• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Jakby co moge skombinowac 19 z TI originalne,oponki z przodu letnie z tylu zima na sezon,za 3k z tym ze jakies na podmianke:)

Ponawiam pytanie odnośnie ET do 159. Przy obniżonym zawieszeniu, felgach 18" i oponach w rozmiarze 225/45/18 jakie jest skrajne ET? Pytam, ponieważ zastanawiam się nad felgami o ET 33. Będzie OK, czy będzie ocierać o ranty błotników?
Pozdrawiam.
- Rafał

Rafał, a Ty masz u siebie obniżone zawieszenie ?
Robiłeś już jako właściciel czy taką kupiłeś ?

z tego, co kojarze Rafal ma normalne ale zastanawia sie nad obnizeniem.
Mysle, ze przy 18stkach warto to zrobic, bo inaczej przy niskim profilu duze przerwy miedzy opona a blotnikiem srednio beda wygladac

Jeszcze nie, ale w 156 miałem mocną "glebę" i teraz ciężko mi się przyzwyczaić, dlatego noszę się z poważnym zamiarem obniżenia, coś ala wersja TI.
Wciąż mam jednak problem z felgami, a konkretnie z ET.
Pozdrawiam.
- Rafał

przy posadzeniu do ok -30 mm, nie powinienes miec problemu z ET, moze byc takie jak seryjne mysle, lekko wieksze tez by nie zaszkodzilo

przy posadzeniu do ok -30 mm, nie powinienes miec problemu z ET, moze byc takie jak seryjne mysle, lekko wieksze tez by nie zaszkodzilo
Tyle tylko, że seryjne wynosi 41, a ja chcę zaadoptować felgi o ET 35, a nawet 33 (wg producenta felg - pasują do 159, chociaż podchodzę do tego sceptycznie i szukam odpowiedzi...).
Pozdrawiam.
- Rafał

Z tego co pamiętam, to ET 35 miały felgi, które swego czasu sprzedawałem i wyglądało to ok na samochodzie.

Z tego co pamiętam, to ET 35 miały felgi, które swego czasu sprzedawałem i wyglądało to ok na samochodzie.
Dobrze pamiętasz:) Nawet pytałem Cię o to ET. A przypomnij mi jaki rozmiar opon miałeś na tych felgach i czy aby efekt "piaskowania" progów i tylnych błotników nie był zbyt odczuwalny/wzmożony?
Pozdrawiam.
- Rafał

Po poludniu / pod wieczor Rafale wysle Ci wiadomosc. Mam chyba jeszcze jakies zdjecia tych felg na lapku, to sprawdze, teraz jestem w pracy i nie mam mozliwosci. Co do piaskowania, to ja na tych 18" jezdzilem lacznie z dwa, trzy miesiace i zle nie bylo. Wieksza katastrofe zrobily zimowki (nota bene oryginaly AR w rozm.17"). Mala uwaga - progi sa ok, dostaje sie tylnym drzwiom i tylnym blotnikom.

P.S.Brak polskich znakow :(

Dzięki wielkie za odp.
Zimówki mają bardziej agresywny bieżnik, poza tym zimą jest więcej piachu/kamyków na drodze, dlatego karoseria jest bardziej narażona na piaskowanie.
Pozdrawiam.
- Rafał

Normalne że jak felga będzie miała mniejsze ET przy tej samej szerokości to będzie bardziej wystawała przez co będzie sypała wszystkim z drogi na karoserię bardziej. Z drugiej strony wszystko zależy od tego ile miejsca jest w nadkolach na felgi i jakie były standardowo. Da się przecież to wyliczyć i przez odniesienie do felg które się ma założyć ile będą szerzej. Jeśli masz powiedzmy felgę obecnie 8" i ET41 to przy feldze 8" i ET33 będziesz miał ją 8mm bardziej na zewnątrz.

Witaj Rafal
Ja mam u siebie fele dotz hanzo (wiem ze niektorym sie one nie podobaja) 18 cali, 8,5 cala szerokie i ET 35 jak dla mnie auto wyglada zajeb....., niema problemu nigdy mi nie dobilo do nadkoli na nierownosciach ani nie obciera przy obciazeniu, i nie ma piachu na blotnikach ani tylnym zderzaku

Witaj Rafal
Ja mam u siebie fele dotz hanzo (wiem ze niektorym sie one nie podobaja) 18 cali, 8,5 cala szerokie i ET 35 jak dla mnie auto wyglada zajeb....., niema problemu nigdy mi nie dobilo do nadkoli na nierownosciach ani nie obciera przy obciazeniu
Dzięki za odp. A jaki masz rozmiar opon? Jeśli masz gdzieś zdjęcia, to chętnie zobaczę.
i nie ma piachu na blotnikach ani tylnym zderzaku
W Irlandii czystsze drogi są ;)
Pozdrawiam.
- Rafał

opony mam 235/40 a zdjecie podesle Ci pozniej bo mam na telefonie a nie moge znalezc kabla
a drogi moze troszke czystsze ale niema szalu:)

Mam tylko dwie i chyba na niewiele się przydadzą, dlatego nie wrzuciłem ich na początku :(

Załączniki

• IMG_0629a.jpg
    IMG_0629a.jpg
    78.9 KB · Wyświetleń: 1,193
  • 23022011731a.jpg
    23022011731a.jpg
    54.2 KB · Wyświetleń: 612
Amortyzatory
Powrót