[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Panowie, przepraszam ale niestety wątek jest za długi. Jakie ET minimalnie musi mieć felga abym mógł ją założyć na 159 z zaciskami Brembo?

a ja mysle ze tylko oryginal i tyle.Nie ma co szukac bo napewno lepiej niz na oryginalach nie bedzie wygladac.Takie moje zdanie

Niekoniecznie. Kwestia gustu :)
Ja mam oryginalne szprychy 16, z tego co tu piszecie to raczej mało osób je chwali za wygląd, ale mi się podobają. Szczególnie na 205/55, bo trochę mniejszy balon jest.
Natomiast marzą mi się te felgi:
165.jpg

Ma ktoś może zdjęcie 159 z takimi felgami?

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    221.3 KB · Wyświetleń: 1,245
a ja bede chcial takie szprychy 16" jak Ty masz mat09 kupic na 2 komplet.Mam oba komplety na 16 i narazie nie mam zamiaru zmieniac na nic wiekszego chociaz chcialbym 17" szpryche.

wg mnie tylko felgi ori po prostu te pasuja najlepiej ;) te telefony 18 b ładne, miałem takie w poprzedniej alfie.

Panowie czy po zmianie fabrycznych 16-stek na jakieś 18-stki auto trzeba obniżyć?Czy auto nie wygląda jak terenówka na seryjnym zawieszeniu?

Panowie czy po zmianie fabrycznych 16-stek na jakieś 18-stki auto trzeba obniżyć?Czy auto nie wygląda jak terenówka na seryjnym zawieszeniu?
W/g specyfikacji producenta opony na 18" mają większą średnicę niż na 16" i to zauważalnie (dla mnie niezrozumiała rzecz, bo przecież są rozbieżności wskazań liczników), ale plus jest taki, że 18" lepiej wypełniają przestrzeń w nadkolach. Jeśli jeszcze zastosujesz inne ET niż fabryczne (koła bardziej wyjdą na zewnątrz) to wygląda to już nieźle, aczkolwiek opuszczenie auta przy pomocy sprężyn z TI byłoby najlepszym wyjściem.
Pozdrawiam.
- Rafał

Właśnie chodzi o tą przestrzeń między oponą a nadkolami żeby ładnie to wszystko wypełniło :)
Na na pewno na sprężynach z TI było by najlepiej ale skoro nie ma potrzeby to ok.
Tak z ciekawości ile takie sprężyny w ASO mogą kosztować i jest szansa je gdzieś kupić taniej?

Ostatnia edycja:
Właśnie chodzi o tą przestrzeń między oponą a nadkolami żeby ładnie to wszystko wypełniło
Na na pewno na sprężynach z TI było by najlepiej ale skoro nie ma potrzeby to ok.
Prawda jest taka, że 159 na 16" wygląda jak lektyka, zwłaszcza z tyłu.

Tak z ciekawości ile taki sprężyny a ASO mogą kosztować i jest szans je gdzieś kupić taniej?
Penie około 1000zł za komplet, lub więcej.
Można natomiast kupić dedykowane nieoryginalne, nowe, które obniżą samochód, a są znacznie tańsze, np Sparco - komplet 350zł. Obniżenie o 30mm.
Pozdrawiam.
- Rafał

Rafał, jakie ET byłoby optymalne?
dla 18"?
Seryjne ET wynosi 41, nawet przy felgach 19" z pakietu TI.
18" które ja kupiłem mają ET 35, czyli aż o 6mm bardziej odsadzone od piasty niż seria. Wydawało mi się to trochę za dużo, dlatego odwiedziłem tokarza, który zmniejszył dla mnie ET o 2mm, więcej ze względów bezpieczeństwa nie chciałem. Stoczenie 2mm w przypadku felg które mam jest całkiem bezpieczne. Tak więc ET moich felg wynosi 37. Moim zdaniem mniej niż 35 nie powinno się zakładać, mogą ocierać o nadkola i będą bardziej piaskowały nadwozie...
Idealne moim zdaniem ET mieści się więc w zakresie: 41 - 37. Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót