• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Falowanie ustało

Auto
AR 156 1.6 T.SPARK 1998 r
Witam. Po dluuuugiej walce z falowaniem obrotów wkoncu silniczek chodzi jak należy. Sprawdzałem wszystko szczelnosc dolotu podmienialem przepływke, krokowca i falowało. Wkońcu zaopatrzyłem sie w kabelek i pełną wersje FiatECUscan skasowałem błędy zresetowałem kompa i spokój. :) Mam tylko jedno pytanie. Mamy duze mrozy, kiedy odpalam zimny silnik obroty wskkauja na 1,8k, kiedy temeratura osiąga pow 75 st obroty spadają do 1k. Czy tak powinno być???? Nie jest to zloty środek napewno ale widocznie dla mego auta tego brakowało.
:)

ja mogę powiedzieć jedno,u mojego szwagra w ar 156 2.0 w gumie miedzy przepływomierzem a przepustnica jest w tej gumie karbowanej dziura około 50mm na 12mm a alfa śmiga jak burza ma nawet większego kopa,brak jakiego kolwiek falowania ,błędów z kompa,nic z tych rzeczy,nie wiem czemu tak ale tak jest,a jeśli chodzi o niego to na temat aut wie tylko ze to jest blacha na kołach,alfę ja mu zaproponowałem nie było tego dwa lata do tyłu,nawet oleju nie wymienił,w alfie się zakochał ale do miłości swej nie dokłada i jeździ/głupi to ma szczęście//////

nie chcę Cię martwić, ale po resecie zawsze falowanie znikało :D
no niestety wracało po jakimś czasie:(
oby nie w twoim przypadku
powodzenia!

uuuu no to sie zobaczy. zrobilem test wszystkiego co ma FIATecuScan i wszystko jest ok. chodz wiem ze to nic nie mowi. Jak bedzie dalej napisze :)

Mamy duze mrozy, kiedy odpalam zimny silnik obroty wskkauja na 1,8k, kiedy temeratura osiąga pow 75 st obroty spadają do 1k. Czy tak powinno być????

Nie tak nie powinno być...
Nawet przy ostrych mrozach ssanie powinno trzymać max 1300 obr a juz ok 60-70C powinno spać do 850obr.
Jak koledzy wyżej pisali po testuj troche i napisz coś o obrotach za ok 2 tygodnie.

za obroty na zimnym odpowiada głównie czujnik temp
u mnie też jednego dnia (mróz jak...) obroty trzymały się na poziomie 1800, a jak stawałem przed światłami spadały po chwili na normalne (ok 1300)
jak silnik miał już ok 60st były poniżej 1000

U siebie zauważyłem że faluje o wiele mocniej jak mam włączone ogrzewanie szyby lub klimę. Jakoś 1,5 roku temu wymieniłem aku na mniejszy (niestety innym nie dysponowałem, chyba 55 Ah). Czy może to mieć wpływ na falowanie? Czyszczenie przepustnicy pomaga na ok 1 miesiac, czyściłem ją do tej pory kilka razy, ale wcale nie wyglądała źle przed tym zabiegiem.

Bo to nie tylko przepustnicę trzeba wyczyścić tylko jeszcze kolektor ssący. napsikać tam płynu do czyszczenia gaźników. mnie nic nie faluje nawet jak włączę wszystkie urządzenia typu klima, ogrzewanie szyby itd.. wcześniej ostro falowało.

przejechane 700km i narazie jest ok

---------- Post added at 12:48 ---------- Previous post was at 11:29 ----------

Bo to nie tylko przepustnicę trzeba wyczyścić tylko jeszcze kolektor ssący. napsikać tam płynu do czyszczenia gaźników. mnie nic nie faluje nawet jak włączę wszystkie urządzenia typu klima, ogrzewanie szyby itd.. wcześniej ostro falowało.
poprostu nei ma zlotego srodka, jednemu to pomoze innemu cos innego

Amortyzatory
Powrót