Felgi 17 a wysokosc profilu opon

• Autor wątku Autor wątku Viggen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Viggen

Guest
Witam,

swoje auto kupilem na felgach 15' + opony o profilu 65 = wygladaja lekko komicznie (dlatego jeszcze nie wrzucilem zdjec na forum :D)

tutaj rodzi sie moje pytanie, czy jak kupie sobie felgi 17 (np takjie jak poleca kolega Bocian - tristary - akurat mi sie bardzo podobaja), jaki maksymalny profil opon mozna na nie "ubrac"?
z tego co widzialem to przewaznie sa to 205/45/r17 lub 215/45/r17

czy np. 205/50/r17 bedzie juz za duze?

pytam dlatego, ze zazwyczaj jezdzilem na 55, natomiast 45 wydaje mi sie za male na polskie drogi i krawezniki

jesli sie nie myle to felgi oryginaly maja parametry
7x17
ET40,5
rozstaw 5x98

do 147 to polecam 17" tristar'y
takie:

154.jpg

są na allegro w dobrych cenach

Ostatnia edycja:
Ja się tylko podepnę i spytam bo kupiłem takowe tristary 17" (cud, miód) - tym bardziej, że właśnie przeszły renowację : )
No a chodzi mi o śruby - jakiej długości powinny być, bo rozumiem, że m12x1,25 i czy 28mm będą wystarczające do tych felg? Nie mam na razie jak sprawdzić.
Poza tym poszukuję opon używanych 215/45/17. :D
Sorki kolego, że się wpierdzieliłem i co do Twojego pytania o 50tki, to myślę, że nie będą za duże, zawias u nas siedzi wysoko, także powinno być ok. Ale dalej już się wypowiedzą Ci co się bardziej znają ; )
pzdr

http://www.willtheyfit.com/ i wszystko w tym temacie. Zobaczysz sobie różnice. Moim zdaniem nie będzie problemu. Jedynie wskazanie licznika się zmieni - musisz sprawdzić z GPS czy przekłamuje - czy nie. U mnie po zmianie profilu 45 na 50 zaczął pokazywać licznik zgodnie z prawdą :).

ja mam przód 215/45 a tył nawet 225:D i spokojnie mozna o tym jeżdzic

Ja mam tristary i 215/40 - tez mozna spokojnie smigac. Tylko czasami trzeba felge podprostowac ;P
50 wydaje mi sie juz przesada, to nie terenowka... Poza tym auto sie podniesie znaczaco, a zawias u nas wysoko, jak napisal kolega ryoko, wiec bedziesz mial raczej pierwszy jezdzacy prototyp Kamala, a nie 147 ;)

Nom mi też się wydaje, że 50 nie bardzo pasuje do R17. Trzeba się pilnować i kupuj 45;)

a jak taka niskoprofilowa opona (40 lub 45) przeklada sie na zawieszenie + polskie drogi?

Przekłada się bardzo prosto. Im niższa opona i większa felga tym gorzej dla zawieszenia ;). Ja śmigam na 215/45R17 i ogólnie jest do przeżycia. Jeździłem chwilę na 205/50 i jakichś wielkich różnic nie zauważyłem. Taka uwaga techniczna - jeśli założysz 17" + niski profil opony to przy seryjnym zawieszeniu będzie to wyglądało średnio. Chodzi mi oczywiście o wolne przestrzenie w nadkolach. Poleciłbym od razu wrzucić np. sprężyny od Ti.

wlasnie sprawdzalem sobie ceny opon i chyba jednak pojde w strone 16' - czy wiecie moze czy owe Tristary jak na zdjeciu wystepuja w wersji 16' ?

Tristary i Toory też wygląda bosko w 147 tyle,że Toora o ile dobrze się orientuje 16' nie wyrwiesz

Cena opon nie jest najważniejsza. Nie kupuje ich się na jeden sezon - więc można trochę zainwestować. Toory jeśli mowa o takich ze 147 TI bywały na allegro 16" przy czym to były chyba podróbki z tego co pamiętam.

Tristarow nie ma 16'', sa tylko 17''. Pisza Toory co macie na mysli? Bo wewnatrz tristarow (tam gdzie jest podane ET) mam wytloczone logo Toora. Z tego co sie orientuje to firma produkujaca felgi...

a ja tam smigam na profilu 50 i jestem zadowolony. Auto dobrze wygląda, a 45 to troche za mało na nasze drogi.

Cena opon nie jest najważniejsza. Nie kupuje ich się na jeden sezon - więc można trochę zainwestować. Toory jeśli mowa o takich ze 147 TI bywały na allegro 16" przy czym to były chyba podróbki z tego co pamiętam.
toora T665 ( z logo TI ) nie było 16"
toora T670 ( ten sam wzór ale bez logo Ti ) - są 16" ( org. )

Jakie sprężyny do 17''

Taka uwaga techniczna - jeśli założysz 17" + niski profil opony to przy seryjnym zawieszeniu będzie to wyglądało średnio. Chodzi mi oczywiście o wolne przestrzenie w nadkolach. Poleciłbym od razu wrzucić np. sprężyny od Ti.

Witam. Planuję zukup Alfy 147 i założenie właśnie felg 17''. Przeglądałem na Allegro sprężyny głównie firmy Eibach i przy większości jest informacja o obniżeniu samochodu o 30mm, są też 40mm. Nigdy wcześniej nie wymieniałem sprężyn i nie wiem jaka wartość będzie odpowiednia, żeby też nie przesadzić. O ile mm Ty obniżyłeś ? Rozumiem, że mam unikać sportowych sprężyn, jeśli nie chcę usztywnić auta ?
Pozdr.

jak chcesz tylko nieco niżej to 30 starczy

ale :
najpierw kup autko
potem zobacz jak wygląda i jak się jeździ na 17"
potem dopiero ewentualna decyzja o obniżaniu

Dzięki.

Oglądałem 147 na 17'' z seryjnymi sprężynami - nie wchodzi w grę :)

no to -30 i już
-40 to już by wypadało i amortyzatory zmienić i będzie nisko i pewnie twardo

Amortyzatory
Powrót