[MiTo] Eksploatacja silnika 1.4 tb multiair - koszty, wady

paweltbu

Nowy
Auto
MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019
Cześć, mam prośbę do użytkowników alf z silnikiem TB multiair 135KM. Z 2009r. Chodzi mi o ten nieszczęsny moduł multiair, jak często się psuję ile kosztuje naprawa i czy da się to naprawić skutecznie? Ile wam palą Mito z tym silnikiem w mieście i czy skrzynia jest 5biegow czy 6-tka m32? No i o ogólną opinię czy warto pchać się w ten silnik czy lepiej nie. Aaa i jak start/stop w tym silniku działa?

Ja mam swoje Mito, z tym silnikiem od nowości. Moduł żyje i ma się dobrze (nie wiem czy mam już ten po modach czy ten wcześniejszy). Skrzynia jest 5 ale jej oznaczeń nie znam. Jak się skończy to pewnie zacznę się tym interesować. Co do tematu spalania jest oddzielny wątek o tym, tak w skrócie zależy jakie miasto, ile stoisz w korkach itp. Mi pali po mieście od 7,5 do 11. Start&stop od razu na przywitaniu wyłączam, nie uznaje tego typu wynalazków w aucie, które ma turbo.

nikt tutaj nie ma auta TB MA :confused: aż dziw że na forum Alfy taka posucha z przepływem informacji.....

Ale co tu pisać... Ja miałem przez 85 tys. km i 4,5 roku silnik TB MA (170KM w Julce) i nie działo się z nim absolutnie NIC, nie wziął ani kropelki oleju.

nikt tutaj nie ma auta TB MA :confused: aż dziw że na forum Alfy taka posucha z przepływem informacji.....

Kolego jesteś widzę na tym forum od dawna a zadajesz takie pytania. Poświęć chwilę i przejrzyj chociaż dwie pierwsze strony z tematami w tym dziale.
Zdobędziesz wyczerpującą odpowiedź na wszystkie pytania.
Nie ma sensu dublować i znowu się rozpisywać.
Ja jestem tutaj od niedawna -kupiłem 1.4 MA nic o nim nie wiedząc jednak po lekturze tematów w tym dziale mogę powiedzieć, że z grubsza wiem co się może zepsuć i ile to kosztuje.
I jak na razie nie żałuję wyboru bo silnik ma prostą konstrukcję bez łańcuchów, kompresorów, bezpośrednich wtrysków itp.
Mój ma chyba ma największy przelot na forum - ponad 180kkm i odpukać ma się dobrze. Poza wymianą modułu MA nic wielkiego się nie działo i mam nadzieję, że za mojej kadencji nic złego mu się nie przytrafi. Ogólnie to wg. mnie dobra alternatywa dla diesla - mało pali, fajnie jedzie, moduł MA z wymianą w aso kosztuje mniej niż komplet wtrysków albo nowy dpf do nowoczesnego diesla.

stefdeath dzięki za info, natomiast co do postów nt multiair to powiem Ci że licho, jest coś że sie popsuł moduł i ile kosztuje ew rozmówki z 2010r jak to była nowość i nikt nic nie wiedział, trochę sie przyzwyczaiłem do sekcji 159 gdzie jest encyklopedia wiedzy ale może 159 więcej się psują niż mito ;)

Amortyzatory
Powrót