• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Dziwne wachanie obtotów

Auto
Alfa Romeo 166 2.5V6
Witam. Mam mały problem,szukałem odpowiedzi na forum ale nic podobnego nie znalazłem. Od jakiegoś tygodnia gdy silnik nagrzeje sie czasami zaczynaja falowac obroty ale nie powyzej 1000 tylko spadaja do 500 i samochod nawet zgasnie to sie dzieje na biegu jałowym. A w czasie jazdy auto nie moze sie zebrac tak do 2.5 obr i poszarpuje ponizej tych obrotów. Wyczysciłem przepustnice ale nic nie dało, kupiłem na allegro przepustnice załozyłem i mysłalem ze jest ok ale nie chociarz jest na pewno lepiej. Prosze o pomoc.

A pod komputer podpinałeś? Bez tego to pół auta możesz wymienić i nie trafisz. To nie czasy fiata 126p :) radzę zainwestować w kabelek i sam byś rozwiązał ten problem. Albo chociaż wrzucił informacje z FESa. Ja obstawiam że to przepływomierz. Trzeba go sprawdzić. Możesz próbnie go wypiąć i wtedy się przejechać. Pamiętaj że wywali Ci błąd więc kabel ponownie się przyda :)

Tylko nie wiem dokładnie jaki kabel szukałem na allegro i albo zle szukałem albo po prostu sie nie znam. A jesli chodzi o przepływke to miałem ja wymieniac bo jak robi sie ciepło to samochód mam zamólony pytałem sie mechanika i mówił ze to przepływka. I ze może sie pomału psuc czyli wychodziło by ze juz pewno po niej. A mam jescze pytanie bo nie wiem jakiej firmy przepływke byłem w sklepie i była bosha za 520 ale sprzedawca mówił ze jest jeszcze jakas za 300 i powiedział ze to jest to samo tylko w lepszej cenie a firma tej tanszej nie pamietam jaka.

Jeżeli chodzi o kabel to poczytaj na forum. Tematów mnóstwo. Ale generalnie kupujesz obojętnie jakiego KKL`a lub ELM`a.
Jezeli chodzi o przepływkę.
Również na forum było :) przepływka dedykowana kosztuje kupe kasy. Ale przekłada się sam wsad. Sam element pomiarowy a on jest powtarzalny w baaaaadzo wielu przepływomierzach. Najlepiej kup Boscha choć ja raz kupiłem zamiennik (za 1/3 ceny) i pożył mi 1,5 roku. Wybór należy do Ciebie.

- - - Updated - - -

Jesteś świerzak więc radzę nauczyć się posługiwania szukajką.
http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/22182-typy_przeplywomierzy_wkladek.html

Wielkie dzieki. Jeżeli moge jeszcze o cos zapytac to jaki program do kabla bo ja naściagałem jakies głupie i chyba nic z tego nie bedzie jak bys mi napisał jaki Ty używasz.

FES, darmowa wersja z ich strony.

- - - Updated - - -

Znaczy się Fiat Ecu Scan jakbyś nie wiedział

Wielkie dzieki jak przyjdzie kabel to napisze co mi wywala , mam nadzieje ze mi sie uda. Dziekuje i pozdrawiam.

A więc mam kabel i po podłączeniu pokazało mi takie o to błędy 1]P0235 - Czujnik A wspomagania turbosprężarki - usterka*2]P0704 - Obwód wejściowy przełącznika sprzęgła - usterka*3]P1555 i o co chodzi z tymi kodami turbosprężarki jezeli ja mam 2.5V6, sprzęgło tez raczej dobrze działa, a trzeciego kodu nie rozumiem i nie moge znaleść wyjasnienia tego kodu.

Też nie kumam tego pierwszego...... A ze sprzęgłem to może szwankuje czujnik przy pedale, on jest potrzebny do tempomatu. Wciśnięcie sprzęgła wyłącza tempomat.

tylko ze ja nie mam tempomatu. i nie wiem co teraz robic czy odstawic do mechanika. najdziwniejze jest to ze teraz ma nie rowne obroty zawsze na gazie a benzynie troszke sie poprawiaja ale juz nie szarpie podczas jazdy

- - - Updated - - -

Mam jescze pytanko jak sobie sprawdzam parametry i naprzykład daje temperature silnika to cyfry cały czas sie zmieniaja od 1 za do 90 to tak ma byc?

Ale wszystkie czujniki które powłączam tak skaczą chyba ze ja cos źle robie.

Aha. Nie wiem czy to nie jest coś nie halo z programem. Nie wypowiem się dokładnie ale ja kiedyś też tak miałem. Dawno temu :) po zmianie na inną wersję już było ok.

Jesteś 3 osobą na forum która ma ten problem właśnie w tym silniku, ja już wymieniłem, przepływomierz (miał złe wskazania na ) nic nie pomogło, czujnik temp (był błąd wymiana) nic nie pomogło, sonda lambda to samo. Objawy mam takie jak u ciebie tylko tego błędu turbo nie mam (w gruncie rzeczy to dzienne ze go masz). Auto zostaje u mechanika do pon, ma się wtedy brać za podmianę komputera, bo mój był strojny na 225 km i może się program wysypał. Ty masz oryginalny komputer? Może wspólnymi siłami damy radę ożywić nasze kapryśne damy :D

Szczerze mówiąc to nie wiem czy komputer jest orginał ale jak włączyłem pod komputer i wciskam w programie symuluj wyskakuje mi ze mam zły kod ics ale ten co mam jest prawidłowy. A ty też masz dziwne wachania obrotów. Mi to nawet gasł na biegu jałowym ale wymieniłem przepustnice i jest lepiej bo nie gasnie i obroty tak nie spadaja ale dalej nie rowno chodzi i jeżeli raz jest dobrze a raz źle to mysle ze to nie wina kompa.

Spróbuj jakiś inny program do tego kabelka zainstalować albo inną wersję. Przydało by się parametry rzeczywiste zobaczyć

U mnie jest dokładnie jak u Ciebie, jak się nagrzeje to prawdopodobnie za dużo paliwa dostaje i sie przylewa. Tylko komputer już praktycznie został dlatego za to się biorą

Amortyzatory
Powrót