elektryczny szyby - problem z podnoszeniem regulacja/naprawa

• Autor wątku Autor wątku andru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

andru

Nowy
Auto
159 1,9 JTDm 16V
Witam,

Mam problem dotyczący elektrycznych szyb. Mianowicie, lewa szyba chodzi ok, natomiast prawa, po odsunięciu (bezproblemowym) przy zamykaniu co chwile się zatrzymuje. Domyślam się, że czujnik napotkał opór i przestaje domykać. Pytanie jak to wyregulować lub usprawnić? Bo dochodzi do tego, że szyby prawie zamknąć nie mogę... :confused:

Masz błąd uszczelki przeciwzgnieceniowej.
Dlatego szyba zamyka się skokowo

Prawej szyby zapewne. Skoro prawa się zamyka skokowo.
W centralce od przednich szyb powinieneś mieć zapisany błąd o tym informujący.

U mnie ten sam problem :D a jak jest zimno to porażka
Może poprostu silniczek jest na wykończeniu ?

Prawej szyby zapewne. Skoro prawa się zamyka skokowo.
W centralce od przednich szyb powinieneś mieć zapisany błąd o tym informujący.

nie wiem o co się rozchodzi, ale twoje odpowiedzi są po prostu nie miłe lub nie wskazujące odpowiedzi/rozwiązania. Nie pomagają, lecz zbywają. A sugerowanie, że prawej szyby już nie wspomnę.

U mnie ten sam problem :D a jak jest zimno to porażka
Może poprostu silniczek jest na wykończeniu ?

Wydaje mi się, że nie. Podejrzewam, że wewnątrz drzwi może jakaś prowadnica blokuje - nie mam gdzie tego rozebrać i sprawdzić lub może można gdzieś podkręcić właśnie ten silniczek czy czujnik końca, Wiem, że takie coś kiedyś robili moim rodzicom w ASO, kiedy domykanie szyb alarmem zatrzymywało się w połowie drzwi.

nie wiem o co się rozchodzi, ale twoje odpowiedzi są po prostu nie miłe lub nie wskazujące odpowiedzi/rozwiązania. Nie pomagają, lecz zbywają. A sugerowanie, że prawej szyby już nie wspomnę.

Taaa, pewnie tylko nabijam sobie posty...

Masz więcej niż jedną uszczelkę w drzwiach pasażera po której porusza się szyba?
Masz pojęcie jakie masz wyposażenie w swoim aucie?
Wiesz że jak wsadzisz paluchy między zamykającą się szybę a ramkę drzwi to szyba się cofnie po zetknięciu z paluchami (do 2002r)?
Wiesz że masz sieć CAN w samochodzie?
Wiesz że przyciski w drzwiach kierowcy są osobnym komputerem do którego się można podłączyć i odczytać błędy? Tak jak od silnika czy poduszek?

No ale skoro to wszystko nie wskazuje odpowiedzi/rozwiązania a w dodatku jest nie miłe to nie muszę się udzielać w temacie...

Powodzenia.

- w dzwiach lewych, w prawych drzwiach sa tylko przyciski.
- centralka od tylnych szyb jest z prawej strony pod siedzeniem pasażerów.

żeby zczytać ewentualne błędy z centralki szyb (która znajduje się w prawych drzwiach kierowcy) trzeba mieć specjalne oprogramowanie? Za pomocą czego można to sprawdzić?

Ja mam tak samo, do tego strasznie rysuję mi szybę przy tym skokowym zamykaniu, ale dopiero się tym zajmę na wiosnę.

Witam!
A ja w mojej 147 napotkałem trochę inny problem z prawą przednią szybą, choć w istocie problem jest podobny. Otóż wszystkie szyby przy nieco dłuższym naciśnięciu przycisku opuszczania szyby opuszczają się do samego końca, przy naciśnięciu przycisków w kierunku podnoszenia wszystkie szyby podnoszą się do końca oprócz prawej przedniej, kiedy puszczę przycisk okno zatrzymuje się. Po ponownym naciśnięciu szyba idzie do góry dalej ale tylko wtedy kiedy trzymam przez cały czas przycisk.
Dziękuję za sugestie.
Pozdrawiam
Voytheck

Odkurzam temat. Mam ten sam problem co voytcheck tylko ze w wersji 3d i również z prawą szybą czy mógłby ktoś dać jakieś wskazówki na ten temat?

Ja też dołączam z tym samym problemem co pozostali. Jak rozwiązać problem z podnoszeniem prawej szyby w 'sposób skokowy'? Czy wystarczy usunąć błąd po podłączeniu komputera?

Amortyzatory
Powrót