[159] Engine checked

maciek1224

Nowy
Auto
159 1.9 JTDm 150km sedan
Witam, zapalila sie kontrolka od silnika na pomaranczowo plus utrata mocy na przemian z wracajaca moca mialem te objawy wczesniej pojechalem do mechanika usuneli klapy wirowe i zaslepili egr po czym pojechalem na autostrade i po jakims czasie problem wrocil. Czy ktos wie o co kaman?

Poczekaj, pójdę do piwnicy po szklaną kulę
Jakieś błędy masz odczytane?

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Nie, sam nie mam mozliwosci podpiecia pod komputer i czytania bledow. Auto wrocilo w czwartek od mechanika bo niby te klapy wirowe w kolektorze sie wylamaly i do tego poszlo zaslepienie egra. Po powrocie bylo ok ale jechalem max 120, dzis autostrada 160 i kontrolka utrata mocy i potem wrocila na chwile potem znowu brak mocy i teraz narazie jest. Ale kontrolka swieci. Wiec co do bledow nie jestem w stanie nic powiedziec jedynie objawy i co bylo dzialane w ostatnich kilku dniach.

Spróbuj sprawdzić wtyczki od wtryskiwaczy to częsta przyczyna zaniku mocy.

Kolego Maciek widzę ze jesteś z Krakowa. .Wiec macie am naprawdę kilku dobrych znawców tematu aby podjechać. A jak nie znajdziesz to odezwij się na regionalnym może ktoś z kabelkiem poleci za piwko lub ty pojedziesz do kogoś i sprawdźcie błędy wtedy będzie o wiele łatwiej diagnozę wystawić. I tak jak kolega majkel pisze sprawdź wtyczki najczęściej trzecia szwankuje:)

Napisane na Commodore C64..;)

Panie, jak koledzy wyżej napisali: podłącz pod kompa i odczytaj kody błędów bo inaczej to można szklaną kulę wyciągać.

Zainwestuj w elm327 na bluetooth będziesz wiedział mniej więcej o co kaman :)

Ogolnie to ide w poniedzialek na reklamacje wiec sie wyjasni, a myslalem ze moze ktos tu mial cos podobnego, a wtryski sa jak najbardziej wporzadku wszystko ładnie siedzi.

Sam komunikat wskazuje ogólnie na problem układu zasilania paliwem i nikt nie odpadnie jaka jest Twoja historia. Za mało szczegółów.

Na te chwile tylko tyle mam. A nie wiecie czy w niedziele uda sie kupic gdzies ten kabel? Maja w sieciowkach typu castorama, leroy merlin? Krakow duze miasto sporo tych sieciowek. Tylko gdzie szukac bo fiatecuscan mam gdzies jeszcze na laptopie.

Najlepiej na alledrogo

To nie kabel tylko moduł :)

I na pewno w sklepie tego nie kupisz :)

Interfejs diagnostyczny;d gielda, moze tam beda miec bo handluja wszystkim, samochodowa i elektroniczna mam do wyboru. Z allegro to za pozno bo teoretycznie mialem jutro wyjezdzac w trase za granice ale chyba nic z tego nie bedzie.

A czy "mechaniki" wyprogramowali klapy i egr programowo? Po zaslepieniu egr bez softu zawsze będzie się świecić marchewa - nie wiem jak ma się fizyczne usunięcie klap a zestawienie ich w sofcie ale to też może być przyczyną.

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE

Okazało się że błąd dpfu i poszło wypalanie ale za niedługo pójdzie do wycięcia. Natomiast zauważyłem przyglądając się aktualnemu spalaniu że czasem coś świruje raz pokazuje normalne wartości a czasami po lekkim dodawaniu gazu koło 15l a trochę mocniej powyżej 20l do tego po puszczeniu pedału gazu dość wolno spadają wartości do "optymalnych". Czy to ma właśnie związek z tym kończącym się dpf?

Ale błędów związanych z DPF jest co najmniej kilka i nie wszystkie świadczą o problemach z filtrem... tak to jest jak się jeździ do "mechaników" zamiast mechaników.

Amortyzatory
Powrót