[GTV] Emblemat Gtv

Tytus9

Nowy
Auto
Alfa Romeo Gtv
Zakupiłem sobie ostatnio używany emblemat "Gtv" na brytyjskiej aukcji. Plan był prosty: kupić zmęczony życiem egzemplarz, pochromować, założyć. Niestety ponieważ jest z tworzywa nie udało mi się znaleźć nikogo, kto mi to zrobi. Szukając rozwiązania tej sytuacji trafiłem do punktu, w którym zaproponowano mi wykonanie tego typu emblematu, wiernej kopii, z mosiądzu. Oczywiście w całej tej zabawie najdroższe będzie wykonanie projektu. Moje pytanie brzmi, czy ktoś z Was byłby zainteresowany kupnem takiego emblematu?

Emblematy byłyby z mosiądzu (jest to metal, który po chromowaniu najlepiej wygląda) i byłyby chromowane. Montaż jak w przypadku oryginału- na taśmę. Cena tym niższa im więcej chętnych, orientacyjną mam poznać jutro.

A może spróbować pastą polerską do chromu? Chyba że bardzo zmęczony, ale pamiętam że dobrze się odświeżało zmatowione napisy. Serio aż tak cieżko o emblemat w dobrym stanie?:o

Może warto dać emblemat do metalizacji próżniowej, tym sposobem odnawiają odbłysniki w reflektorach, więc może i to sie da. Sam mam podobny problem z Symbolem V6 od Spidera, nowy nie do kupienia, a jest inny niz np w symbolu od Gtv 3.0 24Vm gdyż V z 6 są połączone górą i stanowią całość

Jaką dokładnie pastę masz na myśli?
Jaki daje efekt i jak wygląda sprawa z trwałością?

Ja używam carplan mleczko do chromu (chrome polish). Na końcówkach wydechu efekt jest bombowy, przywraca blask zmatowionym napisom, listwom itd. Jest i do chromu i do aluminium itd. Jak z trwałością ciężko mi powiedzieć:)

A znaczki-blaszki naklejane z allegro w czym są gorsze? :)

EDIT: Sorry, myślałem że chodzi o logotyp Alfa Romeo.

Dzięki za szybką odpowiedź.
Znalazłem przed chwilą na allegro i kupiłem:)

A może spróbować pastą polerską do chromu? Chyba że bardzo zmęczony, ale pamiętam że dobrze się odświeżało zmatowione napisy. Serio aż tak cieżko o emblemat w dobrym stanie?:o

Serio. A polerem mogę jedynie pozbawić plastik chromu w ogóle. Nic więcej w tym przypadku się nie osiągnie.

Może warto dać emblemat do metalizacji próżniowej, tym sposobem odnawiają odbłysniki w reflektorach, więc może i to sie da. Sam mam podobny problem z Symbolem V6 od Spidera, nowy nie do kupienia, a jest inny niz np w symbolu od Gtv 3.0 24Vm gdyż V z 6 są połączone górą i stanowią całość

Też na to wpadłem, będę starał się dowiedzieć co i jak. Jak coś ustalę to dam znać ;)

Niestety ale panowie od lamp zgodnie twierdzą, że to się nie nadaje. Odezwałem się jeszcze tutaj: http://www.metalizacja.net.pl/ ale puki co pozostaję bez odpowiedzi- duże nadzieje z nimi wiążę.

Co do produkcji znaczka od podstaw sytuacja wygląda następująco:

"Witam,

Jeśli nie ma Pan wektorów to przygotowanie projektu na podstawie
dostarczonego wzoru to koszt 200zł.

Wykonanie znaczka w grubości 2mm, wraz z chromowaniem dla ilości :

1szt. - 220 zł/szt.

5szt. - 170 zł/szt.

10szt. - 150 zł/szt.

50szt. - 100 zł/szt.

Ceny netto.

--
Pozdrawiam,

Jacek Mazela"

Metalizacja.net.pl udzieliła mi odpowiedzi. Nie chromują, mogą pokryć emblemat aluminium, ale to podobno bardzo mało trwałe rozwiązanie i nie nadaje się do zastosowania zewnętrznego na aucie. Jedyne rozwiązanie to pan Mazela i wytworzenie emblematu na nowo. Są jacyś chętni? 170zł za nową kopię emblematu to chyba nie jest źle. Ja za używany znaczek zapłaciłem 30GBP, czyli 156zł. Mój znaczek posłużyłby za wzór, więc i tak ja poniósłbym zdecydowanie najwyższe koszta. Gdyby zebrała się nas większa grupa (np. między 10 a 50) mógłbym spróbować raz jeszcze negocjować cenę z panem Jackiem.

Nie ma co deliberować. Tworzę listę i zachęcam do wpisywania się ;)

1.Tytus9

Tytus, a może skoro i tak robisz rajd po magikach od chromowania, spytaj na ile wyceniają ponowne chromowanie poliftowego scudetto?

To jest ABS czyli ten sam problem co z logiem- trzeba by zwektorować, wykonać replikę z mosiądzu i wtedy pod chrom.

Chodzi mi o pochromowanie używanego scudetto, na którym chrom jest zniszczony lub popękany.

Wiem o co Ci chodzi. Powtarzam, w Warszawie jedyna opcja to wykonanie repliki z mosiądzu i pochromowanie. Scudetto jest z ABSu więc nikt Ci na to chromu nie nałoży.

Ile kosztuje oryginalny, nowy emblemat Gtv w ASO? Warto kombinować z dorabianiem?

Wymajzlowane pismem klinowym na Pentagram Monster za pomocą Tapatalk

Ile kosztuje oryginalny, nowy emblemat Gtv w ASO? Warto kombinować z dorabianiem?

Przedni standardowo, bo jest taki jak w innych modelach, tylny nowy ma tanifiat z allegro za dwieście-parę złotych.

Mnie chodzi o napis Gtv, bo o nim chyba mowa w temacie.
Po zakupie mojej Alfy pytałem w ASO i jeśli dobrze pamiętam, to sporo poniżej stówy było. I nawet używanego za 45 zł z wysyłką nie było warto kupować.

Najbardziej to się opłaca całą klapę z Allegro złowić pytając uwcześnie czy napis zostaje :)

Amortyzatory
Powrót