Felgi aluminiowe- prośba o rade

• Autor wątku Autor wątku KaKa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

KaKa

Nowy
:idea: Może ktoś ma takie zamontowane to doradzi.
Noszę się z zamiarem kupienia felg aluminiowych i padło na :
1/ Firmy ARCASTINGA - EXCALIBURA ale mają w typoszeregu zamiast 6,5X15 5x98, są na śrubach pływających 7,0x15 5x100.- ciemny chrom.
2/ Fimy MAK - CRUISER te są w typie fabrycznym. 6,5x15 5X98 srebrny
Pozdrawiam piątką na dróżce.

Nie zakładaj śrub pływających moga pojawić się drgania kierownicy

nie są to alumy które posiadam bo sam jeszcze nie mam żadnych(przymierzam sie) ale poleciłbym ci te cruisera bo są o niebo lepsze stylistycznie od excalibura i rozsądniejsze z tymi śrubami kolega Maciek już przedstawił efekty co do śrub pływających
POZDRAWIAM

Maciek sorka, ale co Ty za bzdury wypisujesz? Jakie drgania na kierownicy?
Ja mam 17" na śrubach pływających i kierownica nawet nie drgnie, nawet przy 240 km/h, a koło badź co bądź jest spore... Śruby mają atest TUV i zakładają je nawet niektórzy producenci na pierwszy montaż.
Co do Arcastingów uważam że są super, sam jeżdzę na modelu Crono, jeżeli chcesz poszukaj sobie mojej galerii bo jest na stronie. Są wytrzymałe i po 2 latach nie są krzywe więc coś to o nich mówi.
Pozdrawiam!

mojax napisał:
Maciek sorka, ale co Ty za bzdury wypisujesz? Jakie drgania na kierownicy?
Ja mam 17" na śrubach pływających i kierownica nawet nie drgnie, nawet przy 240 km/h, a koło badź co bądź jest spore... Śruby mają atest TUV i zakładają je nawet niektórzy producenci na pierwszy montaż.

dokładnie mam te same doswiadczenia ,choć ludzie mowia rozne dziwne rzeczy :|?:

pozdr

Maciek-156 napisał:
Nie zakładaj śrub pływających moga pojawić się drgania kierownicy

bzdura, koło obraca się na piaście a nie na śrubach, chyba, ze wyjmiesz pierścień centrujący, ale to na każdych śrubach wystąpią drgania. Ja jeżdzę na pływających ponad 200 km/h i nic nie drga. No chyba, że jeszcze pojeździ po dziurach i kraweznikach to wtedy też niech się nie dziwi, że kiera drga. :D

moja wyjechala z salonu na plywakach.i wszystko jest git,zreszta nie ma o czym mowic.

nie ma pierścieni centrujących felga aluminiowa w moiaj AR jest mosowana na płask do tarczy hamulcowej i centrowanie jest na śrubach . Ja kupiłem Xtremy firmy MAK 6,5X15 5X98 . na aucie wyglądają na 16+ . Bądę za opcją Że należy brać taką felgę jak rozstaw śrub podaje fabryka.!O! :shock: :idea:

U mnie również na śrubach pływających felgi 18" OZ Racing Ultraleggera Sliver bez najmniejszych problemów się toczą. Wyjechała na nich z salonu. Drgania to raczej z powodu braku pierścieni centrujących się zdarzają - (zawsze)

Ja rozumię to w ten sposób. Pierścień centrujacy zakłada się na coś np wałek bo jest ta ośka zamała do środka felgi i teraz pasuje to następuje automatycznie wycwntrowanie falgi co do tego zgoda. Natomias ja mam tarczę chamulcową płaską i centrowanie odbywa się poprzez przykręcenie felgi. Ja tak to u siebie widzę, a że nie widziałem rozwiązania poprzez pierścień centrujący na AR 147 to nie trzymam się upwrcie przy mojej tezie. A felga po zamontowaniu jest fajna i super się myje . Kiedy dróżką pomykasz Alfaholików " piątką " :wink: witasz.

Amortyzatory
Powrót