ebasto-dodatkowe podgrzewanie

• Autor wątku Autor wątku sproket
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sproket

Guest
Witam
Mam alfe 2.4 JTd i seryjnie zamontowane ebasto, które podgrzewa płyn chłodzący, jest to urządzenie które samo się załącza i wyłącza.

Moje pytanko jest jak ono działa u Was, ponieważ wczoraj było około +1 i włączyło się ebasto, akurat jak stałem na skrzyżowaniu i w momencie zrobiło się siwo, aż inni kierowcy zwracali mi uwagę że auto się mi pali, nawet w aucie było biało, czy to normalne ?.

Auto w ogóle słabo się nagrzewa dopiero po 10 minutach jazdy gdzie temperatura na zewnątrz jest +1 wskaźnik temp. podnosi sie ponad 50st.?

To nie jest normalne!! Widziałes kiedyś taki dym z normalnie pracującego auta:confused:....Jak ci to nie potrzebne to odłącz to...JTD z poprawnie działającym termostatem po 10min powinno mieć wyższą temperature....tak jest u mnie.

Nie wiem czy dymienie na biało jest nienormalne, przecież nie raz widać jak się odpali auto że kopci na biało w czasie zimy normalny silnik, a ebasto jest przecież na olej napędowy.
Termostat mam dobry sprawdzałem, a grzanie w aucie to makabra.
Miałem Audi i VW, ale alfa którą mam jest najgorsza do nagrzania, już GTV była lepsza.
Teraz w mojej 166 gdy w zeszłym roku było -15 to dopiero po 20 minutach jazdy wewnątrz było +10st.

Napisałem,że nie normalne bo troche makabrycznie odebrałem twój pierwszy opis sytuacji.....ale szczerze mówiąc dziwi mnie,że tak wolno sie nagrzewa.

Było makabrycznie, w zeszłym roku gdy było około 0 stopni świeciło słońce i odpaliłem auto aby nagrzało się i skrobałem śnieg to załączyło się ebasto było tok siwo że ludzie na parkingu lecieli pomagać gasić ( było bialusieńko). Ta tez miałem przedwczoraj gdy stanąłem na skrzyżowaniu, ale jak ruszyłem to nie było problemu.
Wydech ebasta jest dokładnie w okolicy lewarka zmiany biegu.

Tylko czy kopcenie na biało to norma przy temperaturze?, czy może trzeba przedłużyć wydech?, A jak jest u Was z eksploatacją?.

A co do słabego nagrzewania to sam nie mam pjęcia, nawet słabo grzeje jak włącze cyrkulacje wewnętrzną.
Gdy ustawie temp na MAX i silnik ma 90st to i tak z kratek leci ciepło ( nie gorąco), ale np. w VW leci tak gorące że nie da się trzymać ręki przez 2-3 minut.
Wszystkie klapy meszania powietrza działają, bo zmiana temperatury zmienia temperaturę powietrza.

Nie wiem gdzie szukać przyczyny, a może to norma w Alfach?, macie jakieś pomysły?

Witam
Mam alfe 2.4 JTd i seryjnie zamontowane ebasto, które podgrzewa płyn chłodzący, jest to urządzenie które samo się załącza i wyłącza.

Moje pytanko jest jak ono działa u Was, ponieważ wczoraj było około +1 i włączyło się ebasto, akurat jak stałem na skrzyżowaniu i w momencie zrobiło się siwo, aż inni kierowcy zwracali mi uwagę że auto się mi pali, nawet w aucie było biało, czy to normalne ?.

Auto w ogóle słabo się nagrzewa dopiero po 10 minutach jazdy gdzie temperatura na zewnątrz jest +1 wskaźnik temp. podnosi sie ponad 50st.?

Wskaźnikiem się za bardzo nie sugeruj, ponieważ one nagminnie przekłamują w JTD i nie tylko. Podłącz go pod komputer i wtedy zobaczysz faktyczną temp układu chłodzącego lub niech Ci zmierzą sondą wkładaną do zbiorniczka wyrównawczego (choć to już nie to samo). Poza tym Webasto nie powinno aż tak dymić. W normalnym trybie pracy nie dość, że ma być ciche, to jeszcze tak powinno być dostrojone, że spala minimalną dawkę paliwa, która siłą rzeczy aż tak dymić nie powinna.

Kiedyś jak montowaliśmy webasto do ciężarówki i było pierwszy raz odpalane to dymiło na biało. Potem sytuacja się ustabilizowała.

Co do dymiących samochodów- ZAZ968 Zaporożec miał standardowo webasto na pokładzie i też dymiło to zawsze po odpaleniu. A zwłaszcza jak było zimno.

Amortyzatory
Powrót