• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Proxim, fajnie ta felga siadła, ale krawężników to ona nie lubi zdecydowanie ;)
Dosyć, że odsłonięta przez naciąg to jeszcze ramiona na zewnątrz.

Spoko. Im dłużej patrzę, tym bardziej mi się podoba. Dystanse gdzieś mam, to może po powrocie z Wiednia przymierzę.

Wysłane z mojego Huawei P8 przy użyciu Tapatalka

Powiem tak: na zdjeciach było byle jak ale na filmie jest dobrze. Ciekawie się prezentuje właśnie dlatego że te szprychy trochę wystają + ten naciąg. Wisienka na torcie mogłyby być dystanse. Tak z 5 do 10 mm szerzej i nic więcej.

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka

Jak dla mnie jest super. Bardzo mi się podoba ta Felga. Bardziej niż Nazara. Ale ti I tak najlepsze :-D żadne podjebki ich nie pobija. Ja czekam na dystanse :-P

Naszla mnie refleksja: czy zakladajac opone na felge z naciagiem powiedzmy 235 na 9.5 cala,nie bedzie przez to mniejszy opor w koleinie i efekt jazdy jakby na wezszej oponie poprzez wlasnie naciag ?

Czy felga o szerokosci 8j spokojnie wejdzie i bedzie sie bez problemow jeździć o szer opony 225? Bo chce kupić fele 8j a mam w 159 teraz 7, 5j

Czy felga o szerokosci 8j spokojnie wejdzie i bedzie sie bez problemow jeździć o szer opony 225? Bo chce kupić fele 8j a mam w 159 teraz 7, 5j

taka szerokość wejdzie spokojnie - 8" jest seryjnie

rozumiem że kwestie ET przeliczyłeś i jeśli masz duże zaciski Brembo, to też wziąłeś to pod uwage bo potrzebny moze byc dystans mały ewentualnie

Naszla mnie refleksja: czy zakladajac opone na felge z naciagiem powiedzmy 235 na 9.5 cala,nie bedzie przez to mniejszy opor w koleinie i efekt jazdy jakby na wezszej oponie poprzez wlasnie naciag ?
Raczej nie, naciąg nie zmniejszy oporów toczenia. Mowa oczywiście o oponie np 235 na 9,5" i 235 na 8".

Raczej nie, naciąg nie zmniejszy oporów toczenia. Mowa oczywiście o oponie np 235 na 9,5" i 235 na 8".

Ale za to poprawi się prowadzenie - naciągnięta opona nie pływa tak na feldze jak szeroki balon, auto będzie mniej się wychylać w zakręcie na oponach ;)

Ale za to poprawi się prowadzenie - naciągnięta opona nie pływa tak na feldze jak szeroki balon, auto będzie mniej się wychylać w zakręcie na oponach ;)

Opona naciagnieta ulozy sie w stozek bardziej wzgledem asfaltu,stad moja teoria,ze bedzie mniejszy opor i lepiej w koleinie sie zachowa,ale fakt,ze scianki opony tez maja swoja rozciagliwosc,wiec pewnie jestem w bledzie.

Czy naciagnieta opona bedzie mniej komfortowa od tej samej nie naciagnietej ?

taka szerokość wejdzie spokojnie - 8" jest seryjnie

rozumiem że kwestie ET przeliczyłeś i jeśli masz duże zaciski Brembo, to też wziąłeś to pod uwage bo potrzebny moze byc dystans mały ewentualnie
Hmm et tej felgi to 35. Alfę mam 1, 9jtdm 16v 2006r, wiec chyba noe mam dużych brembo

Opona naciagnieta ulozy sie w stozek bardziej wzgledem asfaltu,stad moja teoria,ze bedzie mniejszy opor i lepiej w koleinie sie zachowa,ale fakt,ze scianki opony tez maja swoja rozciagliwosc,wiec pewnie jestem w bledzie.

Czy naciagnieta opona bedzie mniej komfortowa od tej samej nie naciagnietej ?

przy dużym naciągu raczej tak, ale to o czym ty myślisz mieści się z zakresie stosowalności opon więc raczej kwestia pomijalna - btw na forum tuningowym by wyśmiali każdego kto taki zestaw nazywa już "naciągiem" ;D

Dokładnie. Ja nie odczuwam jakiegoś większego dyskomfortu z tym mini naciagiem

Hmm et tej felgi to 35. Alfę mam 1, 9jtdm 16v 2006r, wiec chyba noe mam dużych brembo

duże jak i małe brembo występowało przy tym silniku

a pozatym mogło być w każdym, kwestia dopłaty...

8" Et35 i opona 225 będzie pasować i miejsce na ewentualny dystans 10mm też się znajdzie także możesz spać spokojnie

Dokładnie. Ja nie odczuwam jakiegoś większego dyskomfortu z tym mini naciagiem

Nie mow,ze 235 naciagniete na 9.5 cala,to mini naciag,bo wedlug zdjec,to naciag jest juz spory ( mam na mysli profil 35- 40) . No chyba,ze na zywo to nie wyglada tak drastycznie.

Ostatnia edycja:
Nie mikro, mini. A tak serio to naciąg jest, nie mogę powiedzieć. Ale póki co, w niczemu to nie przeszkadza

Panowie,ma ktoś moze foto 159 na alu z powazniejszym rantem ?
Miało by to w ogóle racje bytu ?

Mam na mysli coś takiego,tylko rant oczywiscie nie biały,a polerowany

Proszę:

Gleba jest w VT/PS, felgi 18" od JR + mikro oponka, ale nie pamietam już rozmiary (chyba 205/215)

8.5 i 9.5 cala.
Widzialem to foto,jednak jakos nie przekonuje mnie ten efekt. Fakt jednak,ze rant sprzyja sylwetce 159. W tym przypadku jest lagodna krzywizna. Ja bym chcial parapet z katem prostym.

Amortyzatory
Powrót