• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Elektryka ALFA ROMEO 159

Bartol1122

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam, dziś z rana wyskoczyły mi kontrolki Check Engine, ABS, VDC, ASR, mimo tego wskazówka od prędkościomierza nieraz świruje, wczoraj auto było całkowicie sprawne. Na początek obrałem akumulator, sprawdziłem napięcia wszystko było w porządku, poczyściłem klemy odraz bieguny. Problem dalej występuje, zatem pytanie do Was czy macie jakieś sugestie co to możemy być albo jak zawalczyć problem.

Jesli po zgaszeniu obrotomierz zostaje na wolnych obrotach razem ze wskaźnikiem paliwa i temp to masz spalony bezpiecznik 10 w skrzynce pod kierownicą.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Chciałbym aby to było takie proste, ale niestety tu jest wszystko w porządku.

Zakładam, że to kolejny raz kostka 3 wtrysku. W sumie to wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "objawy" i wyskakuje od razu. Pyta o to co chwilę ktoś na forum lub na grupach na FB. Ostatnio u kogoś winna była kostka 4 wtrysku.

Najprościej podłączyć interfejs i odczytać błędy, zamiast strzelać w ciemno.

Zakładam, że to kolejny raz kostka 3 wtrysku. W sumie to wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "objawy" i wyskakuje od razu. Pyta o to co chwilę ktoś na forum lub na grupach na FB. Ostatnio u kogoś winna była kostka 4 wtrysku.

Też bym to obstawiał. Niech kolega odłączy wszystkie kostki, przedmucha je dobrze i sprawdzi czy nie ma tam wilgoci, oleju lub czy piny są w porządku.

- - - Updated - - -

Najprościej podłączyć interfejs i odczytać błędy, zamiast strzelać w ciemno.

Przy awariach na kostkach rzadko błąd wywala. Mało tego, ja miałem problem z połączeniem z ECU przez spięcia na kostce.

Cześć Panowie,
wiecie może w jakiej kolejności podpinać kable do kostki prawej tylnej lampy? Nie mam się czym chwalić ale zmuszony do wymiany kostki zrobiłem to zbyt pochopnie i odciąłem kable przed zapisaniem w jakiej kolejności podpinać kolory. Są tam kolory: pomarańczowy, brązowy, żółty, niebieski. W jakiej kolejności wpinać je do kostki żeby wszystko działało jak należy?

Starej kostki nie masz?

Mogę Ci jutro fotę zrobić jak to wygląda w sw

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobra ogarnąłem...Znalazłem starą kostke i wszystko zrobiło się proste.
Dzięki za pomoc :)

Cześć, podepnę się pod temat ponieważ po części mam podobny problem, zaczęło się od mrugania pomarańczowej lampki w podsufitce od poduszki powietrznej po czym pojawił się błąd "airbag failure" po chwili zaczęły pojawiać się kolejne błędy takie jak czujniki parkowania czy "vehicle protection system not available" aż w końcu komputer zaczął wariować wszystko zaczęło migać zegary się zawieszały albo były w spoczynku mimo jazdy, komputer nie pokazuje temperatury na zewnątrz, często sama zapala się też lampka w podsufitce, jest problem ze zgaszeniem samochodu albo wyciągnięciem kluczyka tak jakby komputer się zawieszał i wszystko robił z opóźnieniem. Zacząłem sprawdzać wtyczki w puszce z bezpiecznikami i okazało się że po odpięciu wtyczki z jednym grubszym kablem problem ustępuje, szybko zorientowałem się że musi to być zasilanie do wzmacniacza bose bo przestały grać głośniki dla pewności odpiąłem wtyczki przy samym wzmacniaczu i faktycznie problem ustępuje a po podpięciu błyskawicznie się pojawia, piny na wtyczce są czyste, odkręciłem również ten wzmacniacz ale wszystko w środku wygląda jak nowe, dodatkowo w głośnikach z przodu od strony pasażera (syczek i średniotonowy w drzwiach) słychać jakieś dziwne zakłócenia więc sprawdziłem też wtyczki od tych głośników ale wszystko wygląda w porządku a po odpięciu samych głośników problem nie ustępuje, dodam jeszcze że jak auto dłużej postoi to po włączeniu zapłonu problem nie występuje od razu tylko po kilku minutach i im dłużej jadę tym komputer bardziej szaleje. Zdejmując boczek w drzwiach zauważyłem że jest tam moduł drzwi czy możliwe jest że sygnał do głośników przechodzi przez ten moduł i to z nim coś się dzieje? Może miał ktoś podobny problem?

Amortyzatory
Powrót