• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Examiner Fiat w ASO.

• Autor wątku Autor wątku Lesio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Lesio

Nowy
Auto
Subaru Forester XT, Mini Countryman CS
Wiem że podobny temat istnieje w dziale 147/156/166, ale mnie chodzi o rzetelność tego examinera i dokładność. Jak ma się on do innych programów do diagnostyki komputerowej. Czy jest lepszy czy gorszy i czy da się na nim sprawdzić dokładnie parametry pracy silnika itp.

Lesio
mam do Ciebie pytanko, gdzie w 146 jest gniazdo do podpięcia pod kompa??

Brzoza napisał:
Pod zaślepką, po lewej stronie od poduszki pasażera.

To jest od poduszki powietrznej, od diagnostyki silnika jest po maską. Jak stoisz twarzą do silnika to po lekko po lewej stronie, przy scianie grodziowej. Sa dwie wtyczki jedna połaczona to sonda lambda, a druga wolna z zaslepką to jest od diagnostyki ECU.

byłem dziś podpiąć alfe pod kompa i jak się okazało po liftingu wtyczka jest w innym miejscu :D , tzn są 2 wtyczki pod maską a dokładnie jedna od diagnostyki silnika na lewym kielichu amortyzatora, i następna od abs na prawym kielichu

jako że jestem "goracym " fanen examinera to ci odpowiem.

program diagnostyczny examiner w kazdej wersji był projektowany jakies 10 lat temu.
z założenia miał byc programem dla mechaników, czyli samodzielnym, uniwersalnym przyrządem czy tez wskażnikiem poprawnej pracy.

I takim jest ale tylko wskażnikiem poprawnej pracy.
Z racji jego starosci jest on programem tekstowym.
Np. pokazuje sonda lambda napięcie 0.74 V.
Ta jego samodzielnośc i uniwersalnośc odbija sie w cenie tego przyrządu.
Obecne programy diagnostyczne , tzw. amatorkie lub dla uzytkownika posiadaja interfejs graficzny.
Sa zwykle tanie lub darmowe i co najważniejsze pokazuja wszytkie parametry diagnostyczne.
Zwykle uzywaja dowolnego notebooka i taniego interfejsu diagnostycznego ( np. do alfy 156 ts interfejs kosztuje 74 zł.)

Programy te maja tez i wady, nie obsługuja bardziej zaawansowanych interfejsów takich jak szyna CAN.
z tymi programami jest raczej inny problem, interpretacja odczytów, wyników, parametrów.
Prawie w żadnym programie nie ma samouczka lub tablicy poprawnych parametrów.
-
Poniżej zamieściłem zrzut z ekranu progarmu alfa diag dotyczący rozgrzewania się sondy lambda, co pozwoliło zdiagnozowac problemy jakie wystepowały w tym samochodzie.
( a dotyczyły tzw. leniwej sondy lambda ).
Tego nie potrafi kts 5xx, examiner ale takie bajery juz ma najnowszy FIAT Diag.
--

Amortyzatory
Powrót