Felgi do 166

dokładnie zagłębione sa pod brembo i mają Et 36 i szerokość 7" , a płaskie z ET41 nie wejdą na brembo

Z tym ET napędziłeś mi stracha pojechałem po felgi 50km i patrzę a tu 7JJ i ET41 - myślę no pięknie to nie te...
Ale gość mówi że nie ma problemu 30 dni na zwrot mi daje więc nie ma sprawy. Zabrałem, wróciłem do domu i przymierzam... wszystko ok :) no to do wulkanizatora założyć nowe Vredesteiny.

Więc by usystematyzować wiedzę speedline 16cali o szerokości 7JJ i ET41 wchodzi na brembo.

U mnie jest to samo, ale to wszystko prze te jamexy chyba, chętnie bym ja posadził z przodu jeszcze ze 20-30mm japa jest prawie 2 razy taka jak tyłu ale nie mam pojęcia jak a nie wiem czy np. eibachy mi to zagwarantują

Ten problem ma chyba sporo 166 nawet w serii tzn. dupa jest optycznie niżej niz przód. Mi to daje po oczach za każdym razem jak patrzę na alfe i dlatego zabieram się za sprężynki z przodu. Najprościej chyba zrobić to o czym pisał kolega Tomaz czyli ścisnąć trochę sprężyny u specjalisty od sprężyn/resorów. Co do eibachów to sam jestem ciekaw ale dużej różnicy raczej nie będzie. Żeby być zadowolonym trzeba chyba dobrać sprężyny "na wymiar"

mógł mógł bym przyciąć z deka sprężyny ale było by to jakoś nie fachowo

Nie wiem właśnie co sądzić o tym, bo niby cięcie osłabia sprężynę ale takie ściśnięcie u fachowca też.

Ostatnia edycja:
fotki auta i sprezyn

Załączniki

• Zdjęcie0481.jpg
    Zdjęcie0481.jpg
    84.7 KB · Wyświetleń: 86
  • Zdjęcie0482.jpg
    Zdjęcie0482.jpg
    63.8 KB · Wyświetleń: 79
  • Zdjęcie0474.jpg
    Zdjęcie0474.jpg
    115.6 KB · Wyświetleń: 92
Ostatnia edycja:
Nie wiem właśnie co sądzić o tym, bo niby cięcie osłabia sprężynę ale takie ściśnięcie u fachowca też.

Sprężyna została policzona na wytrzymałość / twardość uwzględniając dwa podstawowe parametry:
1. Grubość pręta
2. Ilość zwojów

Przycięcie zakłóca parametr nr 2. W przypadku ściskania / rozciągania nie ma tego problemu. W miejscu, gdzie to robiłem zajmują się tym profesjonalnie (mają produkcję sprężyn): rozhartowują, zmieniają długość, hartują ponownie. W przypadku sprężyn "z ulicy" mogą tak zrobić raz, w przypadku swoich mogą kilka razy zmieniać - nie wiem czemu, ale tak mi powiedzieli. Swoich są pewni (materiał) :)

Tego lata będzie rok jak jeżdżę na dorabianych sprężynach z tyłu i jestem MEGA zadowolony, a właściwie po prostu zapomniałem o temacie. Przypominam sobie tylko czasami, jak widzę inną 166 z siedzącą dupą ;)

Przycięcie zakłóca parametr nr 2. W przypadku ściskania / rozciągania nie ma tego problemu

No ja tez byłem pytać u fachowca od sprężyn/resorów i powiedział, że rozhartowanie/ściśnięcie/zahartowanie i tak osłabi sprężynę. Dlatego sądzę, że cięcie a ściskanie daje podobną wytrzymałość.
Tak z innej strony to często oglądam programy na discovery jak odnawiają samochody albo robią hotrody i amerykanie w tych programach po prostu tną sprężyny. Ich sprężyny mają więcej zwojów i są grubsze ale tną.

Jeżeli utniesz sprężynę to zmienisz po prostu jej charakterystykę. Nic innego/złego się nie stanie. Pomijając oczywiście fakt że jak przesadzisz to sprężyna nie wytrzyma nominalnego obciążenia.

Tak myśle, że sobie ciachne zwój bo mam jeszcze stare sprężynki a nie były takie złe i zobacze co będzie.

Tez bym to zrobił ale tydzień temu ustawiłem zbieżność i nie wiem czy mi się to wszytko z powrotem nie poprzestawia jak zdmontuje macpersona :/

Tapnięte z SM-N9005

Tez bym to zrobił ale tydzień temu ustawiłem zbieżność i nie wiem czy mi się to wszytko z powrotem nie poprzestawia jak zdmontuje macpersona :/

Mnie też to cały czas skutecznie powstrzymywało, bo szkoda znowu ustawiać ale wiosna przyszła i czas coś podłubać przy samochodzie
:P Może się nie rozkręci, choć i tak pewnie po tym pojade sprawdzić

A jaki koszt dorobienia takich sprężyn? Robiłeś na wysokość oryginału czy obniżane?

Robiłem na wysokość oryginału uwzględniając dodatkową masę zbiornika z gazem - tak, żeby auto stało równo (przód - tył), a z przodu mam sprężyny Kayaby.
Koszt o ile pamiętam coś koło 130zł/szt. ale po zniżkach :)

Amortyzatory
Powrót