dziwny 'klekot'

• Autor wątku Autor wątku jakNarkotyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jakNarkotyk

Guest
Witam , otóż mam problem , od kilku dni w mojej Alfie (147 ; JTD 1,9 ; 115km ) coś 'puka" z prawej strony. Pukanie zaczyna się gdy odpalę silnik , jak dodaję gazu klekot znika. Zauważyłam również , że gdy wyłączę ogrzewanie klekot się zmniejsza. Miał ktoś podobny problem ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Rozwulkanizowało się koło pasowe napedu urządzeń pomocniczych

Witam, mam podobny problem,(1,9 jtd 115km) właśnie czytałem o kole pasowym, ze prawdopodobnie to to tak klekocze. chociaż wyczytałem że to słychać np. przy kręceniu kierownicą a u mnie to słychać bez tego nawet.a jak włącze klime to znika ten odgłos gdyż lekko obroty sie zwiekszają. można jakoś sprawdzić samemu czy to koło pasowe jest w porządku? czy inne elementy przy tym pasku również mogą wydawać takie dzwięki? dzieki

Nie jestem pewien ale możliwe że w obu przypadkach będzie tutaj zaczynał się problem z wariatorem, czy ostatnio były dokonywane jakieś naprawy silnika? pozdrawiam

Moje niedopatrzenie, zgadza się eliminujemy wariator...pozdrawiam

moj problem rowniez jest podobny...
a zaczelo sie to tak...

najpierw auto zostalo zaprowadzone do mechanika bo dawal mi sie we znaki blad "motor system failure"
niestety.. koles probowal cos tam czyscic.. napsikal czegos w silnik i przy rozruchu dostal samozaplonu wiec caly silnik sie rozlecial..
oczywiscie uwierzylem ze to rozrzad przeskoczyl.. i sam musialem placic za nowy silnik..

wiec.. wstawiony jest drugi silnik czyli 1.9 jtd 115km
stare turbo, nowy rozrzad itp..

na poczatku scinal sie pasek bo klima byla zle zalozona.. niestety nie dziala teraz wogole.. moj mechanik (obecny, taki ktory ogarnia temat) ominal sprzezarke zalozyl pasek od 156 i jest ok.. ale..

blad doladowania wyskakuje nadal.. wiec w tym momencie kupilem turbo z przebiegiem 40 tys.. za 1200 zl.. jutro badz po jutrze zostanie zamontowane i pewnie dolegliwosc zniknie...

pozostaje tylko0 pytanie.. zauwazylem ze przy 1000 obrotow silnik tak jakby "klekotal" jak dodam gazu ustaje od razu i pracuje normalnie..
moze jestem juz przewrazliwiony po tylu "ciekawych sytuacjach" i zainwestowaniu kosztu drugiej alfy w te.. ale czy to normalne?
gosc ktory ma astre mowi ze ma tak samo i jest to norma..

po drugo..
po drodze ze szczecina...
postawilem autko i zaczelo dziwnie klekotac od strony rozrzadu..
glosny metaliczny dzwiek.. jak w czolgu
dzis dojechalem do stolicy ustalo silnik pracuje ladnie, slychac tylko jakies male brzdakanie...

co zrobic? zobaczyc? zeby wreszcie auto pracowalo tak jak powinno... bez zadnych dziwnych stukow trzaskow itp..

z tego co widze.. to mogl rozrzad przeskoczyc o zabek?
ale jak?
przy rozruchu jest szarpniecie... ale to podobno od dwumasy.. ale aby ja wymienic.. niestety musze troche zaczekac..

podrzuccie sugestie pomysly.. bo ja juz miekne :/
help..

mamy 16:27 auto stoi od 10 pod praca...
odpalam go... no lalunia.. tylko slychac klekocik diesla bez zbednych dzwiekow..
przetesuje te opcje z ogrzewaniem jak u kolezankki wyzej :)

Ostatnia edycja:
U mnie znowu silnik pracuje normalnie, ale przy 1000obr/min słychać dziwny metaliczny rezonans, jakby coś wpadało pod autem w wibracje :( potem problem znika, słychać tylko przy jednych obrotach, jak mniej albo więcej to już nie.
Pozdrawiam

u mnie sie juz rozjasnilo....

