[159] Dziwny dzwięk na zimnym/lekkie bicie w okolicach skrzyni

Predator92

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 Sport Plus 2.0 JTDm 170 km - 2011 r
Hej,

Taki problem, w sumie nie przeszkadza mi to szczególnie, ale może lepiej zrobić. W sumie problem jest od roku, na zimnym silniku (szczególnie w zimne dni) po odpaleniu jest specyficzny, ciągły dzwięk takiego stukotu,bicia i towarzyszy temu bicie lekkie drgania/bicie na hamulcu. Dodam że wciśnięcie sprzęgła nic nie daje, nie reaguje na to. Wiadomo w czym może tkwić problem ? Ktoś miał podobnie ? Po zagrzaniu wszystko OK.

2.0 JTDm AR159

Pozdrawiam

u mnie identyczne objawy, to niestety początek końca dwumasy

Ja mam to samo w 1.9 jts sprzęgło,wysprzęglik, docisk i dwumas nowe oryginały sach . Ręce opadają.

Hej,

Taki problem, w sumie nie przeszkadza mi to szczególnie, ale może lepiej zrobić. W sumie problem jest od roku, na zimnym silniku (szczególnie w zimne dni) po odpaleniu jest specyficzny, ciągły dzwięk takiego stukotu,bicia i towarzyszy temu bicie lekkie drgania/bicie na hamulcu. Dodam że wciśnięcie sprzęgła nic nie daje, nie reaguje na to. Wiadomo w czym może tkwić problem ? Ktoś miał podobnie ? Po zagrzaniu wszystko OK.

2.0 JTDm AR159

Pozdrawiam

Ja mam dokładnie tak samo jak bys moj samochod opisywal i nie sadze zeby to byl dwumas, bo tak jak piszesz wcisniecie sprzegla nic nie zmienia.Jak cos odkryjesz daj znac. Ja ogladlem juz pompe hamulcowa ale niczego nie znlazlem, gdzies w podobnym temacie kiedys przeczytalem o wezu od wspomagania ktory bil o przegrode. Wymienilem poduszki skrzyni lewa i prawa bo byly dosc zniszczone troche sie poprawilo ale d..y nie urywa.

mam to samo ,ale zauwazylem ze jak naciskam hamulec to tak sie dzieje i bez roznicy czy stoje czy jade i jak auto stoji lekko pod gorke,albo z gorki.Dwumas, sprzeglo, wysprzeglik,skrzynia zrobiona lozyska ,dolne poduszki wszystko nowe.

Hmm, czy strasznie dwumasą ma sens? Mechanikiem nie jestem, ale objawy jakby nie z dwumasy, tym bardziej że zrobiłem tak już 20 tyś km i bez zmian w tej kwestii. Nie ma problemów z ruszaniem czy coś...

Sprawdź na zimnym tak pchnij dzwignie zmiany biegów do przodu (3) bez sprzegła i sprawdz czy dzwiek milknie

Czy silnikiem telepie?
Sprawdzałeś korekty wtrysków zaraz po rozruchu? Może nie pali na wszystkie gary. Przyjrzyj się też pompie podciśnienia i pompie wspomagania.

Silnikiem nie telepie, wtryski po regeneracji i korekty były sprawdzane.

Też to czasem mam, tylko w 2,4. Zdarza się to na tyle rzadko, że jakoś mocno się tym nie przejąłem. Korekty wtrysków sprawdzałem i są ok, dwumas wymieniany przez poprzedniego właściciela jakieś 30kkm temu. Moje podejrzenia kierowałem na układ wspomagania, ponieważ gdy ten dźwięk się pojawi i kręcę kierownicą to znika albo jest zagłuszany, ale nie jestem pewien i nie mam pomysłu jak to sprawdzić.

U mnie w 2.0 też jak jest zimno i nacisnę pedał hamulca to drga i jakby stukało, potem jak się chwile zagrzeje to jest ok.
Znalezione w temacie "Niezidentyfikowane dźwięki - temat ogólny" napisane przez kolegę magil.

"...Udało mi się zlokalizować i usunąć poranny nieprzyjemny chrobot.
Otóż, przy niskich temperaturach, szczególnie po nocy, po odpaleniu było czuć na pedale hamulca drżenie. Drżenie to ustępowalo samoistnie po kilku minutach jazdy. Na zimnym silniku, drżenie ustępowalo również po tym jak wdusilo się pedał sprzęgła.
Długo szukałem....aż go znalazłem:-D wąż od serwo;-) Po wymianie na nowy, po całej nocy rano odpał i.....cisza :-D"

"Patrząc na przód auta - po prawej stronie silnika masz pompę podciśnienia. Od niej idzie taki grubszy przewód do serwa ( pod zbiorniczkiem wyrównawczym płynu hamulcowego. Wymiana bajecznie prosta."

Ostatnia edycja:
czy ktoś może mi wskazać dokładnie który to wąż? silnik 2.0 jtdm

Ja nie wymieniałem od razu mówię. Ale do opisu pasuje mi ten brązowy plastikowy. Chociaż była mowa o grubszym.
384.jpg

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Trzeba sprawdzić w Eper i miec pewność ze to na pewno ten.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

jaki ten wąż może mieć wpływ na bicie na pedale hamulca i te poranne grzechotanie

Na wstępie chciałbym zdementować pogłoski jakobym to ja napisał ww. post. Prawdopodobnie prowodyrem zajścia jest kolega [MENTION=30987]marti[/MENTION], jeśli to prawda niech się zgłosi.
też bym chciał wiedzieć który to wąż!
W 1.9 jak i 2.0 wąż jest umiejscowiony w podobnym miejscu. Łączy pompę vacuum i serwo hamulca. Sprawdziłem i ePer nie jest tutaj jednoznaczny. Jeśli ktoś jest zainteresowany to niech wrzuci zdjęcie prawej strony silnika ze zdjętą pokrywą (patrząc na przód auta), oznaczę go. Najprawdopodobniej to jest ten beżowy przewód na zdjęciu kobe83.

IMAG0284.jpg trochę słabe zdjęcie,ale mniej więcej gdzie to idzie od pompy vacum

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót