• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Dziwne trzaski w subie Ground Zero

jerry46

Użytkownik
Auto
166, 1999, 2.0+lpg
Witam, mam problem z subem Ground Zero GZRW 30XSPL, siedzi on w skrzyni i napędzam go wzmakiem Crunch GPX 2200.1D. wszystko grało ok do czasu - pojawiły się dziwne trzaski przy mocniejszych basach - przy nieco głośniejszym grabiu ale bez przesady, takim na pół gwizdka. słuchać jakby tarcie membrany.
Takie coś miałem czasmi przy małych głośnikach jak wpadł paproch, wystarczyło odwrócić głośnik i lekko uderzyć rantem - skutecznie pomagało. Tutaj tego raczej nie chciałbym stosować.
Mogło pójśc coś jeszcze innego? Głośnik wyjąłem ze skrzyni i nie widać zeby coś zawadzało,

Zobacz jak gra na innym wzmacniaczu. Zapewne on nie daje rady ( uległ uszkodzeniu) i przy większej mocy masz przester i zakłócenia

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Wzmacniacza rac zej bym nie podejrzewał, tym bardziej, że na ok 1kW.
Kiedyś kumpel rozerwał dolne zawieszenie w GZ.
Wykręć go i zobacz czy czasem nie pękło, cewka nie jest przypalona wizualnie ??

Możliwe, że pokrzywił się korpus cewki i wali o magnes

wykręciłem i nie widze żadnych oznak uszkodzenia, grane na nim było tak do 80% mocy. i to dość rzadko. jedynie jak ręcznie lekko nacisnę membranę pod pewnym kątem to czuje że o coś chaczy.

wykręciłem i nie widze żadnych oznak uszkodzenia, grane na nim było tak do 80% mocy. i to dość rzadko. jedynie jak ręcznie lekko nacisnę membranę pod pewnym kątem to czuje że o coś chaczy.

Takie szuranie? To właśnie krzywa cewka. Naprawiają takie rzeczy, ale pozostaje jeszcze kwestia przyczyny. Głośnik dostał zbyt dużych wychyleń i walnął korpusem cewki w magnes. Wzmacniacz za słaby, uszkodzony, albo może przesterowany na wejściu.

Amortyzatory
Powrót