elektrozawór modulacji podciśnienia

• Autor wątku Autor wątku Madnes7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Madnes7

Guest
Jak w temacie... czy jest jakas mozliwość zeby znaleźć ten zawor gdzies poza ASO ??
tzn w przystępniejszej cenie ;//
i drugie pytanie jak jest z wymianą tego zaworu?? tzn czy da sie to samemy wymienic czy konieczne jest późniejsze jego zestrojenie :?: :?:

moze by ktos napisal jaka jest rola tego zaworu?? czy on odcina turbine przy wyzszych obrotach?? pytam bo wiem ze mam ten zawor odlonczony jesli chodzi o przewody podcisnieniowe i nie moge sie dowiedziec co i jak dokladnie...

dzieki Andrew, w koncu wiem co to jest... dobra, a wie ktorys z was co jesli mam poodlanczne przewody cisnieniowe od tego zaworka?? ewentulnie moze ktos mi wytlumaczyc ktory do czego jesrt podlaczony... jeden jest chyba do pompki wspomagania hamulca ...??

no i zaczeło sie :evil: dzwonie do kolesia a on z tekstem "poddaje sie" zawor wymienil niby wszystko dobze zaczyna testy po 4 km ten sam błąd (przepływomierz+ niewłaściwe działanie egr) ;// no to dalej testy zawor pracuje niby dobze cisnienie upuszcza a tu zonk wywala błąd i jus przeplywka czy stara czy nowa chodzi tak samo :? elektrozawór stary czy nowy błedy dalej wyskakują :evil: i teraz moje pytanie czy moze ktos ma pojecie od czego to sie moze tak dziac :?: :?: moze cos na złączach nie łączyć i błędy wywala :?: ;// bo juz mi rece opadają :cry:

Zawór EGR to czysty wymysł ekologów po to aby silniki spełniały coraz ostrzejsze normy spalania. Niestety poza ASO go nie dostaniesz - można go jeszcze czyścić (znajomemu się zawieszał jak wlał kiepskie paliwo, po czyszczeniu było wszystko O.K.)Można go zaślepić i też jeździć http://www.alfa-lancia.pl/forum/viewtopic.php?t=1151015066 - tego akurat na dłuższą metę nie polecam, ale metoda dobra aby się przekonać czy to wina tego zaworu. Ten zawór nie służy do zmniejszenia ciśnienia doładowania. Turbinę masz ze zmienną geometrią łopatek czy bez niej (bo w 1999 występowały dwie wersje) :evil: ?Jeśli ze zmienną geometrią to za prawidłowe ciśnienie odpowiada właśnie mechanizm zmiennej geometri łopatek (potrafi się zaciąć w jednym położeniu i wtedy występuje takie jak opisałeś przeładowanie). Jak nie masz zmiennej geometrii to masz zawór upustowy zabezpieczający przed wzrostem ciśnienia doładowania i to on może powodować twoje kłopoty, a nie EGR

witam wszystkich jestem tu nowy i mam problem z moją ukochaną 2,4 jtd mianowicie chodzi o zbieranie się z miejsca i tak zw. dziury w gazie wymieniłem górny zawór egr przestała tak kopcić ale nadal praca silnika przy rozpędzaniu alfy jak w bęzyniaku o opóżnionym zapłonie może ktoś ma na to jakąś rade

Amortyzatory
Powrót