[145] Dziwny problem z układem kierowniczym

Rzmudzior

Nowy
Auto
145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07
Witam!
Moja 145 przy maksymalnym skręceniu kierownicy, np. w czasie manewrów na parkingu wręcz wariuje - obroty falują od ok. 500 do 1500 i słychać jakby wycie czy mruczenie, czasami przez to gaśnie. Normalnie falowanie pojawia się sporadycznie, na zimnym jest zwykle ok 1500-1000 a na ciepłym 900-1000 - więc pewnie krokowiec, ale o co chodzi z kierownicą? Pompa wspomagania?

U mnie jest podobnie; ale obroty spadają nieznacznie i słychać tylko lekkie buczenie (jakby przelewanie czegoś) ale nie gaśnie.

Witam!
Moja 145 przy maksymalnym skręceniu kierownicy, np. w czasie manewrów na parkingu wręcz wariuje - obroty falują od ok. 500 do 1500 i słychać jakby wycie czy mruczenie, czasami przez to gaśnie. Normalnie falowanie pojawia się sporadycznie, na zimnym jest zwykle ok 1500-1000 a na ciepłym 900-1000 - więc pewnie krokowiec, ale o co chodzi z kierownicą? Pompa wspomagania?
Zacznij od uporania się z falowniam obrotów.Normalną rzeczą jest że jak kręcisz kierownicą pompa stawia opór.Jesli jest problem z utrzymaniem właściwych obrotów przy obciążeniu objaw będzie się nasilał(i tak się dzieje u Ciebie).Niem można też wykluczyć że pompa z powodu zużycia stawia zbyt duży opór.ale stawiam na to pierwsze.

miałem taki przypadek kiedy pękł mi przewód od płynu wspomagania kierownicy obroty zaczęły wariować skacząc od 500 do 1500 sprawdźcie sobie poziom płynu i czy pod maską nie jest czasem pochlapane - przewód w materiałowym oplocie biegnie pod akumulatorem do przedniego pasa gdzie znajduje się chłodniczka tegoż płynu.

miałem taki przypadek kiedy pękł mi przewód od płynu wspomagania kierownicy obroty zaczęły wariować skacząc od 500 do 1500 sprawdźcie sobie poziom płynu i czy pod maską nie jest czasem pochlapane - przewód w materiałowym oplocie biegnie pod akumulatorem do przedniego pasa gdzie znajduje się chłodniczka tegoż płynu.
Jak pękł przewód to z powodu wycieku nie miałeś wspomagania.wiec nie widzę podobienstwa do opisanego przypadku.

Ja wspomaganie mam, a płyn sprawdzałem, czy nie ma "czekolady" - jest ok, poziom też ok. Najdziwniejszy jest ten dźwięk przy dużym skręcie. Dużo kosztuje nowa pompka wspomagania do 145?

Coś koło 300 - 350 zł. Pompę jak nie jest bardzo dojechana to chyba da się regenerować.

Amortyzatory
Powrót