Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Do mnie pytanie?Co to za opony ?
Vredestein Ultrac Sessanta XL
A więc tak - rozmiar 235/45/R18 bardzo komfortowy, porównywalny z cal mniejszymi 225/5 przy jednoczesnym lepszym "czuciu" drogi. Jednak 245/40 to już było miejscami "ciut zbyt" na nasze dziurokoleiny, zwłaszcza w połączeniu z RF :>I jak wrażenia z jazdy na tych 18" ? Jest jakaś odczuwalna różnica między 225/50 17" bo aktualnie jeżdżę na takim rozmiarze, ale przymierzam się do kupna 18" i myślałem o oponach Vredestein.
Napisz proszę jakie są twoje odczucia![]()
A więc tak - rozmiar 235/45/R18 bardzo komfortowy,
...
wygląd świetny (w końcu Design Giugiaro nie od parady). Na razie nie potrafię znaleźć żadnych minusów, a biorąc przy porównaniu pod uwagę stosunek jakość/cena, to Vredesteiny wysuwają się zdecydowanie przed szereg![]()
co masz na myśli?
Jak w kwestii osiągi/spalanie - zmieniło się coś?
Ja po założeniu 225/45/18 w miejsce 205/55/16 odczułem, że przyspieszenie jest ciut słabsze. W mojej 1.9 8V mam chipa więc jakoś jedzie, ale 18-tki i 120KM- no nie wiem. Co do wskazań prędkościomierza na 18-tkach są bliższe GPS-owi niż na 16-tkach1. A jak felgi 18 maja sie do mocy, czy tez jej spadku?
Mam 159 wersje 120 KM a gdzies natknalem sie na wypowiedz ze takie felgi 'niby' nadaja sie do samochodow z wieksza moca? Moze ktos wyjasnic czy zwracac na to uwage... bo chcialbym zalozyc 18''
2. I jeszcze jedna kwestia, w instrukcji podaja ze do 1.9 JTDm 8V 120KM opona do felgi 18'' ma rozmiar 235/45 R18 98W. A wedlug niejednej opini oraz kalkulatora rozmiaru opon, jest to niezbyt trafny rozmiar bo sa roznice we wskazaniach predkosci rzędu 4% (w rzeczywistosci samochod jedzie wolniej o te 4%). Prawie idealnym rozmiarem wg kalkulatora jest 235/40 r18 , prawie nie ma rozbieznosci we wskazaniach. I teraz podazac za instrukcja czy kalkulatorem? Boje sie ze profil 40 to juz jednak znaczniejszy spadek komfortu oraz niebezpieczenstwo dla felgi.
Bardzo prosze o opinie/porady
Zimowe mam 16/55/215 letnie 18/45/235.Róznica w przyspeszeniu trochę zauważalna,ale to do około 2000 obr,potem nie ma róznicy według mnie.Duza róznica w zakrętach,większa stabilność na 18.Nieco większe spalanie ( jakieś 0,3l więcej) na 18.
Takie moje spostrzeżenie: na 225 komfort według mnie jest gorszy,nierówności lepiej sa wybierane na kole 235,do tego w koleinie mi jakoś lepiej się jeździ na 235 aniżeli na 225 czy 215.
Pomiedzy profilem 40 ,a 45 jest duza róznica odnosnie komfortu.45 to takie minimum.
120km vs 18 cali: cóz,bez obrazy ,ale 120 i tak i tak jest po prostu mało dynamiczna,także koło 18 nie spowolni jej za bardzo.
Acha,235/45/18 to jest rozmiar dedykowany do 159.235/40/18 już nie ( co innego na 19).
Dobre pytanie. Czy ktoś rzeczywiście miał problemy z odszkodowaniem przez niehomologowany rozmiar opon? Mówi się, że sprawdzają, ale konkretnego przypadku nie znam. I czy ewentualne problemy dotyczą tylko likwidacji szkody z AC, czy z OC również? Może ktoś spotkał się z taką sytuacją?Zastanawia mnie tylko jak ubezpieczyciel zareaguje w razie kolizji/wypadku jak będziemy mieli rozmiar opon nie zalecany przez producenta.