 35 ,zawias z TI może być jama między oponą a błotnikiem ale zaczekajmy na finał. Pozdrawiam

Szło by si
Kurcze no narazie to tak średnio się zapowiada,spory naciąg,do tego profil 35 ,zawias z TI może być jama między oponą a błotnikiem ale zaczekajmy na finał. Pozdrawiam
Szło by się pokusić o 235/40/19 ale to już na własne ryzyko. Naciąg nie jest taki mocny . Zrobię potem fotki z bliska.

Felga 8,5" ET34 z dystansem 20mm na zawieszeniu Eibach -30/35mm

85.jpg
86.jpg

Wysłane z HUAWEI P9 lite

Patryk no i leży idealnie

8.5 " leży faktycznie idealnie ale ja też i pewnie wielu innych czekam na te foto co kolego Nazar obiecałaś tej ti na 4x10" . I foto ogólne bybbylo fajnie żebyś wstawił. Pozdrawiam .

Patryk no i leży idealnie

Od razu miałem dawać te 20mm na przód, a nie zastanawiać się :)

8.5 " leży faktycznie idealnie ale ja też i pewnie wielu innych czekam na te foto co kolego Nazar obiecałaś tej ti na 4x10" . I foto ogólne bybbylo fajnie żebyś wstawił. Pozdrawiam .

8,5" optymalne, na przód 20mm i jest na równi z nadkolem. Tyłowi przydał by się też jakiś dystans, ale ze względu na konstrukcję felgi i ściętą u mnie tylną piastę max co mogę dać to 4mm (wg moich obliczeń)

[MENTION=30723]Patryczos[/MENTION] jaki masz negatyw z przodu? Bo na zdjęciu wygląda jak by go nie było wcale albo jak już to minimalny . Poniżej 1*. Pozdrawiam

Aktualnie nie wiem, jak pojadę na zbieżność to się pewnie dowiem. Póki co opon nie zjada i faktycznie wizualnie negatywu nie widać :)
[MENTION=30723]Patryczos[/MENTION] jaki masz negatyw z przodu? Bo na zdjęciu wygląda jak by go nie było wcale albo jak już to minimalny . Poniżej 1*. Pozdrawiam

Wysłane z HUAWEI P9 lite

Ktoś chętny pomienić 2 szt 8,5” na 2 szt 8” z veloce?
103.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Z TI jeszcze nie mam ale mam od kolegi z grupy FB zdjęcia 4x10" z oponami 235/35/19 ( moim zdaniem lepiej siadłyby 245/35 lub 235/40 ) przy serii. Naciąg już spory - dobry do mocnej gleby. Na serii dla mnie nie bardzo. Nawet Eibach tu niewiele optycznie da.
108.jpg
109.jpg
110.jpg
111.jpg

Z TI jeszcze nie mam ale mam od kolegi z grupy FB zdjęcia 4x10" z oponami 235/35/19 ( moim zdaniem lepiej siadłyby 245/35 lub 235/40 ) przy serii. Naciąg już spory - dobry do mocnej gleby. Na serii dla mnie nie bardzo. Nawet Eibach tu niewiele optycznie da.
108.jpg
109.jpg
110.jpg
111.jpg

Dzięki za info kolego [MENTION=15826]Nazar[/MENTION]. Rozjaśniłeś mi nieco temat i ja chyba narazie odpuszczam bo fakt,ten naciąg to nie do zaakceptowania do auta na codzień,trzeba by było nawet na liście uważać :)natomiast 245 40?może być różnie i co by nie mówić to już niezły kibel na przodzie. Pozdrawiam

i co by nie mówić to już niezły kibel na przodzie. Pozdrawiam
Powiem ci że do niedawna sam myślałem nad tymi felgami w 4x10" ale moje 9,5" są dużo bardziej wklęsłe więc odpuściłem temat
112.jpg

Powiem ci że do niedawna sam myślałem nad tymi felgami w 4x10" ale moje 9,5" są dużo bardziej wklęsłe więc odpuściłem temat
112.jpg

U Ciebie to wygląda tak jak ma wyglądać, a niestety te 10"trochę tak jakby na siłę co nie znaczy że źle ale do codziennego użytkowania ja bym się nie odważył. Pozdrawiam

Przy tych 10" fakt gwint by byl idealny choć eibach tez mógłby być ok. Jednak przyznam kolego Nazar, że twoje koła są najlepsze jakie widziałem do 159 oprócz prodrive. Jak z jakością tych sdmów? Bo cena jest spoko. Nawet kiedyś patrzyłem z ciekawości bo mi się mega podobają u Ciebie. Pozdrawiam.

Przy tych 10" fakt gwint by byl idealny choć eibach tez mógłby być ok. Jednak przyznam kolego Nazar, że twoje koła są najlepsze jakie widziałem do 159 oprócz prodrive. Jak z jakością tych sdmów? Bo cena jest spoko. Nawet kiedyś patrzyłem z ciekawości bo mi się mega podobają u Ciebie. Pozdrawiam.
Moje akurat to Zito 935 ( podejrzewam że ta sama fabryka na Tajwanie bo na 3sdmach też wybite "made in Taiwan" ) . Na razie zadowolony . Chociaż jeżdżę ostrożnie to jednak nie unikniesz wszystkich dziur ale jak na razie proste [emoji3]. Można takie kupić w 8,5" i są całkiem fajnie wklęsłe jak na taki rozmiar. Ten wzor BBSa zawsze dobrze leży praktycznie na każdym aucie.

A przepraszam . Kiedyś pisałeś że to zito935. No wzór wygląda mistrzowsko i w 9" i więcej robi robotę . 8.5" to już trochę mała różnica się robi względem serii. Mam nadzieję że Ci będą się dobrze sprawować, A ja kiedyś może będę mógł sobie pozwolić i zmienię z Ti na takie bądź prodrive . Pozdrawiam

U Ciebie to wygląda tak jak ma wyglądać, a niestety te 10"trochę tak jakby na siłę co nie znaczy że źle ale do codziennego użytkowania ja bym się nie odważył. Pozdrawiam
Jestem podobnego zdania.
O ile nie jestem fanem ekstremalnego obniżania samochodu, to u Nazara idzie to w jedną całość i jest spójne. Natomiast felga o szerokości 10" jest do 159 po prostu za szeroka, a jej montaż wymusza stosowanie zbytniego naciągu, co wygląda już komicznie. Zatem co z tego, że można kupić felgi z Giulli 19" 4x10" za 2/3 ceny kompletu felg 19" TI, skoro osiągnięty efekt nie będzie nawet współmierny do poniesionych kosztów. Oczywiście co kto lubi i na co kogo stać, ale nic na siłę...
Myślę, że felga do 159 nie powinna być szersza niż 9", a 8,0 - 8,5" bez względu na model to optimum przy 19".
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót