[Giulietta] Dziwne zapalanie się kontrolek

Lodilirian

Nowy
Auto
Giulietta 2,0 2010
Cześć,

Ostatnio zaobserwowałem dziwne zapalanie się kontrolek na desce rozdzielczej. Podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka systemu VDC oraz pojawił się napis o awarii hill holder chwilę się poświeciła i zgasła. Za chwilę pojawiła się kontrolka zaciągniętego ręcznego i na chwilę przestał działać prędkościomierz. Wszystko podczas jazdy. Po chwili zgasło. Po kilku dniach spokoju przy przekręceniu kluczyka nie zgasła kontrolka systemu VDC, przestało działać wspomaganie. Po uruchomieniu silnika i przejechaniu kilku metrów wspomaganie wróciło. Kontrolka nie zgasła. Dopiero po ponownym wyłączaniu i uruchomieniu silnika. I tak co jakiś czas. Kilka dni jest ok a później pojawiają się te błędy. Czym to może być spowodowane?

Moje auto to Giulietta rocznik 2010 silnik 2,0 diesel.

Pozdrawiam

kontrolki.jpg

Cześć,

mi to wygląda na problem z którymś z czujników ABS bądź z napięciem. Jeśli masz słaby akumulator i napięcie po rozruchu spadnie poniżej pewnej wartosci, systemy głupieją. W pamięci powinny być błędy, powinny coś rozjaśnić.

Pozdrawiam

Czasami też tak się zachowuje jak przegrzejesz hamulce (i w wyniku czujnik ABS), potem się odłączy wszystko... (załatwiłem tak systemy kiedyś na 159 podczas wygupów na zaśnieżonym parkingu :D Po wystygnięciu wszystko wróciło do normy.
Ale jak pisze michass, w twoim wypadku bym się bardziej spodziewał niskiego napięcia w układzie elektrycznym, sprawdź akumulator i alternator.

jak się robi choinka to bym się przyjrzał wszystkim punktom masowym w komorze silnika

dodatkowo wysztkim przewodom dokręcanym "na oczko" do klem bądź skrzynek z bezpiecznikami.

niemal pewny padnięty aku.

Jedź do pierwszego lepszego elektryka/elektronika samochodowego, ten przyłoży taką dużą grzałkę do klem, sprawdzi, jak zachowuje sie aku pod obciążeniem i diagnoza gotowa.

cześć, doszedłeś do tego co było powodem awarii? U mnie w Julce ostatnimi czasy zapala się to samo, w dodatku samochód traci moc i nie działa tryb DNA, dzieje się to przy agresywniejszej jeździe, problem znika po odczekaniu chwili na postoju i ponownym odpaleniu auta. Podejrzewam, że przyczyna jest identyczna u mnie i u Ciebie, ale ja jej nie zdążyłem jeszcze poznać.

Pozdrawiam

Podłącz do diagnostyki i odczytaj błędy. Inaczej to jest raczej tylko odgadywanie...
Może być czujnik ciśnienia, przepływomietrz, jakaś nieszczelność w dolocie,...

U mnie żadnego błędu komp nie pokazuje i to jest najgorsze.

Amortyzatory
Powrót