[33] elektryka

rav33

Nowy
Auto
Alfa Romeo 33 1.7 16V
...no to mam problem z elektryką w 33-ce.
Przestała mi działać prawa szyba i klakson. Od dłuższego czasu obrotomierz odmówił posłuszeństwa.
Rozebrałem dzisiaj boczek i myślałem że coś zdziałam, ale wydaje mi się że to nie jest wina silniczka opuszczania szyby.
Przełącznik wyje jakby było jakieś zwarcie. Klakson od zimy działał ale dzisiaj chcąc sprawdzić co jest nie tak z obrotomierzem (poruszałem kablami) po złożeniu wszystkiego do "kupy" znów przestał działać klakson :-(
Chyba zaczyna mi już brakować sił w codziennej walce z 33-ką. Czy mieliście podobny problem?
...a dokładniej, czy może to być wiązka przewodów ta za skrzynką bezpieczników pod kierownicą?

Może znacie jakiegoś elektryka, który nie brzydzi się starszych technologii? - tzw. dłubacza

dzięki za każdą wskazówkę w temacie! Pozdrawiam

Pośpieszyłeś się chyba. :) Elektryka szyb jest raczej prosta(fajnie się mówi, szczególnie, że sam jeszcze się nie zabrałem za prawą szybę), schemat w załączeniu. Wiązka faktycznie tam idzie, bo przekaźnik jest przed prawym kolanem kierowcy. Ale same przewody rzadko kiedy są winne - problemów szukaj może na początku we włącznikach(obu), potem we wtyczkach, a na końcu w stykach przekaźnika. Chodzi mi o inspekcję wizualną, czyszczenie i zabezpieczenie styków, itp.
Klakson ma ciężkie warunki pracy, więc trzeba od niego zacząć. Podepnij 12V do wtyczki zasilającej klakson(za lewym reflektorem), jak zadziała to sprawdź przekaźnik.
Obrotomierz - sprawdzenie wtyczek w zegarach: +12V na pinie 3 wtyczki A[lewej], sygnał z cewki na pinie 2 wtyczki B[prawa] i masa na pinie 5 wtyczki B i to wszystko, czego potrzebuje ten zegar. :)

PowerWindows.jpg

Pośpieszyłeś się chyba. :) Elektryka szyb jest raczej prosta(fajnie się mówi, szczególnie, że sam jeszcze się nie zabrałem za prawą szybę), schemat w załączeniu. Wiązka faktycznie tam idzie, bo przekaźnik jest przed prawym kolanem kierowcy. Ale same przewody rzadko kiedy są winne - problemów szukaj może na początku we włącznikach(obu), potem we wtyczkach, a na końcu w stykach przekaźnika. Chodzi mi o inspekcję wizualną, czyszczenie i zabezpieczenie styków, itp.
Klakson ma ciężkie warunki pracy, więc trzeba od niego zacząć. Podepnij 12V do wtyczki zasilającej klakson(za lewym reflektorem), jak zadziała to sprawdź przekaźnik.
Obrotomierz - sprawdzenie wtyczek w zegarach: +12V na pinie 3 wtyczki A[lewej], sygnał z cewki na pinie 2 wtyczki B[prawa] i masa na pinie 5 wtyczki B i to wszystko, czego potrzebuje ten zegar. :)

Pokaż załącznik 228036

Dzięki Jacek,
na Ciebie zawsze mogę liczyć ;-)
Pozdrawiam i dam znać jak się uporam z tematem - szczególnie szyby - ponoć ciepło idzie ;-)

Amortyzatory
Powrót