w zaleznosci jak silnik odpali to klekocze..

jak mocniej szarpnie potem klekocze.. jak odpali plynnie nie klekocze...

wg mechanika.. dwumasa :|

u mnie sie juz rozjasnilo....

w zaleznosci jak silnik odpali to klekocze..

jak mocniej szarpnie potem klekocze.. jak odpali plynnie nie klekocze...

wg mechanika.. dwumasa :|

Dwumas ale który?? W skrzyni jest po lewej stronie, jeśli to ona na wciśniętym sprzęgle powinno być cicho. Dwumas przy napędzie paska micro jest z prawej, koszt ok 300zł, wymiana banalna.

a powiem Ci kolego nie sprawdzilem czy na sprzegle klekocze...

wczoraj po odpaleniu klekotal.. po 30 minutach dojechalem do mechanika i klekot ustal..
wiec juz nie wiem co to.. maja chlopaki sprawdzic dokladnie co sie dzieje
wiec jak tylko bede cos wiedziec to sie odezwe :)

ale.. klekocze od strony rozrzadu a efekt jest taki jakby klekotalo w rozrzadzie wiec.. chyba to ten drugi dwumas :)

Ostatnia edycja:
a powiem Ci kolego nie sprawdzilem czy na sprzegle klekocze...

wczoraj po odpaleniu klekotal.. po 30 minutach dojechalem do mechanika i klekot ustal..
wiec juz nie wiem co to.. maja chlopaki sprawdzic dokladnie co sie dzieje
wiec jak tylko bede cos wiedziec to sie odezwe :)

ale.. klekocze od strony rozrzadu a efekt jest taki jakby klekotalo w rozrzadzie wiec.. chyba to ten drugi dwumas :)

Dwumas na skrzyni klekocze cały czas i szarpie, a nie wg humoru :) i co ważne nie jest po stronie rozrządu. Oby Twoja teoria się sprawdziła bo kosztuje on ok 1200zł i roboty nieporównywalnie więcej. Ew któryś element urządzeń pomocniczych, łatwo sprawdzić, zwalasz pasek i słuchasz, jeśli cisza to coś tam nie gra.

to juz nie ogarniam...
jak sie wielorowkowy zerwal to niby nic nie klekotalo..

raz nie klekocze jak jest wlaczone ogrzewanie... raz klekocze jak wlacze... nie wiem czy ma to znaczenie czy nie..
ale.. juz miekne

Ostatnia edycja:
Zerwał się sam z siebie?? Coś musiało być przyczyną. Bez paska była cisza więc tam bym szukał przyczyny. Po włączeniu nadmuchu jest większy pobór prądu = większe obciążenia alternatora. Pytanie, masz sprzęgło jednokierunkowe na kole alternatora?

no przyczyna jest zle zamontowana sprezarka klimy przez poprzedniego "mechanika"
obecny... Paweł z pablogarage zrobil ja "na krotko" czyli pasek od ar 156 ktory omija klime..rozwiazanie chwilowe bo narazie zajmuje sie nowym turbo :)
a na klime przyjdzie czas po 10tyn :D
no wlasnie raz jest cisza raz nie.. rozkminiam to po raz setny.. wtedy akurat moglem trafic na moment kiedy byla cisza.. sam juz nie wiem :|
odglos jest taki jakby rolki w siebie zle trafialy czy cos.. wyglada jakby centralnie w rozrzadzie sie tak dzialo.. nie moge tego ogarnac w zaden sposob

noo.. cos w ten desen.. nie moge dokladnie obczaic bo majkrofon w telu nie odda dokladnie efektu :D

ale... dzieki kolego bo sadze ze to the same..

ps. a niekiedy dzialalo dobrze ;> czy ciagle taki klekot?

dziex dziex dziex

Wiesz było tak jak samochód chodził na wolnych obrotach jak dałem mu trochę gazu " klekot" ginął ponieważ na koło był większy opór :)
a tak wyglądało moje koło

z tego co widze na filmiku to nie ginal :P.. u mnie mniej wiecej tak samo... :) obczaje to

edek: u mnie pierwsza diagnoza.. napinacz, zobaczymy co bedzie dalej. :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót