• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] falujące obroty

• Autor wątku Autor wątku Sylweksko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    obroty
S

Sylweksko

Guest
Witam. jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś robię nie tak. a zatem w mojej alfie 146 2.0 ts falują obroty tak na 1500-2000 na benzynie a na gazie trzyma 2000 bez wciskania pedału gazu. wczoraj jeszcze funkcjonowała normalnie na niskich obrotach. nie wiem czego to może być przyczyna. czy wie ktoś z was co to jest? z góry dzięki wielkie.

Zdaje się że chodzi o czujnik położenia przepustnicy lub samą przepustnicę

przepustnica to raczej nie wydaje mi się ponieważ towarzyszy tym obrotom falowanie na benzynie. gdzie mogę znaleźć w niej złącze diagnostyczne?

niestety nie mogę znaleźć tego złącza na lewym kielichu. Czy ktoś mógłby przesłać mi fotkę z jego lokalizacją?

alfa jest z 97 roku. Patrzyłem właśnie w tym miejscu ale niestety nie ma go. już nie mam pojęcia gdzie go szukać. Czy w tych alfach jest wejście OBD2?

Tam nawet zwykłego obd nie ma. Masz silnik identyczny jak na zdjęciu powyżej?

Już ci koledzy powiedzieli, ja też. Złącze od komputera jest 3 pinowe i znajduje się na kielichu od strony pasażera. Na kielichu od strony kierowcy masz złącze od ABS'u.

jeśli silnik ma 155KM to ma inny sterownik i złacze może być pod deską a takie silniki były już montowane 145/146/155 a poznać to łatwo po przepływomierzu

tu pokaże wam na przykładzie anglika. znalazłem takie złącze

Załączniki

• dscf0005.jpg
    dscf0005.jpg
    128.5 KB · Wyświetleń: 69
Zdaje się że chodzi o czujnik położenia przepustnicy lub samą przepustnicę
Andrzejku masz na stanie takowy czujnik do 2.0TS 150KM? Ten drugi czujnik na przepustnicy również mam uszkodzony (pęknięty plastik obudowy). Aczkolwiek cała przepustnica z dwoma czujnikami kosztuje na allegro od 50zł, ale nie wiadomo w jakim to stanie będzie...

Ostatnia edycja:
czesc witam ! mialem to samo ale w alfie 146 1.6 ts. przyczyna byla prozaiczna . nie wiem czy masz taka skrzynke przy akumulatorze? u mnie jest . sa tam dwa przekazniki i dwa bezpieczniki sprawdz czy nie sa zasniedziale . u mnie byly ! po wyczyszczeniu ich nie ma problemu z falujacymi obrotami ! pozniej jak sie gdzies doczytalem sa one odpowiedzialne za jakies rownomierne doprowadzanie produ do ukladu wtryskowego czy cos w tym podobnego . nie jestem tez zadnym mechanikiem ale wiem ze napewno to pomoglo ! pozdrawiam i szerokosci !!!!

Andrzejku masz na stanie takowy czujnik do 2.0TS 150KM? Ten drugi czujnik na przepustnicy również mam uszkodzony (pęknięty plastik obudowy). Aczkolwiek cała przepustnica z dwoma czujnikami kosztuje na allegro od 50zł, ale nie wiadomo w jakim to stanie będzie...
Niestety nie mam do T.Sa, wszystko co mam to tylko do V6 :D

Uszczelniłem silikonem obudowę silniczka krokowego, trochę pomogło :D ale prawdopodobnie mam uszk. czujnik położenia przepustnicy, ale muszę to potwierdzić testami za komputerem...

ps. Zapraszam 75Andrzeja155 do Ursusa, wiadukt już otwarty... ;P

Amortyzatory
Powrót